Svar på debattartikeln ”SD har inte en negativ kvinnosyn” (NSD 2 oktober)

De kvinnor som har skrivit under debattartikeln verkar vara helt ovetande om den kvinnofientliga kultur som finns i deras parti. Har de exempelvis inte hört talas om när det röstades om nerläggning av BB i Sollefteå? Då hade SD kunnat rädda kvar BB, men de lade ner sina röster. Kent Ekeroth sa då: ”Som man bäddar får man ligga”. Det kallar jag negativ kvinnosyn.

Anders Forsberg, före detta riksdagspolitiker i SD, kallar sina kvinnliga partikamrater för ”psykopater”, ”helt väck i huvudet”, ”kan inte bete sig normalt”.

Kvinnor i SD hindras öppet från att tala om de sextrakasserier som de blivit utsatta för. SD har egna ”shairapoliser” som listar och beskriver dem på ett djupt förnedrande sätt. Det speglar en gravt kvinnofientlig attityd.

Rickard Jomshof (SD) destruerar anmälningar som kommer in till partiet när kvinnliga partimedlemmar anmäler sexuella övergrepp.

SD röstar nej till kvinnojourer vilket har gjort att 20 kvinnojourer fått stänga ner så att mellan 3000 och 4000 kvinnor inte längre får ett skyddat boende. Ingen i SD- svansen förfasar sig över detta, i stället kommer kommentarer som ”Nja hon får väl skylla sig själv”.

Jimmie Åkesson sade efter valet 2014 när ärkebiskopen Antje Jackelén skulle hålla en predikan ”om du säger dumma saker så kan vad som helst hända” Det tycker jag är att hota, och inte alls tillåtet!

Kent Ekeroth (SD) sa så här under järnsrörsskandalen till en ung kvinna: Hey, jag gör vad fan jag vill, fattar du? Backa!. Sedan knuffade han in henne i en bil. Jeff Ahl (SD) i Boden skriver på sociala medier att Kent Ekeroth är en hedersman! Han måste skämta.

Nu i augusti 2017 blev Rossana Dinamarca (V) mobbad på sociala medier av Jörgen Fogelklou, SDs ordförande i Göteborg. Han kommenterade en bild av henne med orden ”Hahaha, jag tror jag döööör!”. Eric Palmqvist, vice ordförande SD Norrbotten, kommenterade också henne med orden ”Sexig som rävskabb”.

Det finns hur många bevis som helst på hur kvinnofientligt SD är. Dessutom kör partiet med masspropaganda. Deras debattartikel som i NSD fick rubriken ”SD har inte en negativ kvinnosyn” finns att läsa i alla landets tidningar. Alla är skrivna på exakt samma sätt. Kvinnorna har bara behövt skriva under med sina namn. Det verkar ju väldigt äkta och ärligt. Tror inte partiledningen att kvinnorna själva kan formulera sig?

Viviann Forsman,

Övre Svartlå

SVAR DIREKT:

Först vill vi starkt emotsätta oss påståendet om att SD inte röstade emot att BB i Sollefteå skulle läggas ner. Samtliga SD-ledamöter röstade emot landstingsstyrelsens förslag när ärendet kom upp för slutligt beslut i landstingsfullmäktige. Ditt påstående är alltså felaktigt.

Vad gäller Hanna Wigh så berättade hon inte för någon i partistyrelsen om det påstådda ofredandet och då kan ingen heller förvänta sig att partistyrelsen ska kunna agera. Så fort detta kom upp med namn på den man som är utpekad har partistyrelsen gjort en anmälan. Nu låter vi polisen utreda den polisanmälan som partiet har gjort.

Vad gäller dina påståenden om kvinnojourerna och att SD skulle vara anledningen till att kvinnojourer får stänga är även det felaktigt och emot vad våra förslag innebär. Under flera års tid har vi i vår budgetproposition i riksdagen yrkat på ökade medel till kvinnojourer. Stängningarna runt om i landet beror främst på att det inkommer allvarliga hot mot dessa kvinnojourer där både personal och boende utsätts för en allvarlig situation.

Vad gäller dina påståenden om uttalanden av våra manliga kollegor är det i framtiden önskvärt med trovärdiga påståenden som är förankrade i fakta istället för direkt felaktiga citat tagna ur sinasammanhang. Du anger flertalet felaktiga referat och titlar. Därav kommer vi inte bemöda oss att replikera de delarna av din artikel.

Vad gäller vår artikel i sin helhet är det våra kvinnliga företrädare i distrikt Skaraborg som är ursprungliga författare till en text som även vi här i Norrbotten kan stå helt bakom. Därav valde vi att sända den till media även här. Det är alltså inte partistyrelsen som uppmanat oss att försöka publicera en och samma artikel i hela Sverige. Det viktiga är att vi är flertalet kvinnor som skrivit under artikeln och den är baserad på våra erfarenheter inom partiet under många års tid och med många möten tillsammans med våra manliga företrädare.

Denise Magnusson,

SD Jokkmokk