Bottenvikens innanhav är en världsunik miljö med ett dokumenterat sårbart och känsligt ekosystem. Bottenvikens hav, kust och skärgård har höga natur- och kulturvärden som Sverige fastställt miljömål för.
Det finsk-ryska kärnkraftverket, som planeras på Hanhikivi i Pyhäjoki, skulle bli ett fullskaligt miljöexperiment med långtgående negativa konsekvenser för miljö, hälsa och säkerhet.
Region Norrbotten arbetar för att skapa förutsättningar för en god livsmiljö i Norrbotten och arbetar för att Norrbotten ska vara ett attraktivt län att bo och leva i. Visionen är "Tillsammans för Norrbotten - bästa livet, bästa hälsan”. Tu-rism och besöksnäring definieras som den nya basnäringen. Detta bygger på de goda förutsättningar länets miljö ger.
Länsstyrelsen i Norrbotten driver och samordnar frågor som skapar samhällsnytta och främjar en hållbar utveckling i länet. Visionen är "Tillsammans för Norrbottens bästa" i samverkan med länets invånare, kommuner, företag, andra myndigheter och organisationer. En hållbar utveckling förutsätter ett kärnkraftsfritt Bottenviken.
Det finns en stor oro för kärnkraftverket i Sverige. Hittills har fjorton norrlandskommuner tagit avstånd från kärnkraftverket. I Norrbotten är det Boden, Kalix, Piteå, Överkalix och Övertorneå som tagit beslut i fullmäktige.
Sveriges Nordkalottkommitté är en av många organisationer som har yttrat sig kritiskt mot både kärnkraftverket och ett slutförvar i närheten av Pyhäjoki. Man är ”särskilt oroliga över att Rosatom är engagerat både som kärnkraftsbyggare, kärnvapenproducent och storägare i Pyhäjokiprojektet”.
Fortfarande saknar Fennovoima tillstånd att bygga kärnkraftverket. Det är oklart när Finlands regering tar det ödesdigra beslutet. Finlands Strålsäkerhetscentral (Stuk) har uttryckt oro över Fennovoimas säkerhetskultur och nyligen beställt en utomstående expertutredning av Teknologiska forskningscentralen VTT.