– Många människor upplever inte att det har varit en varm sommar och det hänger samman med att det har regnat, säger Martin Hedberg, meteorolog på sajten klart.se.
Men på de flesta platserna i landet har det ändå varit minst en grad varmare än normalt, i norra Norrland drygt två grader.
Ingen värmebölja
– Det har varit varmt, men ingen egentlig värmebölja, vi hade betydligt kraftigare värmebölja i fjol. Det har varit lite av varje vädermässigt, det är knappast någon sommar som kommer att räknas till de historiska somrarna, som vi kommer att tala om femtio år, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI.
Sommarens högsta temperatur – 33,5 grader – uppmättes i Markusvinsa i Pajala kommun den 10 juni.
Samtidigt som det varit varmare än normalt har det på de allra flesta håll också kommit mer regn än det brukar, även om mängden har varierat lokalt.
– Beroende på var i landet man bor kan man antingen ha upplevt att man blivit dränkt av regn, häftiga skyfall och kraftiga åskväder, eller tycka att man knappt fått något regn, säger Sverker Hellström.
Regnigt i söder
I Falsterbo var det den regnigaste sommaren sedan år 1880. Men det var ett par orter i Halland som fick allra mest regn.
Mindre regn än normalt kom det däremot i delar av Uppland, delar av kustlandet i Ångermanland och Västerbotten samt i norra Lapplandsfjällen.
Sommaren har också bjudit på en del blixt och dunder. Den 7 juni inträffade det åskrikaste dygnet på minst tio år, då var det 41 000 blixturladdningar i landet.
– Det har varit några perioder när det verkligen har varit rekordmycket åska. Det har varit lite fascinerande, säger meteorolog Martin Hedberg.