Psoriasisforskningen har gjort stora framsteg under de senaste åren. Att psoriasis är en allvarlig kronisk systemsjukdom som kan påverka flera organ i kroppen är i dag etablerad kunskap. Det finns till exempel kopplingar mellan psoriasis och hjärt-kärlsjukdom, inflammatoriska mag- och tarmsjukdomar, höga blodfetter, diabetes och ledproblem.
Denna nya kunskap innebär också nya utmaningar för vården i Norrbotten, som behöver fortsätta utvecklas för att säkerställa psoriasissjukas tillgång till rätt vård och behandling.
Det finns minst 5 000 psoriasissjuka i Norrbotten. Den nya synen på psoriasis medför nya behov av vård och påverkar det medicinska omhändertagande av oss patienter. Vi behöver rätt vård i rätt tid utifrån hela vår sjukdomsbild där patienten sätts i centrum. Vårt mål är att alla med psoriasis ska kunna leva ett bra liv. För ett halvt år sedan presenterade Läkemedelsverket nya rekommendationer för behandling av psoriasis. Följs rekommendationerna finns det bra förutsättningar för att den ambitionen kan infrias.
Psoriasisvården i länet är generellt i framkant på många områden. Dock har det i vårt län under föregående år inte varit möjligt för psoriasissjuka att behandla sig via klimatvård, då de fem vårdplatserna som tidigare erbjöds av Norrbottens läns landsting dragits in av besparingsskäl.
Klimatvård ingår i Läkemedelsverkets rekommendationer och har i många år fungerat som ett mycket värdefullt komplement till annan psoriasisvård. Psoriasisförbundet har uppmärksammat landstinget på vår förhoppning att klimatvården ska återinföras.
Klimatvården ger patienten ny kunskap och kompetens kopplat till sjukdomen, och ger samtidig nya verktyg för att genom livsstilsändringar minska risken för på sikt att utveckla följdsjukdomar. Båda delarna underlättar det fortsatta livet med en kronisk sjukdom för den enskilda individen, något som på både kort och lång sikt kan minska belastningen på vårdkedjans övriga delar.
Jag ser ett behov av minst sex vårdplatser per år, vilket skulle innebära att en promille av länets psoriasissjuka skulle kunna få rehabilitering utomlands.
Psoriasisförbundet vill föra fram den nya synen på psoriasis och behovet av tillgång till olika behandlingsformer, exempelvis biologiska läkemedel för de svårast sjuka. Vi har därmed bjudit in till politiker, beslutsfattare och berörd vårdpersonal till en temadag den 3 februari.
Vi vill, i samverkan med landstinget, ha en dialog om hur vi tillsammans kan utveckla en bra framtida psoriasisvård i Norrbotten. Tillgången till rätt vård och behandling är en angelägen fråga och en utmaning för både oss psoriasissjuka och för landstinget.