"Det här beslutet ökar misstro och motsättningar mellan människor. Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt undan krig och konflikter. Det är alla länders solidariska ansvar att hjälpa dem, även USA:s" skriver Margot Wallström (S) i en kommentar till TT.

Hon menar att det finns "flera otydligheter i detta beslut", och efterlyser ett klargörande från den amerikanska administrationen om vad som gäller för personer med dubbelt medborgarskap samt för dem som har annat ursprungsland.

I morgon ska UD träffa USA:s chargé d'affaires och diskutera frågan, och svenskar som undrar om de är drabbade uppmanas att ta kontakt med amerikanska ambassaden i Stockholm och sin researrangör, skriver Wallström vidare.

"Hjälper terrorister"

Irans utrikesminister anser att Trump spelar terrorister i händerna:

"Kollektiv diskriminering hjälper terrorister i rekryteringen genom att fördjupa de klyftor som extremistiska demagoger använder som argument för att få fler anhängare", skriver Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif bland annat i en serie Twitterinlägg.

Landets svar till Donald Trump är ett beslut om att inte låta amerikaner få visum för att besöka Iran. Det ska dock enligt Reuters inte gälla retroaktivt, till skillnad från i USA.

Merkel sade ifrån

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel kritiserar Trumps dekret, som innebär att människor från sju i huvudsak muslimska länder stoppas från att besöka USA. Dessutom stoppas allt flyktingmottagande under 120 dagar, och syriska flyktingar stoppas från att komma in i USA på obestämd tid.

Även om hon är övertygad om att kampen mot terrorism både är nödvändig och avgörande så rättfärdigar inte det att människor behandlas som misstänkta på grund av sin bakgrund eller tro, säger Merkels talesperson Steffen Seibert till Der Spiegel.

Enligt Seibert ska Merkel ha framfört kritiken mot beslutet under sitt telefonsamtal med Donald Trump i går. Den tyska regeringen säger att man ska utreda vilka konsekvenser de nya reglerna får för tyskar med dubbelt medborgarskap.

Borde vara tyst

Norske utrikesministern Borge Brende säger att det är djupt beklagligt att Trump stoppat flyktingmottagandet, medan Brendes danske kollega inledde en kontrovers i och med sin kritik.

"Trumps beslut om att blockera människor från specifika länder är oklokt. Vi ska döma och möta människor som individer" skriver Anders Samuelsen på Facebook, vilket retat upp Dansk Folkepartis utrikespolitiske talesman Soren Espersen.

Som Danmarks utrikesminister ska Anders Samuelsen sörja för att vi har en bra relation med USA. Därför hade det bästa varit om han sagt "inga kommentarer", säger Espersen enligt danska nyhetsbyrån Ritzau.