För två år sedan omvandlades anrika SHR, Sveriges hotell- och restaurangföretagare, till Visita. Tydligen var det inte bara ett namnbyte.
Den gamla fina branschorganisationen blev samtidigt en borgerlig propagandacentral.
In på huvudkontoret har det strömmat personer med ett förflutet i de borgerliga partierna.
Vd:n Eva Östling har en bakgrund som moderat kommunpolitiker i Malmö. Presschefen Robert Östholm var tidigare pressekreterare hos Centerpartiet.
Kommunikationschefen Liselott Florén har under åtta år arbetat i ledande befattningar hos Moderaterna, bland annat som organisationschef.
Visitas ordförande Maud Olofsson – urmodern till dagens borgerliga regeringsallians – behöver ingen närmare presentation.
Med sig till ledningskontoret har de tagit de borgerliga kampanjmetoderna. I den påkostade kampanjen ”Dubbelstöten” riktar Visita nu all kraft mot Socialdemokraterna.
Enligt kampanjmakarna är det rena dråpslaget mot ungdomsjobben att S vill återställa arbetsgivaravgiften för unga och restaurangmomsen till samma nivåer som före maktskiftet 2006.
Sakligt sett har Visita dåligt på fötterna. SCB:s arbetskraftsundersökning visar att ungdomsarbetslösheten inte minskat jämfört med 2006.
I oktober 2006 – i samband med regeringsskiftet – var ungdomsarbetslösheten 19 procent.
I maj 2014 – efter åtta år med borgerliga skattesänkningar – var arbetslösheten bland de unga 25,1 procent.
En rad oberoende bedömare – Finanspolitiska rådet, IFAU och Riksrevisionen – har dessutom sågat nedsättningen av arbetsgivarvgifterna.
”Vi är övertygade om att lägre arbetsgivaravgifter för alla ungdomar är dyrt och ineffektivt”, skrev till exempel nationalekonomen Lars Calmfors i Svenska Dagbladet 16 mars 2012.
Det är fakta och invändningar som ignoreras av Visitas kampanjmakare.
Många reagerar även över att en partipolitiskt obunden intresseorganisation som Visita kampanjar med partipolitisk udd.
En av dem som kritiserar Visitas kampanj är S-kommunalrådet Niklas Nordström, Luleå, som själv har ett långt förflutet i PR-branschen.
”Visita äger självklart rätt att driva sina frågor på det sätt man behagar, men min uppfattning är att man i en kampanj för flera miljoner allvarligt skadar organisationens trovärdighet och de framtida kontakterna med politiker och myndigheter. Jag hade valt en annan taktik”, skriver han i en krönika i Göteborgsposten.
Annorlunda uttryckt: En intresseorganisation som Visita bör arbeta för att ha en förtroendefull kontakt med regering och riksdag, oavsett vem som styr.
Men just nu känns det mest som att Visita vill påverka själva regeringsfrågan och att Maud Olofsson bara vill ge en hjälpande hand för att rädda sina gamla kompisar i regeringskansliet.