Luleå Hockey fick priset som Årets idrottsförening på galan Årets eldsjäl under torsdagskvällen.

Klubben var nominerad tillsammans med Notvikens IK.

Jenny Svender, Riksidrottsförbundets jämställdshetsansvariga, läste upp motiveringen:

"Föreningen bidrar med ställningstagande i jämlikhetsfrågan med ett starkt signalvärde till övriga idrottsrörelsen. Hela föreningen, från styrelse till supportrar, har beslutat sig för att göra flickor och kvinnors idrott lika viktigt som pojkars och mäns. Föreningens ambitioner är tydliga – flickor, pojkar, kvinnor och män ska ges möjligheter att bli riktigt bra på sin idrott och utveckla det till en karriär. Vi hoppas att vinnaren kan inspirera fler föreningar till att det går att göra skillnad".

Luleå Hockey/MSSK-tränaren Fredrik Glader fick ta emot priset på Berns i Stockholm.

– Jag är oerhört stolt, säger Fredrik Glader och fortsätter:

– När jag spelade hockey så var det inte så många tjejer som spelade hockey – i dag har vi hundratals. Det är kul att se att damlagets stjärnor behandlas på lika sätt som herrlagets både bland fans och övriga.

Glader får frågan om hur Luleå lyckats så bra med två nominerade lag samma år.

– När det gäller damidrott är vi starka. Notviken har bevisat det över en tid och även Luleå Basket, Piteå IF, Boden Handboll, Charlotte Kalla, Johanna Mattsson, systrarna Hanna och Elvira Öberg och Luleå Hockeys damlag. Det finns något här uppe som vi gör bra.

Förutom äran fick Luleå Hockey 50 000 kronor.

– Jag hoppas att de här pengarna kan gå direkt till våra tjejer, så de får chansen att växa upp till stora stjärnor, säger Glader.