Helikopterresurser från både Bodö och Umeå jobbade under förmiddagen med att nå en medvetslös man i Kaitumjaure, Gällivare. Det råder just nu dåligt väder i fjällen vilket försvårar räddningsinsatsen och ingen av helikoptrarna lyckades nå fram till platsen, trots att det gjordes försök från både öst och väst.

Däremot anlände skoterburna fjällräddare från Nikkaluokta under förmiddagen.

– De kommer att kunna ta sig till platsen, men det finns ingen förbindelse därifrån, sade Börje Öhman vid polisens regionledningscentral i morse.

Mannen är inte ensam utan det finns fler personer på plats. En eller flera av dem ska ha tvingats förflytta sig en mil för att ta sig till närmaste hjälptelefon, eftersom det inte finns någon mobiltäckning där mannen befinner sig.

Polisen har varit förtegen om skadeläget.

– Vi vet lite grand om vad som har hänt, men det är så oklart att vi vill hålla inne med det tills vi får lite mer bekräftade uppgifter, säger Börje Öhman.

Vid tolvtiden publicerade polisen uppgifter om att fjällräddarna från Nikkaluokta har tagit hand om två personer som ska ha drabbats av kolmonoxidförgiftning efter att ha vistats vid något slags fiskeark. Båda ska vara vid medvetande och transporteras just nu med skoter och pulka till Nikkaluokta. Därifrån ska de föras vidare med ambulans till Kiruna sjukhus för att få vård.

Fjällräddarna blev de drabbades enda hopp efter att helikoptrarna tvingades vända tillbaka till Umeå respektive Bodö på grund av det hårda vädret.

Börje Öhman vet i nuläget inget om personernas skadeläge.

– Men det ser ut som att båda är vid medvetande.

Kan deras tillstånd vara livshotande?

– Jag vet inte, men kolmonoxidförgiftning i sig är allvarligt. Man dör om man ligger för länge i kolmonoxiden.

Han kan inte heller säga något om händelseförloppet.

– Hur det har gått till har jag ingen koll på. Vi ska prata med personerna så snart det är möjligt. Än så länge är det bara fjällräddarna som har varit i kontakt med dem och de utreder inte, de bara undsätter.

Vad vet du om fiskearken?

– Inte mer än att det är en vanlig bostad där uppe, framför allt kanske i Kirunatrakten.

Männen, som båda är i 25-årsåldern och hemmahörande i norra Sverige, ska förhöras av polisen så snart som möjligt. I nuläget finns ingen brottsmisstanke.