GÄSTKRÖNIKA I rådande världsläge är vi inte bortskämda med goda nyheter. Men för bara ett par månader sedan skedde något smått fantastiskt som i sommarstiltjen tyvärr gick många förbi.

Den 7 juli antogs ett globalt förbud mot kärnvapen. Jo, ni läste rätt. En stor majoritet av världens länder är överens om att kärnvapen ska förbjudas. Totalt 122 stater röstade för ett förbud i FN:s generalförsamling. Ett fyrtiotal länder, däribland kärnvapenstaterna, har inte oväntat vägrat att delta i förhandlingarna.

Palmecentret och ett stort antal civilsamhällesorganisationer världen över har under många år drivit på för ett förbud. Inte minst på grund av kärnvapens katastrofala humanitära konsekvenser.

Avtalet var resultatet av den första multilaterala förhandlingen på kärnvapenområdet på drygt 20 år. Även om effekten är begränsad på de drygt 14.000 kärnvapen som redan finns runt om i världen bör avtalet ändå ses som en stor framgång.

I juli utbröt jubel på FN:s högkvarter i New York. I september ska avtalet ratificeras och nu har den svenska högern vaknat och protesterar högljutt för att få regeringen att backa från beslutet. Borgerliga ledarsidor fylls av kommentarer kring Margot Wallströms naivitet. Det svenska beslutet riskerar ett fullskaligt kärnvapenkrig om man får tro högerns brösttoner.

Att verka för en kärnvapenfri värld är direkt farligt, upprustningens tid är nu, ropar hökarna i kör. Och de får draghjälp av USA:s försvarsminister som hotar med att ratificeringen skulle påverka det svensk-amerikanska försvarssamarbetet och partnerskapet med Nato.

Naturligtvis oroar Nordkoreas provskjutningar. USA:s höga tonläge och Kinas inblandning bidrar till att öka oron. Men lösningen kan aldrig vara fler kärnvapen.

Vi får inte glömma att vi pratar om vapen som är konstruerade för att förinta hela städer och utplåna civilbefolkning. Kärnvapen innebär en osäkerhet för alla och det ligger därför i allas intresse att de förbjuds.

Anklagelserna om att Wallström skulle vara naiv är som ett eko från en annan tid. En tid när en annan socialdemokratisk kvinnlig politiker tog strid mot kärnvapen och upprustningshets.

Kritiken är densamma som när Alva Myrdal arbetade mot supermakternas kapprustning. Alvas enkla svar på kritiken gäller än idag; det är helt enkelt inte människovärdigt att ge upp.

Regeringen måste stå upp mot orättfärdiga hot. Det är inte Donald Trump som ska besluta vår säkerhetspolitik.

Politikens förändringskraft är oändlig och som bekant står den enträgna som segrare i slutändan. En kärnvapenfri värld är möjlig. Vi får aldrig ge upp!