Detta är dock helt enligt plan, meddelar Vattenfall.

– Vi har alltid lite vatten i magasinen den här tiden eftersom vi inväntar vårfloden från fjällen. Sedan är det så att våren har varit kall i hela landet och vi har därför fått använda mer vatten än normalt, säger Peter Stedt, pressekreterare.

Lägst är vattenståndet i de stora magasinen norr om Jokkmokk, både i Stora och Lilla Lule älv. Faktum är att magasinet i Tjåmotisjaure (Lilla Lule älv) är i stort sett helt tomt.

– Vi håller på med ett arbete vid kraftstationen i Seitevare så där är det helt stängt nu. Det är dock alltid mycket lite vatten i det magasinet den här tiden men det kanske är någon vecka tidigare än normalt, säger Peter Stedt.

Arbetet vid kraftstationen beräknas vara avklarat under våren. Och Vattenfall hoppas på en bra vårflod i år.

– Enligt våra indikationer så är det mycket snö i fjällvärlden och det lovar gott. Vi får se vilken typ av vårflod det blir i år. Vi hoppas att det ska fortsätta som nu, med plusgrader på dagarna och kalla nätter. Då blir det en långsam vårflod vilket är bättre än om det är kallt och sedan plötsligt blir 20 grader varmt i mitten av maj och allt vatten ska ned samtidigt, säger Stedt.