SD vill släppa renskötseln fri

Luleå Här kommer Sverigedemokraternas bomb inför vintermarknaden i Jokkmokk:

De vill som enda riksdagsparti släppa renskötseln fri för alla i Sverige.

Årets vintermarknad i Jokkmokk besöks av bland andra Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Lagom till besöket kommer nu ett laddat utspel från en av partiets riksdagsledamöter, tillila talesperson när det gäller landets minoriter.

Kort och gott: Släpp renskötseln fri.

– Att staten i lagen reserverar en viss näringsgren med åtföljande privilegier för vissa medlemmar av en viss etnisk grupp och exkluderar alla andra medborgare strider mot de rättsprinciper, som råder i övriga delar av samhället, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraterna, till SR Ekot.

"Orimligt"

Enligt lagen i dag är renskötseln förbehållen samer i landets samebyar. Där ingår också särskilda rättigheter till fiske- och jakt i samebyarnas respektive renskötselområden.

Nu vill alltså Sverigedemokraterna upphäva samernas rättigheter.

– Vi tycker det är lika orimligt att det förhåller sig på det sättet som om man till exempel skulle reservera fäbodjordbruket för enbart etniska svenskar i vissa familjer, säger Mattias Karlsson.

SD tänker sig i stället ett slags licenssystem för renskötare, oavsett etnicitet och börd, vilket de också lägger förslag om i Riksdagen.

Inga andra riksdagspartier, som Ekot pratat med, ställer sig bakom Sverigedemokraternas förslag.

"Kulturen försvinner helt"

Även renskötarna är skarpt kritiska.

– Hela det samiska folket, oavsett om man är renskötare eller inte, är beroende av att det finns renskötsel, utan renskötsel kommer vår kultur att försvinna helt, säger Helena Omma, medlem i samarbetsorganet Samerådet och vice ordförande i renskötarnas internationella intresseorganisation World Reindeer Herders.

Noterbart är att renskötseln är öppen för alla i Finlands nordligaste delar, oavsett bakgrund.

Läsarkommentarer:

SD vill släppa renskötseln fri

  • MEST LÄSTA