1 januari 2001 skedde en uppluckring av laget om anställningsskydd (LAS). Företag med färre än 10 anställda fick rätt att undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägningar.
Bakom beslutet stod en allians av borgare och miljöpartister.
Många fackligt aktiva reagerade och ifrågasatte Miljöpartiets känsla för de fackliga grundvärderingarna.
Dess bättre tänker dagens gröna ledarskap annorlunda än språkrören gjorde 2001.
Dagens språkrör Gustav Fridolin har sagt att han ogillade uppluckringen av anställningsskyddet ”både då och nu”.
”Jag förstår att facket var kritiskt”, sa han i en intervju i tidningen Arbetet häromåret.
Nu visar Miljöpartiet även förståelse för de fackliga kraven på att begränsa möjligheterna till evighetslånga visstidsanställningar.
I somras visade en undersökning från TCO och Novus att så många som 65 000 människor kan ha ha arbetat som visstidsanställda mer än fem år hos samma arbetsgivare.
”Det väcker återigen frågan om att det finns kryphål i lagen om anställningstrygghet”, skriver Miljöpartiet i ett pressmeddelande.
Miljöpartiet vill minska risken för långa perioder med otrygga anställningar som ger människor färre möjligheter att skaffa bostad och planera familjebildning.
”Det är orimligt att regeringen fortsätter nonchalera problemen med visstidanställningar som staplas på varandra. TCO har kommit med konstruktiva och rimliga förslag på ändringar av lagen och det bör regeringen välkomna”, säger språkröret Åsa Romson.
Det är bra att även de gröna fått upp ögonen för problemen på arbetsmarknaden och inser värdet av en starkare arbetsrätt.
Att alltid vara springvikarie eller visstidsanställd skapar otrygghet och får stora konsekvenser för den enskilde individen. Du får svårare att få hyreskontrakt eller låna pengar på banken.
En otrygg arbetsmarknadssituation påverkar hela livet.