Det är fyra kompositörer som i projektet "Kristaller i Norrbotten" skrivit ny musik för Kristallkvartetten. Kompositörerna är Lisa Stenberg, Gísli Jóhann Grétarsson, Björn Sikström och Emil Råberg. Det sker med stöd av Kulturrådet och landstinget och i samarbete med Kluster, föreningen för nutida konstmusik.

- Det är modern musik med lite isklanger, säger Isabelle Andö, violinist i Kristallkvartetten.

- Det finns också drag av djupa skogen, säger Peter Danielsson på kontrabas.

Artikelbild

| Peter Danielsson på kontrabasen levererar dråpslaget mot myggsvärmen.

- Och så myggsurr som får en att längta till sommaren, säger Marie-Louise Klestrup Röijezon på viola.

Nutida konstmusik låter kanske lite svårt.

- Det är ofta melodiöst, men det är bra om man kommer med öppet sinne, säger violinisten Maria Sjöstedt.

- Vi tror att en del kan tilltala också de små barnen, som Myggjakten, även om alla myggen dör till slut, säger Marie-Louise Klestrup Röijezon.

Artikelbild

| Kristallkvartetten redo för turné med nyskriven norrbottnisk musik. Från vänster Peter Danielsson, kontrabas, Marie-Louise Klestrup Röijezon, viola, Isabelle Andö, violin och Maria Sjöstedt, violin.

Och så spelar de upp Myggjakten av Emil Råberg. Jovisst är det myggor som surrar ur violinernas spröda toner. Efter hand tilltar det, myggorna blir fler, rena svärmen och det klatschas efter dem för att i en slutlig final avslutas med ett handfast knytnävsslag av Peter Danielsson i kontrabasen.

Förutom Råbergs Myggjakten blir det Winter scapes av Björn Sikström, Vinterstilla av islänningen Gísli Jóhann Grétarsson, och Humming power lines av Lisa Stenberg. Alla dessa kompositioner har drag av Norrbotten.

Artikelbild

- Men det blir inte bara nyskrivet från Norrboten. Vi spelar också folkmusik från Hälsingland. Det är musik som jag tagit med mig. Så det blir både nytt och gammalt, säger Marie-Louise Klestrup Röijezon.

Kristallkvartettens turné med arrangemanget Kristaller i Norrbotten börjar i Övertorneå den 26 januari, går vidare till Älvsbyn den 27, liturgiska salen i Musikhögskolan i Piteå den 30 januari, Tärendö den 31, och Gällivare den 1 februari. Senare under våren blir det spelningar också i Jokkmokk och Luleå.