Aldrig tidigare har en 100- åring släppt en skiva, så Dame Vera Lynn blir historisk.

I samband med hennes födelsedag kommer nämligen ett nytt album med många av hennes mest välkända låtar, till helt nyinspelad musik.

Sången är däremot den ursprungliga, bevarad från den tid då hennes röst bar och lyfte stridsmoralen hos de brittiska soldaterna.

Den rösten och de välkända sångerna är en känslosam del av den brittiska historien.

Hon spelade in ”We’ll Meet Again” i september 1939, just då kriget brutit ut. Den blev senare den mest uppskattade sången när hon turnerade runt och framträdde för trupperna i Europa, Afrika och Asien.

Orden fick soldaterna att drömma om sina kära. Om att se dem igen, utan att veta var eller när, men förvissade om att de skulle få se dem igen någon solig dag.

Fortfarande finns det många äldre som har starka minnen av The Forces’ Sweetheart, ”de stridande styrkornas älskling”. Under krigs-åren hade hon också det egna radioprogrammet Sincerely Yours.

Sin patriotism har hon även visat vid senare tillfällen. I samband med Falklandskriget 1982 kom till exempel hennes sista singel, ”I Love This Land”.

Vid sammankomster för att hedra dem som stridit för Storbritannien har hon ofta talat engagerat om att inte glömma och att berätta för att få de unga att förstå.

Vid millennieskiftet utsågs hon till den britt som bäst hade symboliserat 1900-talets anda.

I dag, den 20 mars, fyller hon alltså 100 och som en del av firandet blir det en minneskonsert på London Palladium.

Fotnot: Förutom att hon fått otaliga formella hedersbetygelser har The Great Dame också blivit omsjungen i låten ”Vera” på Pink Floyds skiva The Wall från 1979.