Det blev heta diskussioner vid ett informationsmöte i Lassbygården på torsdagskvällen.
– Alla säkringar brann på mig, säger Leif Lindgren, byaålderman i Prästholm.
Vid mötet framkom att Degerselsbygdens samfällighetsförening fått in 92 000 kronor för fiskekortsförsäljning 2014.
Enligt Lindgren ska pengarna fördelas enligt ett avtal som träffades inför säsongen 2012. Det avtalet ger byarna söder om Niemisel rätt till 13 procent av bruttot av fiskekortsintäkterna medan Degerselsbygdens samfällighetsförening ska få 35 000 kronor.
– De pengarna var tänkt för att vi skulle kunna bedriva lite fiskevård i byarna också. Vi fick ut 5660 kronor för säsongen 2012. Men sedan dess har vi inte fått ett öre. De tror att de kan lägga undan sig alla pengar men älven slutar inte i Niemisel, den går till Råneå. De mesta korten säljs ju på laxen men där jag bor har jag ingen nytta av laxen. Den passerar i maj och man får börja fiska 19 juni. Vi måste ha stadgar för att reglera det här, säger Leif Lindgren.
Urban Sandberg, Degerselsbygdens samfällighetsförening, deltog i mötet. Enligt honom så var 2012 ett interimsår och föreningen anser att det gamla avtalet är ogiltigt.
– Det råder delade meningar om avtalet. Men vår ambition har alltid varit att alla längs älven ska vara delaktiga. Nu efteråt har vi fått klart för oss att byarna söder om Niemisel känt sig utanför. Det är tråkigt. Vi kom överens om att vi ska sätta oss ned igen och prata igenom allt inom en snar framtid, och min förhoppning är att vi ska lösa detta. Alla inblandade vill ju älvdalens bästa, säger Sandberg.
Han uppger att alla pengarna från fiskekortsförsäljningen går till fiskevård och fiskefrämjande åtgärder.
– Vi som håller på med det här har jobbat ideellt ett längre tag och det enda vi har framför ögonen är att förbättra fisket i Råneälven.
Råneälven blev rejält uppmärksammad i fjol för sitt laxfiske. Detta sedan Degerselsbygdens samfällighetsförening genom ett avtal med Rånbyns samfällighetsförening löst in alla laxfällor i mynningsområdet för ett antal år framåt.
Dessutom installerades en laxräknare i Gunnarsbyn, som visade att laxuppgången slog alla förväntningar med råge. Och nu är Råneälven på väg att bli en snackis laxfiskekretsar.
– Det är massor av folk som hört av sig, även från utlandet. Det här kan vara grunden för en större fisketurism i älvdalen, säger Urban Sandberg.