Spådom och vantar

Boden BODEN. Mitt bland högljudda försäljare på Bodens höstmarknad står ett par kvinnor i vikingaklänningar och säljer runor, som man kan spå sig i.
Cecilia Kostenius och Carola Siekas har skrivit en bok om tvillingarna Siri och Alve, som är nio år och lever med sin bondefamilj under vikingatiden i en by mellan nuvarande Boden och Luleå. Den sålde de också naturligtvis.

- Boken handlar om Sävast. Man får följa tvillingarna ett år och får veta hur de firade jul, midsommar och andra högtider på vikingatiden, säger Cecilia Kostenius.

Boken bygger på forskning, men är samtidigt en saga och författarna har även lånat lite från fantasins värld. De berättar bland annat hur Sävast fått sitt namn. I boken finns en förklaring till runtecknen. De tillägger att olika runtecken ger olika energier.

väntar vinter

Åsa Rönnqvist besökte marknaden med sin mormor Birgit Gustafsson och sina söner Melker och Emil Wallin, tre respektive nio år. De tittade på vantar.

- Det är ju vinter snart och bäst att ladda upp, säger Åsa Rönnqvist.

Birgit Gustafsson köpte fjällfisk och hushållsklämmor. Emil tyckte marknaden var okey, men tittade inte på något speciellt, för han var hungrig och ville ha våfflor.

Torbjörn Larsson bar Bella, som är en dansk-svensk gårdshund, i famnen.

- Det är enda gången jag bär henne, när det är så här mycket folk. Det är en jättefin marknad. Det är tur att det är bra väder när det är sådana här tillställningar. Jag brukar passa på att småhandla.

 
 
  • MEST LÄSTA
  • NSD rekommenderar
  • Senaste nytt
  • Mest läst idag