För några veckor sedan hade vi socialdemokrater förtroenderåd och politiken inriktning och färdriktning debatterades. Jag var själv inte på plats utan följde diskussionerna hemifrån, men de besked som jag fick från förtroenderådet kändes bra.

Men så läste jag Aftonbladets referat från samma tillställning och kände mig lätt förvirrad, verklighetsbeskrivningar gick i sär. Jag undrar om det skrevs om samma tillställning.

Aftonbladets Lena Mellin återrapporterade om pliktskyldiga applåder och låg entusiasm när min partiordförande Håkan Juholt talade. Expressens K-G Bergström (KGB) återrapporterade något helt annat. Vem har givit det sanningsenliga referatet?

Allt det här får mig att börja fundera på alla dessa experter som sitter i soffor både här och där och recenserar det ena efter det andra. Jag undrar verkligen med vilken praktisk erfarenhet av politiskt arbete som dem bygger sina analyser på. Vilka samhällsfrågor och orättvisor driver dem?

Jag vet vilka som driver mig framåt och gör mig till en otålig socialdemokratisk reformist. Mitt hjärta slår för rätten till heltid, rensa bland alla dessa otrygga anställningsformer och möjligheten att bosätta sig var som helst i Sverige utan att behöva avstå från grundläggande samhällsservice. Hela Sverige ska leva.

Jag känner inte igen mig när experterna från när och fjärran recenserar vår politik och vår partiordförande. Jag frågar mig gång på gång, varför dem anser att deras analyser är mera nära verklighet än min partiordförande Håkan Juholts och mina egna.

Tro nu inte att jag är tondöv, klart jag hör och lyssnar till människor som uttrycker sin misstro både mot vårt parti och vår partiordförande. Men det får väl ändå finnas någon måtta hur långt drevet får gå.

Vi är många socialdemokrater som träffar, lyssnar på och diskuterar med människor runt om i landet. Dessutom går många politiskt aktiva engagerade människor från sina arbeten för att ta ansvar för sin kommun eller för sitt landsting. Politik handlar om engagemang och inte om att sitta i en morgonsoffa och tycka till.

Så min fråga blir, på vilken praktisk erfarenhet av politisk verksamhet bygger alla dessa proffsexperter sina analyser? Står de för expertis eller är de enbart "tyckar-automater" ?

Jag tror starkt på att politik kan förändra och förbättra samhället, jag tror däremot inte på kvartalsrapporter som ett medel för att bygga långsiktig amhällsutveckling.