Förutsättningarna inför den sista omgången var att om IFK Kalix vann mot Notviken borta samtidigt som Kiruna FF tog poäng mot serieledarna IFK Umeå hemma på Lombia så skulle Kalix ta seriesegern och direktplatsen till division 2.

IFK Kalix vann med 2–1 och Kiruna FF hade 1–1 med 14 minuter kvar att spela. Tyvärr för Kalix så orkade Kiruna stå emot och Umeå kunde göra såväl 2–1 som 3–1 innan matchen var över.

– Fast det var inte där som vi tappade seriesegern. Det gjorde vi helgen före då vi förlorade mot Heden hemma, förklarar Joel Waara.

Backen Joel Waara har under hela säsongen varit övertygad om att hans IFK Kalix skulle vara ett lag för toppen av serien.

– Jag sa redan förra säsongen att vi kunde gå upp om vi ville. Det var ingen som trodde mig då, men nu har vi faktiskt fortfarande chansen kvar, säger Waara.

Har ni varit bättre än vad till och med du trodde innan säsongen?

– Jo det måste jag erkänna. Vi har slagit ut två division 2-lag från Svenska Cupen och vi har skakat IFK Luleå så det hade jag nog inte trott på förhand, erkänner Waara.

Hur känns det inför lördagens match?

– Det här känns spännande att få mäta oss med Friska Viljor och jag riktigt längtar till lördag. Vi har full koll på dem och det ska vi utnyttja, försäkrar Waara.

Även IFK Kalix hade chansen ända fram tills det absoluta slutskedet av sista matchen i trean så erkänner lagets tränare Juoko Liakka att tankarna på ett kval fanns redan inför sista omgången.

– Nu blir det allvar. Det kändes redan som om att allvaret och kvalet började redan förra helgen. Vi hade väl någonstans hoppats på att Kiruna skulle kunna ta poäng mot IFK Umeå – men samtidigt förstod vi nästan att det skulle bli så här, säger Liakka.

Vad vet ni om Friska Viljor?

– Vi vet ganska mycket. Vi har pratat med deras motståndare och beskedet vi har fått är att det är ett lag som spelar väldigt mycket i sidled. Jag tror också att det kan passa oss ganska bra.

Skulle det vara viktigt för IFK att ta steget upp i tvåan?

– Viktigt och viktigt. Nu när vi är i kvalet så skulle det vara roligt om vi lyckades. Det är också 30 år sedan IFK kvalade senast så med tanke på det skulle det väl vara roligt att lyckas, men viktigt vet jag inte, säger Liakka.

IFK Kalix spelar i en trelagsgrupp tillsammans med Friska Viljor och IFK Mora. Förloraren i matchen mellan IFK Kalix och Friska Viljor ställs i den andra omgången mot IFK Mora.