Norrbottens Media har berättat att Stiftelsen Kalixbo har vräkt Dag Stråle, 75, efter upprepade torrkokningar i lägenheten.

Han bor dock kvar i lägenheten, med motiveringen att han inte har någonstans att ta vägen.

Vid ett av tillfällena ledde torrkokningen till att lägenheten fick totalrenoveras.

Dag Stråle är skyldig Stiftelsen Kalixbo 1 020 000 kronor, enligt dom i tingsrätten.

Kraven för att Dag Stråle skulle få flytta tillbaka till lägenheten efter renoveringen var att han har spisvakt och hemförsäkring och det har han – men trots spisvakten har tre torrkokningar inträffat.

Den första av de tre torrkokningarna renderade i en varning, de påföljande ledde till att Dag Stråle sades upp som hyresgäst.

Dag Stråles god man har ordnat så att spis och ugn är obrukbara, microvågsugn och vattenkokare har ersatt dem och Dag Stråle får numera färdiga matlådor via hemtjänsten.

Trots detta står Stiftelsen Kalixbo fast vid beslutet att han ska vräkas.

Maud Lundbäck (S) är ordförande i socialnämnden:

– Vi har haft ett möte med Stiftelsen Kalixbo i dag och pratat, bland annat, om det här. Det är jätteviktigt att vi inte i onödan ställer människor utanför den reguljära bostadsmarknaden, och vi ska lösa den här frågan tillsammans med Stiftelsen Kalixbo.

Dag Stråles god man säger att man kan förvänta sig mer etik och moral hos ett bostadsbolag med kommunal huvudman jämfört med ett privat bostadsbolag, vad tycker du om det?

– Jag vet att allmännyttan har ett särskilt ansvar och så ska det vara, säger Maud Lundbäck.

När är situationen löst för Dag Stråle?

– Det kan jag inte säga, men vi ska lösa den, säger Maud Lundbäck.

Katarina Burman (V) är vice ordförande i socialnämnden.

Hur rimmar det med Vänsterpartiets politik att vräka en människa till ingenting?

–  Min åsikt är att det här är en fruktansvärd historia och att den här saken måste gå att lösa. Mannen har inte längre fungerande spis och ugn i lägenheten, han har gjort vad han kan i frågan. Jag respekterar att Stiftelsen Kalixbo har stadgar att följa men jag vädjar till dem att se över det här ärendet en gång till. Om det är så att stadgarna föreskriver att de ska agera så här, så kanske de måste se över om stadgarna är orimliga, säger Katarina Burman.