Utredarna: Kaj Linna är oskyldig

Privatspanaren och före detta kriminalpolisen Peter Karlsson är övertygad – Kaj Linna är oskyldig till mordet i Kalamark.

livstid. Kaj Linna dömdes till livstids fängelse.

livstid. Kaj Linna dömdes till livstids fängelse.

Foto: Pär Bäckström

KALAMARK2014-04-17 06:05

Tillsammans med pensionerande mordutredaren Jan Olsson är Peter Karlsson djupt engagerad i mordet på Roger Lindberg och den sällsynt grymma misshandeln av Sune Lindberg. En händelse som skedde i Kalamark för tio år sedan.

Både Peter Karlsson och Jan Olsson är mycket rutinerade polisutredare. Karlsson är idag privatspanare men under sin aktiva karriär som polis var han en av två som utredde dubbelmordet i Långared hösten 2011, där ett lantbrukarpar dödades på ett mycket brutalt och speciellt sätt. När Karlsson fick Kalamarksutredningen i sin hand häpnade han.

– Att läsa utredningen från Norrbottenspolisen var som att läsa om Långared igen. Tillvägagångssättet var in i minsta detalj en exakt kopia, säger Peter Karlsson till NSD.

Jan Olsson är sedan flera år engagerad i händelsen i Kalamark. Han är utan tvekan en av Sveriges mest erfarna mordutredare. Han har bland annat arbetat med Norrmalmstorgsdramat, bombmannen, lasermannen, Thomas Quick och Norbert Kröcher, en tysk terrorist som planerade att kidnappa Anna-Greta Leijon 1976. Han har också varit chef för Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp. Jan Olsson och Peter Karlsson är båda övertygad att Kaj Linna är felaktigt dömd till livstids fängelse. Båda är så pass övertygad i skuldfrågan att de planerar en ny resningsansökan till Högsta domstolen.

När duon besökte Kalamark för en dryg vecka sedan blev båda stärkta i sin tro att Kaj Linna är oskyldig och att han kommer att frias för mordet och misshandeln. Exakt vad den nya resningsansökan kommer att innehålla vill Peter Karlsson inte avslöja.

– När vi var i Piteå och Kalamark och talade med personer som gör mig stärkt i min tro att Linna är oskyldig, säger Peter Karlsson.

Utan att avslöja vad resningsansökan innehåller säger Peter Karlsson Norrbottenspolisens utredning har flera brister.

– Jag svårt att förstå hur Linna ska ha hunnit med det han är dömd för, säger Karlsson.

Av utredningen framgår det att Kaj Linna avslutade ett telefonsamtal från en fast telefon i sin bostad klockan 18.12 på kvällen den 14 april 2004. Klockan 19.40 har ett vittne sett två ben sticka ut från bröderna Lindbergs ladugård. Peter Karlsson hävdat att Kaj Linna omöjligt kan ha hunnit köra sin bil nio mil på dålig väg, ta sig två kilometer genom skog och mark, riggat så att han kunde ta sig in genom hålet i ladugården. Allt detta på en timme och 28 minuter.

– Det är för många moment. Jag hävdar att Kaj Linna inte hunnit med detta, säger Peter Karlsson.

Han säger också två typer av tejp hittades på brottsplatsen vilket Peter Karlsson anser som ett tecken på att det kan han varit två gärningsmän på platsen. En av många likheter mellan Kalamark och Långared är just tejpen men det finns andra saker som är otäckt snarlika. I Långsred greps och dömdes två personer från Polen, något som intresserat Peter Karlsson.

– Jag vet, efter att ha talat med personer i anslutning till Kalamark, att det fanns polacker inneboende hos personer i närheten av bröderna Lindberg. Jag säger inte att de är misstänkt för brottet men det är intressant, säger Peter Karlsson.

Peter Karlsson tror att en ny resningsansökan till Högsta domstolen kan lämnas in efter sommaren. Det är advokat Thomas Magnusson som sköter det juridiska i resningsansökan. Enligt Peter Karlsson gör det här uppdraget Pro bono, det vill säga gratis, för den goda sakens skull.

tommy.lundqvist@nsd.se 0920-26 30 31

Bakgrund Mordet i Kalamark

14 april 2004: Någon gång mellan klockan 19 och 22, blir bröderna Lindberg överfallna i hemmet i Kalamark. Två dagar senare hittades Sune Lindberg liggande i köket, grovt misshandel. Roger Lindberg hittades i ladugården, ihjälslagen.

18 april: Polisen anhåller en 33-årig man från Luleå som skäligen misstänkt för delaktighet i mordet. Den 33-årige Luleåbon friges efter två dygn. Han avskrivs från ärenden efter ytterligare någon dag..

26 april: Kaj Linna häktas i sin frånvaro som misstänkt för att ha mördat Roger Lindberg.

7 maj: Polisen är den misstänkte på spåren och uppgifter till NSD gör gällande att han befinner sig i London.

16 juni: NSD avslöjar att en kvinnlig nära bekant till den mordmisstänkte nu kontaktat en advokat i Stockholm. Några dagar senare grips Kaj Linna i Swansea, Wales – 78 dagar efter dramat i Kalamark. Han häktas av Luleå tingsrätt 12 juli.

29 december: Tingsrätten dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord, grovt rån och stöld. Advokat Anders Karlsson försvarade Kaj Linna i tingsrätten. Rättegången tog fyra dagar att genomföra.

18 mars 2005: Hovrätten fastställer tingsrättens dom. Advokat Thomas Olsson försvarade Kaj Linna under förhandlingen i hovrätten.

5 december 2006: Högsta domstolen avslår resningsansökan. HD säger att inga nya omständigheter eller skäl ger anledning att pröva skuldfrågan.

Maj 2008: Kaj Linna anklagar åklagare Mikael Lundquist för att ha ljugit och har anmälts till Justitieombudsmannen. Linna menar att ett förhör, som skulle ha stött hans berättelse, undanhållits. Justitieombudsmannen lämnar anmälan utan åtgärd.

Mars 2010: Nu har trots allt Högsta domstolen beslutar att förundersökningen ska öppnas på nytt. Den rekonstruktion som genomfördes på brottsplatsen ska delvis göras om och snusloskan ska analyseras av SKL.

21 oktober 2010: HD konstaterar att de omständigheter och bevis som Kaj Linna åberopat i ärendet inte ens tillsammans skulle ha haft någon inverkan på den fällande domen. HD avstår därför resningsansökan. Två av fem justitieråd ville bevilja honom resning.

14 april 2014: Nu kan Kaj Linna ansöka om att få livstidsdomen tidsbestämd. Överklagan ska lämnas in till Örebro tingsrätt. Innan Örebro tingsrätt fattar beslut om en livstidsdömd ska få tidsbestämt straff eller ej vänder tingsrätten sig bland annat till Kriminalvården för att få svar på några frågor. Kriminalvårdens uppdrag är att svara på två frågor: Hur lång tid behöver den intagne för att slussas ut i samhället? och hur den intagne har skött sig under verkställigheten och vad har den intagen gjort för att främja sin återanpassning till samhället.

Tommy Lundqvist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om