I kväll vid väntas busväder, rond två, rulla in över Norrbotten. Denna gång ser det ut som en tvåfrontsattack, där fjälltrakterna får en rejöl snöstorm som tidigare svept över norra Norge, medan kusten får vindar och snö från ost.

Och precis som vid förra snöovädret har Trafikverket gått i full beredskap.

– Vi rustar som förra gången, absolut, säger Mikael Lindholm, chef för sektionen vägunderhåll vid Trafikverket.

Om man bara ser på väderprognosen verkar kusten inte få det riktigt lika besvärligt som förra snösmockan?

– Vi följer prognosen mycket noggrant, men det som skiljer den här situationen från förra gången är att kusten nu får vinden från ost. Och vindriktning är faktiskt extremt viktig i det här fallet. Havet är öppet, vilket leder till att det kan blåsa in mycket fukt – och då kan det bli värre än vad prognosen säger i nuläget, säger Lindholm.

Trafikverket rustar därför för samma scenario som förra gången, genom att se över extra resurser och allt material som kan behövas.

– Vi räknar med två saker som kan ställa till problem. Snöfallet är en sak, halkan en ytterligare. Om det blir så att temperaturerna stiger ganska kraftigt – som de ser ut att göra – blir det större vatteninnehåll i det som kommer ner och då bli isen halare. Så det kan absolut bli väldigt besvärligt.

– Fjälltrakterna är mer vana vid den här typen av väder och där kan vi komma att stänga vägar om det blir nödvändigt. Men de är också mer förskonade från den här typen av fuktigt väder som kommer österifrån, som drabbar kusten.

Mikael Lindholm ger några handfasta råd till trafikanterna:

– Det är samma råd som alltid: Fundera på om du verkligen måste ut och köra. Måste du det så planera din körning, stanna inte i branta backar och framförallt – ha inte bråttom!

 

UPPDATERAD 21:45:

Vid SMHI:s senaste uppdaterig varnar man för ymnigt snöfall med risk för snödrev vid kusten. Dessutom kan det vara med regninslag. I fjällen avtar stormen under fredagen.

Kusten: Ymnigt snöfall med risk för snödrev. I natt i söder inslag av regn och därefter upphörande. I morgon i norr avtagande snöfall, i söder mulet och byar av regn eller blötsnö. Stigande temperatur. I norr ca 5 minusgrader, i söder 0-2 plusgrader. Frisk ostlig vind, i morgon avtagande vind.

Inlandet:  Ymnigt snöfall med risk för snödrev. I natt i söder inslag av regn och därefter upphörande. I morgon i norr avtagande snöfall, i söder mulet och byar av regn eller blötsnö. Stigande temperatur. I norr 5 - 10 minusgrader, i söder 0 - 2 plusgrader. Frisk ostlig vind, i morgon avtagande vind.

Fjälltrakterna: Ymnigt snöfall och snödrev. I västra fjällen tidvis klart. I söder ca 2 minusgrader, i norr 5 -10 minusgrader. Sydostlig vind 15 - 20 meter i sekunden, i natt i norra fjällen på kalfjället och i utsatta dalgångar risk för storm 25 meter i sekunden. På fredagen långsamt avtagande vind.