Fredagen den 8 september skriver jag dessa rader.

På sidorna 24 och 25 i NSD finns denna dag ett reportage om sexualpolitiken i Chile. Det är nyhetsbyrån TT som författat texten och som sannolikt fixat bilden där en kvinna borstar en flickas hår. På sidorna 28 och 29 redovisar tidningen vinterns charternyheter och direktflyg. Nyhetsbyrån TT har skrivit reportaget. På sista sidan samma dag har TT skrivit om den engelska skådespelaren Judi Dench och där Domenico Stinellis tagit bilden på skådisen i fråga.

Så här ser det numera ut i NSD och Kuriren dag ut och dag in.

Jag köper NSD för att följa den lokala och regionala nyhetsdagen och debatten. Men tidningen fyller allt fler av sidorna med byråmaterial av helt annat slag och där sexualpolitiken i Chile just nu toppar byråligan.

Jag vet redan vad den nyhetsansvariga redaktören på NSD kommer att svara - nog kan väl det vara intressant för en insnöad norrbottning att få ta del av Chiles sexualpolitik och vi på tidningen gör allt för att vidga vyerna. Typ så kommer hon att svara. Sanningen är att det inte är någon i Luleå som har ansvaret. Det är ägaren i Norrköping som pumpar in byråmaterialet om Chile i lokaltidningen NSD och det vågar och vill inte den ansvarige utgivaren eller nyhetsredaktören gör något åt.

Men det vore ju kul att få läsa deras svar.

Lars Lindberg

SVAR DIREKT:

Det är helt riktigt att NSD innehåller en del material från nyhetsbyrån TT och det är tråkigt att det inte faller Lars Lindberg i smaken. Som nyhetsredaktör menar jag dock att det ger NSD både bredd och variation. Lindberg skriver att han läser NSD för att ta del av våra lokala bevakning och jag menar att det är något vi också gör på ett bra sätt.

Lindberg pekar på NSD den 8 september och där vill jag påstå att vår bevakning av Norrbotten hade både en bredd och ett djup. Här är ett axplock:

1) Ett stort genomarbetat reportage om den stora äggplundrarhärvan.

2) Vi avslöjade nya turer kring det uppmärksammade yxdådet i Luleå.

3) Vi följde upp regeringens höstbudget.

4) Vi rapporterade om skadegörelsen i Gällivare som är ett stort problem.

5) NSD kunde också berätta om det stora byggprojektet som är på gång i Kåbdalis.

Peter Lindvall,