Ett 300-tal övervakningskameror i Sverige finns på en internetsajt som skapats av en man från Moldavien. Utav dessa är ett tiotal lokaliserade i Norrbotten. En visar Storforsen, en annan Dundrets slalombacke och ytterligare en visar insidan av ett kontor. En kamera övervakade en obemannad bensinstation i länet.

När Norrbottens Media når ägaren av övervakningskameran är detta reaktionen:

– Vad säger du? Fruktansvärt pinsamt. Vi ska genast se till att den slutar sända på det här sättet. Det var inte alls syftet med kameran.

Men företag är alltså inte de enda som drabbats. Även privatpersoner har fått sina liv uthängda på internet via de övervakningskameror som de trott var privata.

Sajten sänder bilder direkt från vad som sker framför linsen på över 70 000 privata övervakningskameror runt om i världen. De flesta finns i USA och Japan.

Upphovsmannen skriver i ett mejl till den danska tidningen Politiken att han inte ser något fel i det han gör. Människor kan fritt skriva till en mejladress på hemsidan om de vill att deras signal stoppas. Om han stöter på ”oetiska kameror” kommer signalen också att släckas, lovar han.

Experter som tidningen talat med är oense om det hela är lagligt eller inte. Rent tekniskt är det ganska lätt att söka efter signaler från övervakningskameror. Den som inte skyddar sin kamera med ett säkert lösenord riskerar att bli övervakad.

Över 7 000 kameror, cirka en av tio, som sänder på sajten är av det svenska märket Axis. Företagets vd Ray Mauritsson menar att det är kundernas ansvar att använda ett säkert lösenord.

– Man kan göra en väldigt enkel liknelse; om du köper en bil, parkerar den men inte låser den. Är det då Volvos fel? Är det Volkswagens fel? Är det firman som sålt bilen men som kanske inte berättat att man måste komma ihåg att låsa den? säger han till Politiken.