UTRIKESKRÖNIKA Slaveri – ordet för tankarna till kolonialtiden. Men slaveriet är långt ifrån en historisk företeelse.

Enligt den internationella arbetslivsorganisationen ILO utsätts cirka 21 miljoner människor runt om i världen för tvångsarbete under slavliknande förhållanden. Det är nästan dubbelt fler än de människor som tillfångatogs och lastades på skepp i afrikanska hamnar, för att föras över Atlanten och säljas som slavar i Västindien och Amerika.

I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna finns ett mycket tydligt förbud mot slavarbete. Trots detta finns slaveriet kvar i olika former runt om i världen: tvångsarbete under slavliknande förhållanden, skuldslaveri, barnarbete, sexuell trafficking, tvångsäktenskap och människohandel.

Fler kvinnor och flickor är offer än män och pojkar, och en fjärdedel av offren är barn under 18 år.

Anställda i privata hushåll utgör en stor del av de människor i världen som arbetar under slavliknande förhållanden. De saknar ofta grundläggande rättigheter som avtal, semester eller skälig ersättning. Många får inte ens betalt i pengar utan arbetar för mat och husrum.

Lantarbetare är en annan mycket utsatt grupp. I Sydafrika visar undersökningar att fler än 200 000 arbetare lever i slaveri. ”Arbetsgivaren ser oss inte som människor, vi är ägodelar”, säger Clifford som arbetar för vinproducenten Robertson Winery.

Genom att välja rättvisemärkt vin väljer vi som konsumenter aktivt en produkt som producerats med schyssta villkor.

Men problemet finns inte bara i utvecklingsländer, även i Europa och Sverige utnyttjas människor.

Uppskattningsvis 1,6 miljoner människor – ofta papperslösa migranter – arbetar under slavliknande förhållanden framförallt inom restaurang-, bygg- och hushållssektorn i Europa.

Under flera år har Palmecentrets fackliga medlemsorganisationer, med LO i spetsen, arbetat för att Sverige ska ratificera ILO:s protokoll mot tvångsarbete. Arbetsgivarorganisationerna och politiker på högerkanten har högljutt påstått att det inte behövs genom att helt enkelt förneka problemet. Regeringen har länge hänvisat till att frågan bereds i regeringskansliet. Men nu ser det i alla fall ut att bli verklighet. I maj ska riksdagen ta ställning till en ratificering.

Sverige ska förstås ligga i topp när det kommer till mänskliga rättigheter i arbetslivet. Det har våra riksdagsledamöter möjlighet att bestämma sig för i maj. Något annat vore helt enkelt skamligt.

* * *

Läs mer om Palmecentrets kampanj "Frihet! Bekämpa slaveriet" på www.palmecenter.se/frihet/