Hyllningskonsert för Kulturskolans grundare

Inspirerad av den mollbetonade musiken flyttade han till Pajala för 50 år sedan och startade sedan upp Kulturskolan. I helgen håller gamla elever en hyllningskonsert för den nu bortgångne grundaren Bengt Granberg.

Musikern Örjan Mäki tog initiativet att anordna en minneskonsert för musikprofilen Bengt Granberg som grundat Kulturskolan i Pajala.

Musikern Örjan Mäki tog initiativet att anordna en minneskonsert för musikprofilen Bengt Granberg som grundat Kulturskolan i Pajala.

Foto: JohanYlitalo

Pajala kommun2020-02-28 06:30

Tidigare eleverna, nu musiklärare och konferencier för hyllningskvällen, Gun Olofsson och Marika S Svala berättar att Granberg haft stor betydelse för Pajalas kulturliv med sin inspiration och syn på elevernas potential.

– Att alla som ville spela skulle få göra det var ett mål för honom, något som lever kvar inom Pajala Kulturskola än idag, berättar de.

– Jag hade honom från 1974. Han presenterade den moderna musiken, satte ihop grupper och tog oss ut på turné i sin gröna buss. Han öppnade dörrarna för musiken,så att jag sökte till musiklinjen i Härnösand, säger Gun.

– För min generation hade kulturskolan blivit etablerad och vi behövde inte längre flytta för att studera musik, säger Marika S Svala.

I dag tillhör 120 elever kulturskolan i Pajala kommun.

– För vissa är den här verksamheten det viktigaste i livet, säger hon.

Att Bengt Granberg och kulturskolan betytt mycket går inte att ta miste på när reaktionerna på en hyllningskonsert från tidigare elever bara varit positiv.

Evenemanget, ett samarbete mellan Kulturskolan och Pajala Turism, är ett initiativ av musikern Örjan Mäki.

– Det är en självklarhet att Bengt ska hyllas eftersom det var han som startade musikverksamheten i Pajala, säger han. 
Raj Raj Band, Sisaret och Brickyard är några av banden som spelar under lördagens hyllningskonsert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!