Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

Genomgång: BC Luleå-Uppsala

Det lackar mot kvartsfinal mellan BC Luleå och Uppsala Basket.

Luleålaget är alldeles uppenbarligen favorit i sammanhanget. Man avslutade grundserien med 13 raka segrar och tag andraplatsen. Uppsala blev sjua.

Jag tänkte försöka bryta ner de två motståndarna i mindre bitar. Jämföra deras styrkor och svagheter. Jag har valt ut spelare som lirar över tio minuter per match för sina lag.

GUARDER, BC LULEÅ.

Toni Prostran. En bolldominant guard som trivs med bollen i sina händer. Gör sina flesta poäng från trepoängslinjen och vill spela pick och rull med Jaraun Burrows så ofta som möjligt. Är klart sämre på att hitta ut till skyttar från P&R än att lirka fram lädret till Burrows. Men trots allt: P&R med Burrows är ett otroligt svårstoppat vapen.

Hans floater är oväntat lågprocentig. Även nära ringen. Eftersom han letar trepoängsavslut hamnar han stundtals i situationer när han tvingas passa mitt under ett skott. Resulterar ofta i turnover.

Nyckelstatistik: 7,7 assist/match. 3,4 turnovers/match.

Christopher Ryan. Vindsnabb guard som antingen gör sina poäng genom coast to coast-attacker eller genom att bli framspelad vid cuts mot korgen. Få spelare i ligan hänger med i hans högerdrive.

Hamnar ofta ute i hörnen och blir spot up-skytt vilket han inte alls trivs med. Får inte heller nog med bollar under snabba uppspel och blir stundtals osynlig i BC Luleås offensiv. En stark bollförsvarare som kan försvara allt från position ett till tre. Gillar inte alls att skjuta halvdistansskott där hans procent är låg.

Nyckelstatistik: 59,2 procent på tvåpoängare. Har totalt skjutit åtta midrangeskott under säsongen. Satt tre av dem.

Adam Rönnqvist. Atletisk guard som har det bästa trepoängsskottet i ligan. Skjuter lika bra från dribbling som från catch and shoot. Tar sig relativt enkelt till ringen - men har ibland svårt att sätta dit bollen i trafik. Troligen på grund av hans längdundertag.

Har utvecklats till en bättre försvarsspelare än tidigare. Har svårt mot större och tyngre guarder som exempelvis Charles Barton.

Nyckelstatistik: Skjuter 49,7 procent från trepoängslinjen.

GUARDER, UPPSALA BASKET

Andreas Person. Mer atletisk guard än han ser ut. Har blivit en bättre trepoängsskytt genom åren och trivs med att skjuta från studs. Men i mitt tycke är han inte nog bra från trepoängslinjen för att ha det som sitt största hot. Hans spänst och snabbhet tillåter honom att ta bollen till ringen med framgång. Gör det dock alldeles för sällan.

Har hög studs och kan vara turnoverbenägen. Han har även en historia av att skada sig vilket också får anses som en svaghet.

Nyckelstatistik: 1,5 steals/match.

Jonathan Person. Riktigt bra försvarare. Främst på boll. Precis som sin bror tar han bollen till hålet med fördel. Även en helt okej midrange-skytt. Men från trepoängslinjen är han inte alls stabil vilket hämmar hans drivemöjligheter.

Person är ingen playmaker. Snarare en bollflyttare med defensiven som sin främsta kompetens.

Nyckelstatistik: Tar i snitt 7,8 tvåpoängare/match. Skjuter 21,3 procent från trean.

Mannos Nakos. En kort late bloomer som gör sin bästa säsong i basketligan. En bra trepoängsskytt som inte har problem med att ta ännu ett stag bak och avlossa. Nakos är dock i princip ofarlig innanför just trepoängslinjen. Han har längdundertag mot nästan alla i ligan och är inte atletisk nog att kunna avsluta med kontakt.

Nyckelstatistik: Skjuter 4,4 trepoängare/match. Sätter 35,8 procent av dem.

FORWARDS, BC LULEÅ

Nikita Meshcheryakov. En forward med rörligheten som sin stora styrka. Kan ta sig upp på breaks och är hyfsat användbar defensivt. Kan kliva ut på golvet och försvara samt hantera lite större spelare.

Offensivt har Meshcheryakov dock stora svagheter. Skjuter inte bra från trepoängslinjen och är otroligt vänsterhänt. Har egentligen inga moves från dribbling och är inte särskilt högprocentig runt ringen.

Nyckelstatistik: Snittar 3 fouls/match på 17 minuter i snitt.

Anton Saks. Smart forward som är lysande i spelet utan boll. Har börjat få tillbaka självförtroende efter lång frånvaro från spel och träning. En bra returtagare som kan göra lite allt möjligt. Slitvarg.

Saks har dock svårt för touchen runt ringen fortfarande. Hans attackerar från trepoängslinjen slutar sällan bra, antingen med turnover på grund av dribblingen eller felaktig fotisättning. Skjuter ojämnt från trean.

Nyckelstatistik: Snittar 7,5 poäng och 4 returer/match de senaste fyra. 

Alex Wesby. En streaky shooter som kan vända på matcher med sitt trepoängsskytte. Otroligt högprocentig när han får använda sig av floaters eller jump hooks från blocket - främst från höger sida. Kan bli lite skottglad från trean stundtals. Släpper sällan en svingpass i sidled när han har ett läge från bakom trepoängslinjen. Har bliivt stelare i sina röresler med åldern.

När det kommer till försvarsspelet tillhör han basketligans absoluta toppskikt. Men slarvar otroligt ofta med utblockeringar.

Nyckelstatistik: Skjuter 53,8 procent från högra armbågen. Snittar 18 poäng/match under mars månad.

Tim Kearney. Bra trepoängsskytt, offensiv returtagare och insideförsvarare. Har hittat sin roll och spelar den perfekt i BC Luleå.

Kan inte skapa särskilt mycket från dribbling. Är inte heller lika effektiv som försvarare ute på golvet. Saknar storlek när han ska sätta stopp defensivt för motståndarens bjässar. Men han kompensererar det med styrka.

Nyckelstatistik: Gör flest poäng under den fjärde perioden. Snittar 1 poäng i period 4.

FORWARDS, UPPSALA BASKET

Alexander Lindqvist. Mångsidig forward som kan göra poäng på alla möjliga sätt. Har blivit en grymt pålitlig trepoängsskytt och är inte rädd för att ta bollen till korgen med styrka. Smäller gärna i dunkar i trafik. Pull up-skottet kan dock bli bättre. Har inte heller någon större arsenal av dribblingsmoves.

Fullt godkänd försvarsspelare. Varken mer eller mindre i min bok.

Nyckelstatistik: Skjuter 42,6 procent från trean. 84,7 från straffkastlinjen.

Axel Nordström. Slitvargarnas slitvarg. Riktigt bra offensiv returtagare och utnyttjar sin potential till 100 procent. Oväntat bra passningsspelare och lägger gärna i bollen med kontakt. Hans drives mot korgen är raka och kraftfulla. Man vill inte stå ivägen.

Nordström har dock inte några dribblingsmoves. Han skjuter inte bra från trepoängslinjen och inte heller på straffkast. Är helt enkelt inte nog multikompetent för att vara ett andra alternativ i ett topplags anfallsspel.

Nyckelstatistik: Tar 8,2 returer/match. Skjuter 30 procent från trepoängslinjen.

Anes Zekovic. En snabb och atletisk forward med framtiden för sig. Bra på snabba uppspel och har sjyst lyft. Behöver dock utveckla sitt skott för att bli en kraft att räkna med i Sveriges högstaserie.

Jag har sett för lite av hans defensiv för att uttala mig om den.

Nyckelstatistik: Skjuter 18,2 procent från toppen av trepoängslinjen. 14,3 procent från högerkanten av trean. Gör även han flest poäng i fjärde perioden.

INSIDE, BC LULEÅ

Jaraun Burrows. Den mest mångsidige insidespelaren i ligan. Lägger i bollen med kontakt, kan skjuta treor, midrange och har utvecklat en dödlig floater på sistone. Attackerar helst från armbågarna med magen mot korgen och har bra händer.

Bra defensivt. Rörlig för sin storlek. Men han får problem mot spelare som Joakim Kjellbom på grund av längd- och tyngtundertag. Är fantastiskt bra på att undvika fouls.

Nyckelstatistik: Tar 12,9 tvåpoängare/match. Sätter 65,6 procent av dem.

Denzel Andersson. Otroligt lovande insidespelare/forward. Långa armar och grymt bra händer. Fångar allt som kommer i närheten av honom. Kan även skjuta från distans. Har en sund release och lär bara bli bättre när det gäller skottet.

En bra försvarsspelare som stör de flesta skotten. Saknar lite i fotarbetet när han ska försvara spelare på trepoängslinjen. Har i princip inga moves med bollen i dagsläget utan gör sina flesta poäng genom att ta emot bollen och lägga i den - alternativt ta emot bollen och skjuta trepoängare.

Nyckelstatistik: Skjuter 68,8 procent på tvåpoängare.

INSIDE, UPPSALA BASKET

Odin Lindell. En av de tuffaste spelarna att möta i serien. Ingen vill möta honom i en kamp under korgarna. En bra defensiv pjäs.

Däremot är han inte en särskilt bra returtagare för sin storlek. Inget hot med bollen heller.

Nyckelstatistik: Snittar 21:33 minuter/match. Tar 4,4 returer under den tiden.

Sebastian Norman. Bra storlek och hyfsad touch runt korgen. Har det svårt i defensiven mot basketligans bättre insidespelare. Behöver addera lite muskler för att klara av det jobbet bättre.

Han är ännu ingen big guy att lita på i basketligasammanhang.

Nyckelstatistik: Skjuter 63,3 procent från höger sida om korgen, innanför tresekundersområdet. 35,7 procent från vänster.

Allt som allt: BC Luleå är bättre på alla positioner. Förutom möjligtvis forwardspositionen. Med Lindqvist och Nordström har man lite mer spets - samtidigt som BC Luleå är bredare.

Hur som helst bör Peter Öqvists gäng vinna den här kvartsfinalsserien. Mitt tips är 3-1 i matcher.

//Wiik

Avslöjar: Talangen väljer USA

Guarden William Eriksson-Hansson är en av de stora talangerna som spelade för Luleå Basketgymnasium den gångna säsongen.

Men i början av juni tog han examen och nu väntar nya äventyr.

Jag har tidigare avslöjat att han uppvaktats av både Uppsala Basket och Umeå BSKT. Men han kommer inte att spela i något av de lagen till hösten.

Nej, inte ens i Sverige faktiskt.

Nu kan jag avslöja att William Eriksson-Hansson, 19, är klar för Conrad Academy i Orlando, Florida.

Det är en så kallad "prep school" och kan beskrivas som en förberedelse inför college.

"Jag hittade inget college i år som jag tyckte passade perfekt för mig. Det är lättare om de har fått se en där borta. Jag kommer att åka dit, gå på prep school ett år och visa upp mig. Det kommer att vara collegecoacher och kolla på varje match vi spelar", säger William Eriksson-Hansson.

Han fortsätter:

"När det gäller själva skolan så kommer jag bara att läsa engelska typ. Så jag kommer komma in i hur det är att vara på college. Det kommer att passa mig ganska bra. Vi kommer att lira i en serie och möta andra prep schools. Främst i Florida. Men vi ska också åka på turneringar runtom i USA".

Conrad Academy har ett gott rykte om sig. Och många av eleverna som går/spelar där erbjuds kontrakt från en division I-skola efter ett år.

"Det har alltid varit en dröm för mig att spela på college. Det är en bra prep school där de två senaste åren är det 24 spelare som fått minst ett erbjudande från division I-skolor. Jag har kollat på videor från skolan och det ser bra ut. Ofta i USA med unga spelare kan det vara ganska mycket en mot en. Men det ser organiserat ut när de lirar och lite mer vuxet. Det passar mig", säger Eriksson-Hansson.

William Eriksson-Hansson snittade 14 poäng, tre returer och fyra assist per match under sitt sista år på Luleå Basketgymnasium.

- - -

Nyligen blev det också klart att BG Luleå-talangen Amanda Söderqvist kommer att ta steget till college och USA. Hon ska spela med OC Wranglers i Odessa, Texas.

Söderqvist snittade nio poäng och tre returer under sin sista säsong med Luleå Basketgymnasium.

//Wiik

Ligastjärna mitt i jättebranden: "Galet"


Foto: Damira Kalajzic/Facebook.

Jag ska inte påstå att vi är nära starten av ligasäsongen 17/18. Men vi närmar oss åtminstone för varje dag som passerar.

En spelare som ännu inte tagit beslut om sin framtid är den kroatiske superstjärnan Toni Bizaca.

När jag nådde om honom tidigare under dagen kom samtalet främst att handla om annat än basket. Bizaca befinner sig nämligen just nu i kroatiska Split där en jättebrand utbrutit.

Branden har drabbat den Adriatiska kusten och framför allt Montenegro och Kroatien. Washington Post kallar den till och med för "helvetet på jorden".

"Det har varit galet de senaste dagarna med den stora branden i Split. Den är under kontroll nu men det var väldigt nära där vi bor", säger Toni Bizaca.

Är din familj oskadd?
"Alla är okej men några hus har brunnit ned. Lyckligtvis har ingen av oss kommit till skada".

När det gäller basketen närmar sig han ett beslut om sin framtid. Just nu har Toni Bizaca två alternativ: Södertälje - eller en klubb som han inte vill uppge.

"Södertälje är ett av mina två största alternativ just nu. Det kommer nog att bli klart inom tio dagar", säger Bizaca.

Oavsett om Toni Bizaca landar i Södertälje eller annorstädes till hösten så är jag glad att han och familjen är oskadd.

Det är faktiskt mycket, mycket viktigare än basket.

//Wiik

50 frågor om Nick Spires

I dag blev det klart att Nick Spires stannar kvar i Södertälje Kings.

Det hade lika gärna kunnat bli en utländsk klubb. Eller BC Luleå som enligt mina uppgifter hade honom på sin önskelista.

Det innebär att minst 1,6 skott kommer att bli blockade per match. Och att ungefär en babiljard alleyoop-dunkar kommer att slängas ned under säsongen.

Nick Spires är en av mina favoritspelare i basketligan. Han har overkligt långa armar, är på väg att bli Sveriges bäste rim protector, är rörlig som en tolvårig OS-gymnast och smäller i ringarna som om någon förolämpat hans mamma.

Nu när Spires blir kvar i Södertälje Kings, och vi får njuta av honom ännu en säsong, har jag några frågor som jag vill ställa.

1. Det här var väldigt bra för Södertälje. Eller hur?

2. Ja, det var det väl? Och kul för basketligan. Visst?

3. Men tråkigt för alla spelare som tänkt attackera tresekundersområdet de kommande åtta månaderna.

4. Det där var inte ens en fråga.

5. Inte det där heller.

6. Jaja. Hur många är det fysiskt möjligt att göra under en säsong egentligen?

7. Okej. En match spelas under 40 minuter. Södertälje sköt i snitt 60 skott per match i fjol. Om Nick Spires får spela 40 minuter varje match, aldrig skadar sig, skjuter (dunkar) lagets samtliga skott och sätter alla blir det 60 dunkar per match. Södertälje spelade 48 matcher i fjol. Låt oss ponera att det blir lika många den här säsongen. Då slutar han på... 2880 dunkar. Låter det rimligt?

8. Jag trodde verkligen att Nick Spires skulle spela utomlands 2017/2018. Men tänk om han hade hamnat i BC Luleå?

9. Hur skulle det sett ut?

10. Kan man ens gå från BC Luleå till Södertälje Kings? Eller vice versa?

11. Stämmer det att Adam Rönnqvist kan vara på väg att göra det?

12. På riktigt. Spires hade passat som en kirurghandske i BC Luleå. Hade han inte det?

13. Med det rörelsemönstret, den atletismen och ett trepoängsskott som bara blir bättre. Ja, varför inte?

14. Men vem skulle han ersätta?

15. Eller skulle han ens ersätta någon i sådana fall?

16. Brice Massamba, Tom Lidén, Yannick Anzuluni, Denzel Andersson och Nick Spires. Håll i hatten. Fantastisk front court - men sjukt svårt att hitta minuter till alla?

17. HUR SKULLE DET ENS GÅ TILL?

18. Lugn nu. Han ska inte ens spela i BC Luleå till hösten. Det blir Södertälje igen. Frågan är bara hur bra han kommer vara nu?

19. Hans minuter lär väl stiga rejält?

20. 20 minuter, nio poäng och sex returer och nästan två blockar per match. Det borde bli 32 minuter, 15 poäng, tio returer och tre blockar per match nu. Håller du inte med?

21. Jag tyckte faktiskt att han var värd fler minuter redan förra säsongen. Varför fick han inte det?

22. Det var ganska trångt inside med superstjärnor som Delvon Johnson och Lazar Radosavljevic framför.... Nej, jag fattar inte. Delvon Johnson behövdes inte i mitt tycke. Men det blir väl bättring på den fronten nu?

23. Adam Ramstedt, Aaron Anderson och Nick Spires. Det behövs inga fler nu. Det kan knappast vara möjligt. Eller?

24. Släpp det där nu. Till den verkliga frågan: Är det här säsongen när han tar över stafettpinnen från Jocke Kjellbom som Sveriges bäste center?

25. Finns det en fysiskt stafettpinne som Kjellbom då måste lämna över till Spires?

26. Görs det bakom lyckta dörrar?

27. Och hur vet vi att det är en pinne?

28. Kan det inte lika gärna vara en trofé?

29. Eller en krona?

30. Vet du vad?

31. Näe?

32. Det finns ingen pinne, krona, trofé eller symbolisk korv. Fattar du inte det?

33. Ljug inte för mig. Ljug inte för mig. Ljug inte för mig. Säg att du ljuger. Visst ljuger du?

34. Håll dig till ämnet. Kan inte Nick Spires ha en legit chans att plocka hem MVP-utmärkelsen nu? Jag menar - om allt faller på plats?

35. Glömmer du inte Brandon Rozzell nu?

36. Eller Toni Bizaca om han stannar kvar?

37. Eller Jocke Kjellbom för den delen? Karln har inte badat i ungdomens källa. Han ÄR den.

38. Det är åldermän. Förutom Rozzell alltså. Är det inte dags att någon under 400 år blir utsedd till MVP?

39. Nu åldersdiskriminerar du. Ingen är 400 år... Visst?

40. Jajajaja. Skit i det nu. Hur galen hade inte Nick Spires varit med en bra trepoängsbössa?

41. Ostoppbar?

42. Näst intill?

43. Börjar jag ställa frågor nu bara för att ställa frågor och fylla ut?

44. Är det här inte mer eller mindre en rak kopia av det Shea Serrano på The Ringer gjorde om Kevin Durant?

45. Kanske?

46. Jag får huvudvärk. Ska vi sluta nu?

47. Vilka är vi?

48. Är vi inte samma person?

49. Jag tror det?

50. Vänta nu... Är Adam Rönnqvist på väg till Södertälje?

//Wiik

Snart stängs butiken

I och med att store centern och publikfavoriten Brice Massamba i dag blev klar tog BC Luleå ett stort steg mot att kunna skriva fast nästan hela sitt guldlag från förra säsongen. Underskrifter från Adam Rönnqvist, Tim Kearney och Jonathan Larsson saknas fortfarande men det lär vara på gång, Jag vet inte om det är något slags rekord men det är i alla fall ytterst ovanligt.

Joel Svensson samt Andreas von Uthman lämnar och det enda nytillskottet är Höken-fostrade Anton Kobylak Berglund.

Näste nye pelare in kan bli guardtalangen Jonathan Arvidsson och sajnas han är det med största sannolikhet stängt i butiken.
"Vi är nöjd med det lag i har och vi kan fortsätta utvecklas", säger tränaren Peter Öqvst.

Men han stänger ändå inte dörren helt för att plocka in någon spelare till.
"Finns det ekonomisk möjlighet att plocka in en spetsspelare så kanske vi gör det. Men vi letar inte aktivt efter någon i dagsläget", säger han.
//Lindvall

Guardparty i mästarlaget

Som ni säkert vet att Bloggen alltid hävdat att det är guarder som vinner mästerskap och allt som oftast stämmer det. Dock inte förra säsongen för Luleå Basket som vann mästerskapet i första hand tack vare lagets stora spelare Anna Barthold, Allis Nyström, Jelena Antic och Janis Ndiba som mer eller mindre krigade ned ett demoraliserat Udominate.

 

Men inför den här säsongen har mästartränaren David Visscher planen klar: Laget ska även dominera från bakplan och hans schackdrag blev att värva ihop USA-duon Jessica Thomas samt Adrienne Motley som blev klar under tisdagen.

 

De två spelade tillsammans på college i Florida och borde känns varandra utan och innan. Det borde givetvis göra att övergången från collegespel till Europa går smidigt.

 

Ännu har vi inte sett dem spela live och vis av tidigare erfarenheter ska man inte säga för mycket om deras kapacitet. Men visst ser det jäkligt spännande ut.

//Lindvall

 

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Luleå 
Yrke: Projektledare och frilansjournalist 
Gillar: Mjölk, arraksbollar och mina sjuka katter
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter