I kväll får Öjebylyftaren Angelica Brage, 24, vara med om något historiskt. Hon är nämligen, som enda norrbottning, uttagen till den första stora internationella tävlingen i klassiskt styrkelyft (utan utrustning) - någonsin. Nämligen World cup i Stockholm.

- Det är jättestort, det är ett inofficiellt VM och världseliten är här, säger hon.

I Sverige står Angelica Brage i en klass för sig. På SM i klassiskt styrkelyft i Östersund i januari satte hon svenskt rekord i 57-kilosklassen - 377,5 kilo. Ett resultat som rankar henne som fyra bland deltagarna i Stockholm.

Artikelbild

Angelica Brage laddar för World Cup i Stockholm. Och med hjälp av en mental tränare ska de stora resultaten komma.

Så medaljerna är inom räckhåll.

- Ja, om jag får till en bra tävling så. Enligt nomineringarna har jag bara 7,5 kilo upp till silver och brons. Till den som är rankad etta är det 12 kilo. Vi är fyra tjejer som bör vara ganska jämna.

En sjuk vinter
Brage vågar dock inte räkna med någon pallplacering. Hon har haft en tung vinter och vår med en ihärdig lunginflammation som stört.

- Det har varit jobbigt, framför allt mentalt. När man har en plan och den blir förstörd är det tungt. Men de senaste veckorna har det känts bättre så jag tror att jag kan leverera.

Artikelbild

Angelica Brage laddar för World Cup i Stockholm. Och med hjälp av en mental tränare ska de stora resultaten komma.

Angelica Brage har länge varit en stor talang inom styrkelyft. Och med den talangen kommer automatiskt höga krav - både från henne själv och utifrån.

Mental träning
För ett halvår sedan bestämde hon sig därför att ta kontakt med en mental coach. Något hon är oerhört glad för i dag.

- Det ger mig jättemycket att få bolla med någon. Jag tycker att det är lika viktigt som att äta och träna rätt, säger hon.

Gör det dig till en bättre idrottare?

- Ja, absolut. Det handlar ju mycket om att tro på sig själv både på träning och tävling. Och man måste kunna hålla fast vid det även när det går tungt.

Har du tvivlat på dig själv tidigare?

- Ja, absolut. Det tror jag att alla gör. Men man måste distansera sig lite från framför allt vad andra förväntar sig.

Är kraven utifrån jobbiga?

- Ja, så är det ju. Jag hade en helt suverän juniortid och har väl haft en bra seniortid också. Men det blir en hel del förväntningar som byggs upp. Det är tyngre när man har varit bäst och helt plötsligt inte är det längre. Att få bolla de här känslorna och få lite perspektiv på dem hjälper mig jättemycket.