Den unika tomtekongressen på ön Amakusa pågår under några dagar med start den 8:e september.
– Det finns en tomtekongress i Danmark sedan tidigare, som jag har besökt flera gånger, men detta är första i Asien. Mycket hedrande och kul.
Hur ser programmet ut?
– Det blir besök på två barnsjukhus, sedan följer själva tomtekongressen. Redan när vi kommer till hotellet väntar japansk media på oss.
Hur många tomtar är inbjudna?
– 12-14 stycken tomtar från Kanada, USA, Frankrike, Spanien, Danmark, Venezuela med flera länder. Jag och Wega är de enda från Sverige. Det stora intresset är annars i Japan och Kina (Hong Kong) just nu, säger Sivert som besökte Japan redan i fjol höstas.
Varför är intresset för tomtar så stort där?
– De importerar många traditioner från väst, inte minst svenska jultraditioner. Vi var ju i Hong Kong för fem år sedan, där vinterspelen anordnades, och jag har precis fått en inbjudan att bli hedersrektor på en planerad treårig tomteutbildning som ska starta där.
Tomteutbildning?
– Det blir nog som skidgymnasiet i Gällivare, vanlig skola kombinerat med tomtekunskap. Kanske får eleverna göra praktik under vinterspelen i Gällivare. Vi ska prata mer om det under Amakusa.
Vad står annars på agendan under tomtekongressen?
– Exempelvis ska vi enas om vilken dag som är julafton. Vi får nog rådfråga barnen.
Vad tycker tomten om det japanska julbordet?
– Man kan tro att det är enorma skillnader i matvanorna men japaner äter också mycket fisk och fläskkött, som ligger nära skinkan. Och de kan säkert plocka in lite svenska mattraditioner på bordet också.
Inklusive tomtegröten?
– Nja, tomtemor Wega köpte faktiskt ris när vi var i Hong Kong senast och kokade gröt som hon serverade där. Men de var inte så imponerade av gröten.
Flyger ni med renarna till Japan?
– Nej, mina renar kan inte flyga (skratt). Jag kan helt enkelt inte säga så till barnen i Gällivare. Det får bli det vanliga flyget i stället.