Sándor Bovics. Jag vet inte varför, men av någon anledning fastnar min blick på just det namnet.

Jag är på Förintelsemuséet i Budapest. På väggen framför mig står rad efter rad med namn. Det är de över 400 000 judar som deporterades från Ungern till koncentrationslägret Auschwitz.

På muséet såg jag alldeles nyss en film med scener från när Auschwitz befriades från nazisterna. Smala kroppar. Tomma blickar. Apatiska ansikten. Högar av lik. En gråtande man. Ett kvinnolik så magert att det knappt går att föreställa sig den svält hon måste ha utsatts för.

Jag har sett liknande filmer förut, men blir lika berörd varje gång. Tankar, känslor och frågor virrar i mitt huvud. Gråten känns nära.

Hur kan människan vara så grym? Hur kan människan säga "aldrig mer" men ändå sker folkmord som det på kurder i Irak 1988? Hur kan människan äcklas av koncentrationslägrena i forna Nazityskland och ändå sattes nya upp på Balkan under 90-talet?

Sándor Bovics. I dag ett namn på en vägg, men en gång en levande människa med familj, vänner och drömmar.

Jag tänker på min mamma. Hon var bara var två år när hennes pappa dog i andra världskriget. Han var en av alla de unga män som försvarade Finland mot Sovjet. Jag tänker på min styvmorfar som överlevde andra världskriget, men på grund av allt han var med om vid fronten aldrig sov en lugn natt efteråt.

Sándor Bovics. Jag har en liten sten i handen som jag ska lägga framför ditt namn, för att hedra ditt minne och markera att jag har varit här.

Jag hoppas att du hade ett fint liv fram tills nazisterna tog dig. Och för din, och för hela mänsklighetens skull, hoppas jag att något liknande aldrig kommer att hända igen.

Men den hemska sanningen är att ingen vet. Vid tunnelbanan, inte långt ifrån där jag står, demonstrerar det nyfascistiska partiet Jobbik. I det ungerska parlamentsvalet 2010 fick partiet 16,7 procent av rösterna.

Jobbik är bland annat antisemitiskt och antiromskt. Deras företrädare har ifrågasatt Förintelsen och föreslagit att listor på judar som är en "nationell säkerhetsrisk" borde upprättas. Man har föreslagit att det ska inrättas "skyddsläger" dit romer skulle tvångsdeporteras.

Jag undrar vad du Sándor hade sagt till Jobbik om du varit i livet?

Jag lägger stenen framför ditt namn och suckar djupt. Vila i frid.