Vad tror du gör Raj-Raj Band så populära?

– Jag tror det är för att vi bjuder på oss själva och har mycket humor och spontanitet i mellansnacket. Och så måste det väl ha betydelse att folk gillar vår musik?

Bandmedlemmarna kommer alla från Pajala. Närheten till Finland och tvåspråkigheten har nog präglat dem en del, men som musiker har de lite olika bakgrund. Allt från blues och dansband till folkmusik.

Hur skulle du beskriva er musik?

– Det är lite ”populärmusik från Vittula” eller ”tornedalsetno-folkpunk” över oss, skrattar Hans Notsten.

Han berättar att bandet startade för 18 år sedan då det fanns en efterfrågan på tornedalsk musik med inslag av komik. Ett tomrum fanns att fylla efter att den folkkära duon Bengt-Ola Kauppi och Thore ”Kaggen” Skogfelt båda hade gått bort.

Är det bara humor rakt igenom?

– Det kan vara så att publiken skrattar så tårarna rinner i ena stunden för att i nästa stund bjudas på något mer sentimentalt. Till exempel våra egna tolkningar av Mando Diaos ”Strövtåg i hembygden” (Gustaf Frödings dikt) och Euskefeurats ”Det är hit man kommer när man kommer hem”.

Hur har ni repeterat inför konserten i Luleå?

– Svårast är logistiken, att få ihop hela bandet eftersom alla bor på olika platser i Norrbotten. Och ibland måste annat gå före; trummisen Simon Wilhelmssons turnéer med artisten Doug Seegers, till exempel. Men tack vare att vi alla spelar på gehör så är det lätt för oss att snabbt spela ihop oss inför en konsert, säger Hans Notsten.

Susanne Holmberg