I ett inlägg på Facebook skriver Thomas Nilsson, gruppledare för Liberalerna i Överkalix, om ett inbrott som skedde förra veckan. I inlägget skriver han:

"Varning, det finns några i Rödupp Överkalix som är förbannade på tjuvar o banditer, får vi rätt på dom så kan processen bli kort, en chans att blidka oss är att återställa stöldgodset. Som ni ser har vi utrustning att göra processen kort." och publicerar också bilder på en yxa, en slaktkrok och andra föremål som använts vid slakt och kommer från slakteriet som funnits i närheten.

I kommentatorsfältet skriver personer: "Kpisten och så skjuter vi kring fötterna så får de dansa inför oss." med svaret: "Fötterna......huvet.""Kan bidra med en bultpistol" "Kommer dom tillbaks ska dom få se på fan".

Artikelbild

Bara på skoj, menar Thomas Nilsson.

– Det är väl bara ett litet skämt som man kör, utifrån så att säga de här bilderna.

Vad är skämtet?

– Det ligger i betraktarens öga att tolka.

Artikelbild

Hur tolkar du det?

– Jag lägger inga värderingar, nu finns det där, jag har lagt upp det och sedan är det upp till betraktaren att bedöma det.

Artikelbild

Du kan inte se att det finns en olämplighet att du som politiskt förtroendevald skriver ett inlägg som kan uppfattas som ett hot?

– Jag är väl inte mer än människa jag heller. Om det är lämpligt att jag berättar en rolig historia eller inte för att jag är en politiskt aktiv person det har jag aldrig tänkt att väga på vågen. Äh, det börjar bli lite hårklyveri i den frågan.

Artikelbild

Hur menar du då?

– Om jag hela tiden ska väga tungan på vågen, som man säger, då måste man börja fundera vart är vi på väg? Får man inte berätta någon rolig historia för att någon kan uppfatta den felaktigt?

När du skrev inlägget, vad tänkte du att folk skulle skratta åt?

– Det är upp till betraktaren att bedöma.

Det kan ju tolkas som ett hot om våld. En person skriver "Nu hänger jag inte riktigt med! Ska du mörda någon?". Vad tänker du om det?

– Om folk tolkar det så, må det stå för dem, det här är ett mer skämtsamt inlägg om en tragiskt händelse.

Vid inbrottet som skedde i Rödupp i Överkalix kommun stals en bilstereo och flera verktyg. Polis har varit på platsen för att säkra ett fot- och handavtryck.

– Det skrev jag också i inlägget och jag hoppas att fler kommer att höra av sig med tips. Jag har grannar några kilometer bort som berättat att de vaknat av att hunden skällde och en annan granne som vaknat av ljud på gården och då hört en bil dra iväg, säger Thomas Nilsson.

Från Liberalernas håll tar man avstånd från inlägget.

– Jag reagerade kraftigt när jag läste det, men jag uppfattade honom som privatperson, inte som representant för Liberalerna. Jag tycker inte att det är lämpligt att uttrycka sig på det sättet. Jag kan förstå hans frustration men det är inte så det ska skrivas. Jag har diskuterat med Thomas och sagt att det inte är lämpligt från Liberalernas sida. Han menar att han skrev det som privatperson, säger styrelseordförande för Liberalerna i Norrbotten Anne Kotavuopio Jatko (L).

– Sedan kan man fråga sig varför han reagerar så hårt? För mig som liberal handlar det om samhällsfrågorna, polisiära närvaron och trygghetsklyftan som finns på landsbygden. Men vi kan inte uttrycka oss på det sättet, vi har andra lösningar i vårt partiprogram.

Fotnot: Efter att Norrbottens Media talat med Thomas Nilsson har han redigerat sitt Facebook-inlägg för att förtydliga att inget hot om våld var avsett med detta.