Jag kommer inte riktigt ihåg första gången jag hörde talas om det spanska uttrycket "mañana" som betyder imorgon. Jag tror jag hörde det på 70-talet från någon kompis som varit på semesterresa med sina föräldrar till den spanska solkusten eller Kanarieöarna.

Det sades att spanjorer är coola - de gör det de hinner idag, allt annat kan göras imorgon/mañana. Ofta påstods det också att spanjorerna var lata eftersom de hade för vana att vila mitt på dagen och ta en siesta. Det sades inte lika tydligt att de vilade när det var som varmast och närmast omöjligt att arbeta, speciellt utomhus.

I dag vet vi bättre och har bredare referensramar. Jorden har blivit rundare och det är inte så värst långt mellan Sverige och Spanien, på gott och ont.

Många av oss är vana att resa och vi lär av varandra. Utan några som helst vetenskapliga bevis så tror jag att spanjorerna dragit ner på vilandet, tyvärr.

Före detta stat(S)minister Göran Persson sägs vara bra på att koppla av och varva ner. Han tog korta vilostunder mitt på dagen även om arbetsschemat som partiordförande och regeringschef var närmast omänskligt.

Göran Persson har i intervjuer sagt att han reste i dagar räknat mer utomlands än Olof Palme. Trots detta kommer Olof Palme alltid att räknas som en stor internationalist som reste och spred sitt budskap runt om i världen.

I Afrika sägs det att man lever efter devisen, det man inte hinner eller kan göra idag, det kan man göra imorgon. Min bild är att det stämmer ganska bra och jag tror faktiskt att det är sunt. Varför ska man stressa om man inte behöver det?

Ibland hör jag att det kan vara nyttigt med lite stress. Bullshit!

I Stockholm blir jag ganska ofta "omsprungen" av folk som äter, dricker och halvspringer på samma gång.

Det kan inte vara bra för knoppen eller kroppen att kasta i sig mat eller dryck.

Stress är självklart inte ett rikemansproblem. Den som är svälter och saknar medel är också stressad, fattas bara annat.

Vi närmar oss julen och jag tar chansen att påminna om att de flesta av oss kan göra en god gärning och sprida lite värme och glädje till andra som behöver det både i Sverige och i utlandet.

Det finns många organisationer som gör ett bra jobb, tänk på det...