Eric Elliot, Eric Coates, Andrew Mitchell och Brandon Rozzell har alla något gemensamt.

De har lett BC Luleå till SM-guld.

I fjol var Rozzell bäste poänggörare. I snitt gjorde han 17,3 poäng per match. Lägg till drygt fyra assist (tredje flest i ligan) och 30 minuter i speltid per match.

Artikelbild

| Eric Elliott.

I slutspelet var Rozzell en stor bidragande orsak till att BC Luleå tog hem guldet efter tio års väntan – och han blev också utsedd till mest värdefulla spelare.

– Det kommer bli tufft i år, alla kommer att jaga mig och laget. Jag vann några priser i fjol, alla vet om det och kommer jaga mig. Men jag vill bara vinna, om jag gör två poäng eller 30, vad som än krävs, säger Rozzell.

28-åringen kom till Luleå inför förra säsongen från Svendborg Rabbits i den danska ligan. Även där blev han framröstad som MVP i slutspelet.

Hur stor betydelse har en bra guard för att vinna guld?

Artikelbild

| Andrew Mitchell, Fred Drains och Håkan Larsson.

– Det är väldigt viktigt, guarden är en ledare. Jag försöker vara en bra ledare och vara positiv, glad och inte skrika åt mina lagkamrater. Basket är mycket roligare om man har roligt.

Hur stor betydelse har du?

Artikelbild

| Donald Williams.

– Självklart tänker man på sig själv men jag spelar bara mitt spel och tränarna låter mig skjuta och spela mycket. Det är ett bra system som fungerar.

Fjolåret slutade med guld – och Rozzell har inte kommit tillbaka till Luleå för något annat i år.

– Det är konstigt, när jag kom hit kändes det som att att jag aldrig hade lämnat. Målet är detsamma. Spela bra inför fansen, fortsätta vara obesegrade på hemmaplan och vinna ännu ett guld till publiken i Luleå. Och att komma närmare varandra i laget, vi älskar att spela basket ihop.

Under lördagen spelar BC Luleå premiärmatch mot Södertälje på bortaplan.

– Vi ser fram emot att spela och mäta oss med ett bra lag. Förlusterna mot Antwerp (i Champions League-kvalet) motiverade oss att bli hungriga och komma tillbaka till där vi var i fjol.

De flesta från guldlaget är kvar även i år.

Rozzell hade kunnat lämna – men bestämde sig att återvända.

– Man följer sitt hjärta ibland, mitt hjärta ledde mig tillbaka hit och jag är glad över att vara här.

Är det något du vill förbättra i år?

– Jag vill göra mer assist i år. Jag vet att jag kan göra poäng men för att vara en bra guard måste jag kunna ge andra bra, öppna lägen också. Jag har jobbat på det i sommar och försöker läsa spelet bättre. Förhoppningsvis kan jag förbättra det. Och försvar, men det bryr jag mig egentligen inte om, haha.

I fjol hade Brandon Rozzell en speciell tröja under uppvärmningarna.

I år har han en ny.

– Jag har en sexåring hemma i Virginia. Han gör en tröja varje år innan jag åker, han och min flickvän tänker ut något. Det gav tur förra året och nu har jag fått en ny, förhoppningsvis ger den tur.

Hur ser den ut?

– Det är en bild av honom, en tecknad bild när han spelar baseball som är hans favoritsport just nu. Han har en tröja med en bild på mig när jag spelar basket där hemma. Det är häftigt.

Tristan, 6 år, går skola hemma i USA och kan inte hälsa på under säsongen – möjligtvis till våren.

– Han tittar på mina matcher efter skolan. Det är min motivation, att jag vet att han tittar och jag vill vinna och spela bra för bådas skull, säger Rozzell.