Petra Vikström jobbar på öppenvården i Haparanda. I maj tillträdde hon sin nya tjänst som ungdomssekreterare. Att få mer närvaro ute på stan bland vuxna är något hon direkt kände som nödvändigt. Nu ska hon försöka ta tag i det på riktigt och startar upp verksamheten "Vuxna på stan".

– Det finns en stor problematik med skadegörelse på stan, missbruket ökar och det går även ner i åldrarna. Vi känner att vi måste finnas med och hjälpa till för att stävja det här, säger Petra Vikström.

Tanken är att samla en grupp som kan turas om att vara ute i samhället, bara för att markera att vuxna är ute och ser vad som händer.

– Förhoppningen är att problemen ska minimeras när vuxna är ute och "stör" litegrann.

Även när det kommer till att bekämpa droger.

– Det är så klart mycket annat arbete som måste göras med drogerna, men givetvis sker även saker ute på stan, med försäljningar och sådant. Det är klart att det är lättare att köpa droger när det inte finns vuxna i närheten. Tanken är att vi ska bli synliga med jackor och västar och att man då kan störa litegrann, säger Vikström och fortsätter:

– Men inte bara för ungdomar som vandaliserar eller har problem med droger. Det kan ju finnas ungdomar som av andra anledningar håller sig hemifrån och som kan behöva stöd.

19.00 under lördagen hålls ett första möte på Viljans öppenvårdsmottagning. Där hoppas Vikström att det finns intresserade som kommer.

– Vem som helst kan vara med. Jag hoppas att vi kan bli en stadig grupp.