Hon flyttade hemifrån när hon var 15 år. Så den biten är avklarad när 21-åriga Nathalie Ferno nu flyttar upp till Luleå och ska spela med Luleå Hockey i två säsonger.

– Det är inte så att jag tänker på att jag är ung på det sättet. Men de flesta som är i min ålder börjar flytta hemifrån nu. Så det är väl på det sättet jag märker att jag är ung, säger Nathalie Ferno.

Vad har du för känsla inför säsongsstarten?

Artikelbild

– Det ska bli väldigt kul, och jag är väldigt förväntansfull. Så är det inför varje säsong, men det är lite speciellt nu när det är med ett nytt lag.

Hur känns det att du kommer in i ett så pass högt rankat lag?

– Jo, men det känns jätteroligt. Det kommer bli speciellt att känna på den pressen. Vi har alltid varit underdogs i Modo så länge som jag har spelat där. Så det ska bli kul att få känna på det, att ha lite press på sig.

Något nytt blir också den publik som ofta kommer på Luleås matcher. De är det lag i SDHL som har överlägset mest publik på läktaren.

Artikelbild

| Nathalie Ferno

– De matcher Modo haft mest publik på är de matcher som spelats i Luleå. Så jag har fått känna på det på så sätt. Men det ska bli en kul sporre. Och så är det kul när laget hejar på en, i stället för emot en.

Hennes pappa har alltid spelat hockey, och hennes bror också. Hon följde med sin bror till hockeyhallen, och på den vägen började hon med hockey. När hon var yngre spelade hon som ensam tjej i flera killag.

– I början var det mer kommentarer. När jag bott i Övik och nu i Luleå är det inte världens grej att jag är tjej och spelar hockey. Men som yngre spelade jag själv med killarna, så då stack jag ut mer. Det syntes att det var en tjej som var där bland killarna liksom. Men nu är det inte så många reaktioner.

Ferno beskriver sig själv som rejäl, grovjobbare, bra passningsläggare och en stark skridskoåkare. Men hon vill bli en bättre poänggörare, och det hoppas hon kunna utveckla i Luleå.

– Jag hoppas jag får en bra roll i laget, och kan hjälpa laget så mycket som möjligt. Sedan finns det så klart saker jag vill förbättra, som till exempel att jag måste bli bättre på att komma till farliga lägen och skapa målchanser.

Likt många andra är Ferno besviken över valet att behålla straffar i SDHL.

– SVT:s argument att det inte går att sända en match som tar 24:a timmar. När tar en match så lång tid? Det händer aldrig. Och det här skulle aldrig ha hänt i fall vi var killar.

21-åringen drömmer om att ta en plats i landslaget igen, och i en önskevärld också om en plats i OS-truppen.

– Jag var med i Falun och fick veta vad jag behöver jobba på för att ta en plats. Så jag vet vad jag måste förbättra. Det är väl främst jobbet med puck som måste bli bättre, och det är något jag verkligen kommer jobba på att utveckla.

OS, finns det med i tankarna?

– Det finns alltid en tanke på att komma med till OS. Det skulle vara fantastiskt kul och en enorm upplevelse. Men jag ger inte upp om jag inte gör det. Jag har goda förutsättningar att fortsätta eftersom jag satsar så hårt som jag gör.

Om du får drömma, hur sammanfattar du då säsongen 2017/2018?

– Med klubblaget vill jag vinna guld. Och jag hoppas jag har haft en skön känsla hela året. Ser man individuellt hoppas jag att jag har utvecklat det jag vill och bidragit med bra spel till laget. Sedan önskar jag så klart att jag har fått spela OS. Det skulle vara en riktigt stor dröm som går i upplevelse i sådana fall.