Född på Västkusten och italienskt påbrå. Ändå är det längs Norrlandskusten som Oscar Masiello, 20, har huserat sen tolvårsåldern.

Då gick flyttlasset till Umeå och Björklöven och när han skulle börja gymnasiet blev det Luleå och Luleå Hockey.

Ett klubbval där bland annat målvaktstraditionen fällde avgörande.

Artikelbild

– Jag kommer ihåg att det var på hösten under U16-året som Luleå visade intresse. Då var jag upp hit och jag gillade allt här. Det var ett skitbra upplägg. Luleå har alltid haft en tradition att få fram bra målvakter och upplägget med Linda (Blomquist, målvaktstränare i junior- och damlag) och "Hento" (Daniel Henriksson, dåvarande målvaktstränaren i a-laget) var riktigt bra. Och med "Skuggan" (då ungdomssportchef) och allihopa, säger Oscar Masiello och tillägger:

– Det kändes klockrent. Så det var det valet föll på. Dels att det är en klubb som är känd för att få fram bra målvakter och dels för det var ett riktigt bra upplägg, vilket kanske hänger ihop med det där. Allt var proffsigt och så.

Har det varit som du hade förväntat dig och hoppats på?

– Jo, det tycker jag. Det har varit klockrent under alla mina år. Med hjälp av mina målvaktstränare har jag fått den utveckling jag vill, hittills i alla fall. Så jag är jättenöjd.

Artikelbild

Var det positivt eller negativt att Filip Gustavsson kom efter din första säsong?

– Jag tycker det var jättepositivt. Konkurrens är alltid bra. Jag fick jobba på i lugn och ro och vi fajtades riktigt bra med varandra under alla våra juniorår. Han har pushat mig och jag tror att jag har pushat honom lite grann också. Jag tror det är en faktor som har gjort att det har gått helt okej för oss båda.

Artikelbild

Har det varit skönt för dig att få jobba i lugn och ro?

– Jo, det skulle jag säga. Självklart vill man som ung alltid att allt ska gå fort, men jag känner att det för min del har varit bra att få jobba på i lugn och ro. Det har varit framgångsfaktorn för mig, att jag har fått jobba på utan att stressa upp mig i onödan.

Artikelbild

Jag vet att du under hela den här resan har hyllats internt och många har sagt att du borde ha fått fler rubriker än du har fått. Är det något du själv har känt, att "nu får Filip rubrikerna igen..."?

– Jag förstår vad du menar men det är ganska naturligt att det blir så. Han har varit stjärnan hela vägen, han har varit med i alla juniorlandslag. Så det är inget att säga om det egentligen, utan det är som jag var inne på tidigare: Att jag har fått jobba på i lugn och ro, säger Masiello och fortsätter:

Artikelbild

– Men självklart är det roligt att få uppmärksamhet för det man gör men det är inte det som ska vara prio ett.

Sen tillägger han snabbt:

Artikelbild

– Och karriären är ett maratonlopp – inte en sprint, så det har bara varit positivt.

Oscar Masiello går nu in på sitt andra år på det där tvåårsavtalet som han skrev med Luleå Hockey inför förra säsongen.

Men 20-åringen får ta en annan väg i sitt försök att nå SHL.

Det blev i april klart att målvakten lånas ut till sin förra klubb Björklöven kommande vinter.

– Det är en superchans för mig att få komma ut i allsvenskan och få en start där och spela seniorhockey med allt vad det innebär. Att spela tre matcher i veckan, spela regelbundet och resa och så där. Det känns jättebra och det är en perfekt lösning. Jag får återigen jobba på i lugn och ro och vänja mig vid seniorhockeyn, säger Masiello, som därmed återvänder till Umeå och Björklöven:

– Det känns givetvis bra att komma till Löven eftersom jag delvis har växt upp där. Så det känns grymt på det sättet också, rent socialt och allt runt omkring. Det är en klockren lösning.

Nu får du Markus Ekman som målvaktstränare igen.

– Ja, precis. Jag hade honom under mina ungdomsår där, så det blir kul att jobba med honom igen. Han är entusiastisk och han ger hundra. Han viger sitt liv åt det.

Istället för Filip Gustavsson och Joel Lassinantti kommer nu Ocar Masiello att få kampera ihop med Adam Werner, som också är 20 år och utlånad från SHL.

Werner ansluter, precis som i fjol, från Färjestad.

– Det är också bara jättepositivt. Vi får sporra varandra. Vi strävar åt samma håll – så det blir skitbra tror jag, säger Masiello.

Sen återkommer han till det här med att det blir till Björklöven som han lånas ut.

Det var trots allt där den senare delen av ungdomskarriären tog fart.

– När det här tillfället gavs så är det självklart skitcoolt att det blir Löven. Första året när jag kom var de nere i ettan och jag kommer ihåg att det var flera tusen på matcherna redan då. Det har alltid varit skitcoolt att gå på deras matcher och det är en liten dröm att få spela för Löven.

...och nu får du byta LuleåFans mot Green Devils.

– Ja. Green Devils är bäst i allsvenskan och LuleåFans i SHL. Det är två lag med riktigt bra stöd i ryggen, säger Masiello, som vet att det är ett hårt tryck utifrån när man spelar i Björklöven:

– Det är en mognad att få lära sig att hantera det också, så klart. Ju tidigare, desto bättre.

Via Björklöven är målet att ta sig till SHL.

Men Oscar Masiello har inte stressat än – och han kommer inte att göra det nu heller.

Utan resan till toppen får ta den tid den tar.

– Jag tar det dag för dag. Tanken är att jag ska vara i Löven, det är ett helsäsongslån. Så tanken är att få jobba på där och förhoppningsvis få spela en del matcher och bygga upp matchrutinen. Sen tar vi som det kommer, säger Masiello.

Men på sikt vill du till SHL?

– Absolut. Det är det ju.

...och då helst i Luleå?

– Just nu är det så, absolut.

Sen var det ju det här med Italien. Efternamnet låter italienskt – och det finns också en italiensk förklaring till allt.

– Det är på mammas sida. Hon är halvitalienare och vi har släkt och så nere i Rom. Morfar är italienare, säger Oscar Masiello.

Kan du italienska?

– Nä, jag tror att jag och mamma är de enda på hennes sida som inte pratar det. Det är något jag skulle vilja lära mig.

Den klyschigaste av alla klyschiga frågor ser ut att inte ställas.

Men i slutet av samtalet tappar jag fokus för en sekund – och då slinker den ur mig.

Italienare, då hade det lika gärna kunnat bli fotboll för din del?

– (Skratt) Nä, jag var ingen stjärna i fotbollen. Jag testade på men det gick så där, så det blev inget med det.

Del 1: Luleå Hockey-talangen: "Drömt om det hela livet"

Del 2: "Är kanske nån magi i väggarna i Tornedalium"

Del 3: "Det är nästan allting som står på spel"