LEDARE I förra veckan manifesterade teknologkåren, studentkåren, S-studenter och gröna studenter vid Luleå tekniska universitet mot högeralliansens förslag att sänka studiebidraget.

”Vi anser att förslaget är orimligt eftersom det försämrar studenternas ekonomi”, säger Daniel Smirat, ordförande för S-studentklubben Unikum, i ett pressmeddelande.

Studenterna får uppbackning från S-håll.

”Att sänka studiebidraget drabbar främst dem som kommer från studieovana familjer med lägre inkomster. Det gör att steget att gå vidare till högre studier ökar”, säger S-riksdagsledamoten Hannah Bergstedt, Piteå.

S-ledaren Stefan Löfven utfärdar dessutom ett tydligt vallöfte.

”Vi kommer inte att sänka studiebidraget om vi bildar regering i höst”, säger han.

Det är bra att S inte mumlar i skägget. Om Sverige ska klara av att hävda sig i den globala konkurrensen krävs hög kompetens och välutbildad arbetskraft.

Därför behövs satsningar på nya högskoleplatser, fler studentbostäder och vettiga lånevillkor för att möjiggöra för fler att skaffa sig en högre utbildning.

Sverige har i dag lägre andel av befolkningen som är högskoleutbildad än länder som Kanada, Japan, Israel, USA, Sydkorea, Storbritannien, Nya Zeeland, Finland, Australien, Norge, Schweiz, Irland, Estland och Luxemburg.

Det är en mycket oroande utveckling.

Mot den den bakgrunden är även fortsatta neddragningar i högskolepolitiken oklok politik.

De bidrar tyvärr bara till att försvaga Sveriges samlade kompetens och konkurrenskraft.