Norrbottens media skrev i april om Migrationsverkets region Nords prognos och avvecklingsplaner för 2017. 17 asylboenden ska läggas ned. Flyktingtillströmningen på 400-500 personer per vecka betyder att anläggningarna fortsätter avvecklas utifrån vilken direktupphandling de tillhört. Sju är redan nedlagda.

Läs mer: 17 boenden läggs ned i länet.

Läs mer: Över om det inte kommer en till flyktingkris

Artikelbild

| Mohammad Kahled Nederi har lärt sig bra svenska under sitt år i Boden. " Det har jag gjort tack vare att jag gått på flera språkkaféer och mina svenska vänner lärt mig. Jag vill tacka Elisabeth för all hjälp".

Från måndag 22 maj fram till 9 juli töms Sangkarats alla tre asylboenden. Asylboendet i Gunnarsbyn med ett sextiotal platser är redan stängt medan avvecklingen pågår i Brännberg med 58 boende.

– I Gunnarsbyn bodde några barnfamiljer. Vi har därför försökt lösa dessa skolbarns boende i Bodens närområde för att de ska kunna avsluta skolgången på ett bra sätt först. Därefter sker flytten, säger Mats Engman, kanslichef för Region Nord.

På anläggningen Kanslihusvägen 1 där Mohammad Kahled Nederi bor råder en lugn stämning. På måndag den 22 maj stänger anläggningen. Klockan 22 samma dag bussas de 36 boende till Bodens resecentrum.

– Det är allt vi vet. Det stod på lappen och att vi ska bo i Östersund. Hur vi tar oss dit vet vi inte, säger 27-årige Mohammad Kahled Nederi.

Artikelbild

| Avveckling fortsätter med etapp 2 under 2017 och dit hör Sangkarats tre asylboende. " Vi får in mindre flyktingar och har då behov av färre boenden", säger Mats Engman, kanslichef Region Nord.

Han själv är ledsen att behöva lämna Boden. Mohammad Khaled lämnade Aghanistan för att det var en massa problem i hemlandet och kom till Sverige under 2015. Han har bott i Boden drygt ett år.

– Jag har inget emot anläggningen jag bor på. Jag har delat rum med några andra killar och det har fungerat bra. Det finns inget att klaga på boendet.

Artikelbild

| Sangkarats asylboende i Brännberg håller på att avvecklas. Vilka nya adresser flyktingarna får är inte ännu känt.

Under tiden i Boden har Mohammad Kahled studerat på ABF, Lets go Swedish och Svea Integration och deltagit i språkkaféer.

– Jag bodde först ett halvår i Skåne när jag kom till Sverige men där lärde jag mig ingen svenska. När jag kom till Boden möttes jag av stora famnen och fick vänner från Sverige och andra länder. Det gjorde att jag började lära mig svenska vilket har känts jättebra för mig, säger han.

Artikelbild

| Stängt redan. Det har asylboendet i Gunnarsbyn enligt Migrationsverket.

Mohammad Kahled säger att han älskar Boden och känner sig hemma i sta´n tack vare sina vänner.

– Jag jobbade som tolk åt ABF i persiska och fick också praktisera som elevassistent på Hedens skola i tre månader vilket jag uppskattade. Det bästa för mig vore om jag fick stanna på en plats där jag känner mig trygg och känner folk. Att inte känna någon eller veta var vi ska bo är det som jag är mest rädd för inför flytten.

Samtidigt som Migrationsverket flyttar asylsökande från Boden från gamla leverantörer för att deras avtal gått ut så finns det också nya godkända leverantörer i Boden som har platser.

– Ja, det låter kanske konstigt att de som får lämna sina asylboenden i Boden inte får flytta över till de asylboenden som fortfarande är öppna enligt sista ramavtalet. Men fördelningen fungerar inte så eftersom det finns en fastlagd rangordning vilka boenden som står först i tur att få platser. Jag kan därför inte i dag svara på var de i Brännberg eller Gunnarsbyn fått sina nya adresser. Några kanske blir kvar i länet medan andra åker vidare, säger Mats Engman.

Mohammad Kahled Nederi säger att han accepterat flytten för han har läst på om lagar och olika regler i Sverige.

– Vi är som flyktingar rättslösa. Jag vet vi måste göra som andra säger i hopp om att få stanna i Sverige. Det är vad jag gör nu även om det bästa för mig vore att få stanna kvar här.

NSD har sökt ägarna till Sangkarat för en kommentar men inte lyckas nå någon av dem. Delägaren Lennart Erkki har tidigare sagt till Norrbottensmedia i april att risken finns att det blir stängning under maj och att de då får hitta annan verksamhet till sina tomma fastigheter.