NSD skrev om neddragningen i Norrbotten i oktober 2016. De asylboenden som skulle stängas i kommande avvecklingsplan fanns i Piteå, Överkalix, Porjus, Vuollerim, Pajala, Övertorneå, Haparanda, Boden och Gällivare.

En som drabbats hårt av Migrationsverkets avvecklingsplan är bodensaren Lasse Holmbom. Han har tvingats stänga alla sina förläggningar i Piteå, Vuollerim, Erheikki, Pajala och Gäddede.

– Jag fick inget kontrakt vid sista upphandlingen.Överklagningarna vi skickade in togs inte upp i kammarrätten efter förvaltningsrättens nekande. Så i dagsläget har jag ingenting kvar. De två sista, Erheikki och Gäddede i Jämtland stängde i mars.

Artikelbild

| Bodensaren Lasse Holmbom har fått alla sina fem asylboenden nedlagda. " Det känns givetvis väldigt tråkigt", säger han.

Som mest hade Holmbom 550 boendeplatser. Holmbom hyrde merparten av anläggningarna och hyreskontrakten är nu uppsagda. Däremot Highland Hotell i Vuollerim äger hans bolag Norrlands Guldklimp AB.

– Vi ska se om vi kan hitta någon ny inriktning där eller sälja fastigheten.

Lasse Holmbom tycker det känns tråkigt att bomma igen sina asylboenden för gott. Sitt första asylboende startade han för tre år sedan.

– I början var det lönsamt men i slutet har det förändrats. Hösten 2015 gick jag in med fler asylboenden för då var det kris i Sverige.Då hade man väl inte väntat på att det skulle ta drygt ett år tills allt avvecklas. Nu är allt över.

Artikelbild

| Highland Hotell i Vuollerim är numera nedlagt som asylboende. Nu funderar ägarna på ny verksamhet eller att sälja fastigheten.

Asylboendet Balder, Älvbrinken Kanslihusvägen 4 i Boden liksom Porjushuset och Porjus Hotell skulle varit avvecklade enligt sina gamla beslut. Boendena har nu fått en frist genom nya sexmånadersavtal som sträcker sig till i augusti-september. Så i princip har inga asylsökande ännu flyttat ut från dessa anläggningar.

Boendena i Porjus som ägs av Jokairo AB har fått 84 respektive 50 platser för sina asylboenden.

Artikelbild

| Älvbrinken. Det här asylboendet finns på Kanslihusvägen 4 i Boden. Några månader till i bästa fall.

Eilif Wisténs bolag E och CO AB äger asylboendet Balder har kvar sina 54 platser och är fullbelagt. Älvbrinken som ägs av LÄ-Fastigheter AB har 205 platser. Där är beläggningen i dag 120 personer.

– Vi hade räknat med ett halvårsavtal eftersom det är vad vi lämnat anbud på i sista upphandlingen. För oss är det inga kor på isen. Visst vi tappar en intäkt men det har vi levt med sedan starten, säger Thomas Hortlund, vd för A 8 Älvbrinken.

Artikelbild

| Luttrad. Det är Thomas Hortlund, vd i A8 Älvbrinken, som nu fått förlängt ett halvår. " När det är dags att bomma igen gör vi det. Då först kan man fundera vad manska använda fastigheten till", säger han.

Anläggningen har alltid levt med korta avtal och risken med avveckling.

– Jag har faktiskt sagt upp städningen tre gånger sedan 2010 när vi startade. Sedan har det kommit en förlängning i sista sekunden. Det är inte ovanligt, så man har slutat oroa sig för det, säger Hortlund.

Artikelbild

| Sangkarat AB hoppas få besked i maj om bolaget får någon förlängning i september på sina boenden. På bildens syns delägarna Bengt-Eric Åhl och Lennart Erkki.

Ett helt nytt asylboende är däremot NBV 12 i Norrbotten AB i Boden som byggt om en fastighet efter Norrbottensvägen. Tillståndet gäller för 91 platser men det är ännu bara insatt drygt 45 boende. Sangkarat AB, den som hållit på längst, har asylboenden på Kanslihusvägen, Brännberg och Gunnarsbyn.

– Vi har fått det nya ramavtalet för våra fastigheter. Det gamla avtalet gäller till i september. Vi har inte hört något än om förlängning men alla fastigheter är godkända igen av Migrationsverket. Jag hoppas och tror att våra asylboenden kan leva kvar ett tag till.

– Om det inte blir som asylboende så behövs det i dag boende för kommunplacerade som fått uppehållstånd, säger ägaren Lennart Erkki, Sangkarat.