Avtalet som säkrar skolans framtid

Utbildning nord får behålla alla utbildningsplatser. Det står nu klart efter att avtalet som sträcker sig fram till 2023 skrevs på i måndags.

Leif Lahti är nöjd med nya avtalet för Utbildning nord.

Leif Lahti är nöjd med nya avtalet för Utbildning nord.

Foto: Herman Öberg

Övertorneå kommun2019-11-28 09:59

Eva Nordmark (S) skrev tillsammans med ambassadörer från Finland och Norge på avtalet som betyder att Utbildning nord kan behålla sina 285 utbildningsplatser.

– Utbildning Nord har en lång tradition av att erbjuda yrkesinriktade utbildningar till deltagare från Finland, Norge och Sverige. Det är ett unikt samarbete som betyder mycket för hela regionen. Detta är ett samarbete som vi värnar om och som skapar förutsättningar för en ökad rörlighet över gränserna, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Sverige har 145 platser, Finland 80 och Norge 60. Skolans direktör, Leif Lahti, var lättad när avtalet skrevs på.

– Med tanke på reformer som sker i Sverige på Arbetsförmedlingen och en del signaler från finska sidan var det inte självklart. Men i Finland gick man till och med in i lagtexter och gjorde en del förändringar för att få igenom avtalet och nu är det fantastiskt skönt att ha det är klart. Det här innebär att vi kan fortsätta en positiv utveckling i skolan, säger Lahti.

Något man kan fortsätta att jobba med är försöka få till nordiska yrkesutbildningar.

Utbildning nord erbjuder yrkesutbildningar i bristyrken över hela Norden. Man anpassar utbildningarna efter Sverige, Norge och Finland. Men i dag får man inte någon formell examen som gäller i alla länder.

– En elektriker kan till exempel ha olika regler i olika länder och det får de lära sig hos oss. Men i dag finns inte något formellt examensbevis för , säger Leif Lahti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!