Få maträtter delar väl människor i två läger såsom surströmmingen.

Frågar du en, är den underbar. Frågar du en annan, är den det värsta som finns. Och svaret på Kulturgården i Kyrkbyn på onsdagskvällen sammanfattas väl av Jan Holmström från Holmsund utanför Umeå:

- Kan det finnas något godare? Det är bara obildade människor som inte förstår det fina med surströmmingen, säger han med ett leende och medan fisk och tillbehör hamnar på tallriken, konstarerar han:

Artikelbild

| Elin-Alexandra Sundström, som driver Kulturgården, kläckte idén om surströmmingskvällar.

- Den ska ätas andaktsfullt.

Och hans käresta, Katrine Nygren-Holmström, nickar instämmande:

- Det är ju så gott. Och här finns sorter vi aldrig sett, säger hon.

Kulturgården har i sommar satsat på just surströmmingen.

Artikelbild

| Surströmming med nödvändiga tillbehör.FOTO: Simon Eliasson

Onsdagar är avsatta till ett ökande antal tillskyndare av denna norrländska delikatess.

- Det är sjätte onsdagen vi har surströmmingskväll och det blir fler och fler som upptäcker det. Det är jätteroligt, säger Elin-Alexandra Sundström som driver Kulturgården.

Så ofta som möjligt
Solen skiner över kaptenlöjtnantsbostället Hedenslund, som är gårdens namn. Vid ett bord sitter sällskapet Laila och Hans Erlandsson samt Majvor och Bo Josbrant och njuter, av väder och i synnerhet måltiden. De äter surströmming så ofta som möjligt. Allra helst i goda vänners sällskap, men det kan också bli till lunch.

Nybörjare kan inleda med att hålla för näsan, äta, lätta lite på näsan, äta, och sedan är frälsningen ett faktum.

Ett löfte
- Lova att du skriver vad du nyss sa, säger Hans Erlandsson, att du nog ska prova surströmming snart.

Jo, så är det. Erlandssons och Josbrants lovord och tips fick undertecknad, efter många försök fortfarande skeptiker, att bestämma att i alla fall ge syrad strömming en chans till - vid lämpligt tillfälle.