Peter Lindvall

Basketbloggen

Genomgång: BC Luleå-Uppsala

Det lackar mot kvartsfinal mellan BC Luleå och Uppsala Basket.

Luleålaget är alldeles uppenbarligen favorit i sammanhanget. Man avslutade grundserien med 13 raka segrar och tag andraplatsen. Uppsala blev sjua.

Jag tänkte försöka bryta ner de två motståndarna i mindre bitar. Jämföra deras styrkor och svagheter. Jag har valt ut spelare som lirar över tio minuter per match för sina lag.

GUARDER, BC LULEÅ.

Toni Prostran. En bolldominant guard som trivs med bollen i sina händer. Gör sina flesta poäng från trepoängslinjen och vill spela pick och rull med Jaraun Burrows så ofta som möjligt. Är klart sämre på att hitta ut till skyttar från P&R än att lirka fram lädret till Burrows. Men trots allt: P&R med Burrows är ett otroligt svårstoppat vapen.

Hans floater är oväntat lågprocentig. Även nära ringen. Eftersom han letar trepoängsavslut hamnar han stundtals i situationer när han tvingas passa mitt under ett skott. Resulterar ofta i turnover.

Nyckelstatistik: 7,7 assist/match. 3,4 turnovers/match.

Christopher Ryan. Vindsnabb guard som antingen gör sina poäng genom coast to coast-attacker eller genom att bli framspelad vid cuts mot korgen. Få spelare i ligan hänger med i hans högerdrive.

Hamnar ofta ute i hörnen och blir spot up-skytt vilket han inte alls trivs med. Får inte heller nog med bollar under snabba uppspel och blir stundtals osynlig i BC Luleås offensiv. En stark bollförsvarare som kan försvara allt från position ett till tre. Gillar inte alls att skjuta halvdistansskott där hans procent är låg.

Nyckelstatistik: 59,2 procent på tvåpoängare. Har totalt skjutit åtta midrangeskott under säsongen. Satt tre av dem.

Adam Rönnqvist. Atletisk guard som har det bästa trepoängsskottet i ligan. Skjuter lika bra från dribbling som från catch and shoot. Tar sig relativt enkelt till ringen - men har ibland svårt att sätta dit bollen i trafik. Troligen på grund av hans längdundertag.

Har utvecklats till en bättre försvarsspelare än tidigare. Har svårt mot större och tyngre guarder som exempelvis Charles Barton.

Nyckelstatistik: Skjuter 49,7 procent från trepoängslinjen.

GUARDER, UPPSALA BASKET

Andreas Person. Mer atletisk guard än han ser ut. Har blivit en bättre trepoängsskytt genom åren och trivs med att skjuta från studs. Men i mitt tycke är han inte nog bra från trepoängslinjen för att ha det som sitt största hot. Hans spänst och snabbhet tillåter honom att ta bollen till ringen med framgång. Gör det dock alldeles för sällan.

Har hög studs och kan vara turnoverbenägen. Han har även en historia av att skada sig vilket också får anses som en svaghet.

Nyckelstatistik: 1,5 steals/match.

Jonathan Person. Riktigt bra försvarare. Främst på boll. Precis som sin bror tar han bollen till hålet med fördel. Även en helt okej midrange-skytt. Men från trepoängslinjen är han inte alls stabil vilket hämmar hans drivemöjligheter.

Person är ingen playmaker. Snarare en bollflyttare med defensiven som sin främsta kompetens.

Nyckelstatistik: Tar i snitt 7,8 tvåpoängare/match. Skjuter 21,3 procent från trean.

Mannos Nakos. En kort late bloomer som gör sin bästa säsong i basketligan. En bra trepoängsskytt som inte har problem med att ta ännu ett stag bak och avlossa. Nakos är dock i princip ofarlig innanför just trepoängslinjen. Han har längdundertag mot nästan alla i ligan och är inte atletisk nog att kunna avsluta med kontakt.

Nyckelstatistik: Skjuter 4,4 trepoängare/match. Sätter 35,8 procent av dem.

FORWARDS, BC LULEÅ

Nikita Meshcheryakov. En forward med rörligheten som sin stora styrka. Kan ta sig upp på breaks och är hyfsat användbar defensivt. Kan kliva ut på golvet och försvara samt hantera lite större spelare.

Offensivt har Meshcheryakov dock stora svagheter. Skjuter inte bra från trepoängslinjen och är otroligt vänsterhänt. Har egentligen inga moves från dribbling och är inte särskilt högprocentig runt ringen.

Nyckelstatistik: Snittar 3 fouls/match på 17 minuter i snitt.

Anton Saks. Smart forward som är lysande i spelet utan boll. Har börjat få tillbaka självförtroende efter lång frånvaro från spel och träning. En bra returtagare som kan göra lite allt möjligt. Slitvarg.

Saks har dock svårt för touchen runt ringen fortfarande. Hans attackerar från trepoängslinjen slutar sällan bra, antingen med turnover på grund av dribblingen eller felaktig fotisättning. Skjuter ojämnt från trean.

Nyckelstatistik: Snittar 7,5 poäng och 4 returer/match de senaste fyra. 

Alex Wesby. En streaky shooter som kan vända på matcher med sitt trepoängsskytte. Otroligt högprocentig när han får använda sig av floaters eller jump hooks från blocket - främst från höger sida. Kan bli lite skottglad från trean stundtals. Släpper sällan en svingpass i sidled när han har ett läge från bakom trepoängslinjen. Har bliivt stelare i sina röresler med åldern.

När det kommer till försvarsspelet tillhör han basketligans absoluta toppskikt. Men slarvar otroligt ofta med utblockeringar.

Nyckelstatistik: Skjuter 53,8 procent från högra armbågen. Snittar 18 poäng/match under mars månad.

Tim Kearney. Bra trepoängsskytt, offensiv returtagare och insideförsvarare. Har hittat sin roll och spelar den perfekt i BC Luleå.

Kan inte skapa särskilt mycket från dribbling. Är inte heller lika effektiv som försvarare ute på golvet. Saknar storlek när han ska sätta stopp defensivt för motståndarens bjässar. Men han kompensererar det med styrka.

Nyckelstatistik: Gör flest poäng under den fjärde perioden. Snittar 1 poäng i period 4.

FORWARDS, UPPSALA BASKET

Alexander Lindqvist. Mångsidig forward som kan göra poäng på alla möjliga sätt. Har blivit en grymt pålitlig trepoängsskytt och är inte rädd för att ta bollen till korgen med styrka. Smäller gärna i dunkar i trafik. Pull up-skottet kan dock bli bättre. Har inte heller någon större arsenal av dribblingsmoves.

Fullt godkänd försvarsspelare. Varken mer eller mindre i min bok.

Nyckelstatistik: Skjuter 42,6 procent från trean. 84,7 från straffkastlinjen.

Axel Nordström. Slitvargarnas slitvarg. Riktigt bra offensiv returtagare och utnyttjar sin potential till 100 procent. Oväntat bra passningsspelare och lägger gärna i bollen med kontakt. Hans drives mot korgen är raka och kraftfulla. Man vill inte stå ivägen.

Nordström har dock inte några dribblingsmoves. Han skjuter inte bra från trepoängslinjen och inte heller på straffkast. Är helt enkelt inte nog multikompetent för att vara ett andra alternativ i ett topplags anfallsspel.

Nyckelstatistik: Tar 8,2 returer/match. Skjuter 30 procent från trepoängslinjen.

Anes Zekovic. En snabb och atletisk forward med framtiden för sig. Bra på snabba uppspel och har sjyst lyft. Behöver dock utveckla sitt skott för att bli en kraft att räkna med i Sveriges högstaserie.

Jag har sett för lite av hans defensiv för att uttala mig om den.

Nyckelstatistik: Skjuter 18,2 procent från toppen av trepoängslinjen. 14,3 procent från högerkanten av trean. Gör även han flest poäng i fjärde perioden.

INSIDE, BC LULEÅ

Jaraun Burrows. Den mest mångsidige insidespelaren i ligan. Lägger i bollen med kontakt, kan skjuta treor, midrange och har utvecklat en dödlig floater på sistone. Attackerar helst från armbågarna med magen mot korgen och har bra händer.

Bra defensivt. Rörlig för sin storlek. Men han får problem mot spelare som Joakim Kjellbom på grund av längd- och tyngtundertag. Är fantastiskt bra på att undvika fouls.

Nyckelstatistik: Tar 12,9 tvåpoängare/match. Sätter 65,6 procent av dem.

Denzel Andersson. Otroligt lovande insidespelare/forward. Långa armar och grymt bra händer. Fångar allt som kommer i närheten av honom. Kan även skjuta från distans. Har en sund release och lär bara bli bättre när det gäller skottet.

En bra försvarsspelare som stör de flesta skotten. Saknar lite i fotarbetet när han ska försvara spelare på trepoängslinjen. Har i princip inga moves med bollen i dagsläget utan gör sina flesta poäng genom att ta emot bollen och lägga i den - alternativt ta emot bollen och skjuta trepoängare.

Nyckelstatistik: Skjuter 68,8 procent på tvåpoängare.

INSIDE, UPPSALA BASKET

Odin Lindell. En av de tuffaste spelarna att möta i serien. Ingen vill möta honom i en kamp under korgarna. En bra defensiv pjäs.

Däremot är han inte en särskilt bra returtagare för sin storlek. Inget hot med bollen heller.

Nyckelstatistik: Snittar 21:33 minuter/match. Tar 4,4 returer under den tiden.

Sebastian Norman. Bra storlek och hyfsad touch runt korgen. Har det svårt i defensiven mot basketligans bättre insidespelare. Behöver addera lite muskler för att klara av det jobbet bättre.

Han är ännu ingen big guy att lita på i basketligasammanhang.

Nyckelstatistik: Skjuter 63,3 procent från höger sida om korgen, innanför tresekundersområdet. 35,7 procent från vänster.

Allt som allt: BC Luleå är bättre på alla positioner. Förutom möjligtvis forwardspositionen. Med Lindqvist och Nordström har man lite mer spets - samtidigt som BC Luleå är bredare.

Hur som helst bör Peter Öqvists gäng vinna den här kvartsfinalsserien. Mitt tips är 3-1 i matcher.

//Wiik

En segerrik Europahelg

Visst blev Luleå Baskets första gruppspelshelg i Eastern european women basketball league, EEWB, en trevlig upplevelse även om motståndet på sina håll höll ganska risig kvalité.

Men efter två raka krossegrar mot Royal Eagles, Holland, och Horizont, Vitryssland, fick mästarlaget äntligen känna på lite motstånd i form av turkiska Bornova Becker, nykomling i högsta ligan, där det mesta snurrade kring den amerikanske jättecentern Michelle Snow, 37 år och 196 centimeter.

Men Luleå Basket lyckades hålla hyfsad koll på den WNBA-meriterade veteranen - mycket tack vare ett jättejobb av Katie Frerking som slet hund. Det var en av nycklarna till att Luleå lyckades vinna en övertidsrysare med 68-67.

Luleå Basket sköt som lag hemska 17 procent från trepoängslinjen vilket kan vara något att fundera över framöver. Sett över hela helgen i Lettland har laget skjutit 22 procent från trepoängsland och den noteringen lär redan ha nått alla lag i den svenska ligan. Inte minst de ansvariga hos rivalen Udominate.

Nåväl.
De allra flesta är nog nyfikna på hur Luleå Baskets fyra nya importer sett ut de tre senaste dagarna och det ska ni givetvis får reda på.
Då kör vi:

Jessica Thomas
Ser ut att vara den bättre av de två Floridaguarderna. Mer balanserad, bättre spelfördelarskills och en spelare att ge bollen i slutet av matcherna. Gjorde flera tunga spel i avgörande lägen mot det turkiska laget.

Adrienne Motley
Lite mer oberäknelig är Thomas. Vill göra poäng men ser ut att sakna ett stadigt skott. Någon stor baskettänkare har sagt till mig att när en spelare skjuter snett, inte långt eller kort, är det läge att oroa sig lite. Det gör Motley. Bra guardreturtagare.

Katie Frerking
Smart försvarsspelare som kan spela på både små och stora. Allroundforwarden gör ett hästjobb defensivt. Precis som alla övriga importer i laget har hon vissa svårigheter att sätta bollen i korgen på ett högprocentigt sätt.

Siliva Favento
Den italienska arbetshästen är inte rädd för att få dra på sig blåmärken. River och sliter hela tiden men måste välja sina skott med mer omsorg.

Chioma Nnamaka
Helgens stora utropstecken. 32-åringen snittade 13 poäng och 7 returer och visade noll ringrost efter sitt långa uppehåll. Har ett högt basket-iq, tar högprocentiga avslut och kan försvara både ute på golvet och inside. En spelare som ska vara på planen när matcherna avgörs.

Till sist; Lules poäng mot Bornova Becker: Jesscia Thomas 19, Adrienne Motley 14+8 returer, Anna Barthold 12 + 7 returer, Katie Frerking 9+9 returer, Chioma Nnamaka 8+6 returer, Silvia Favento 6.


//Lindvall

Raka spåret för Luleå Basket

Luleå Basket fortsätter att vinna i EEWBL. I dag, lördag, körde mästarlaget över vitryska Horizont med 75-44 i en ensidig historia där tränaren David Visscher gav alla spelare tid på golvet.

Horizont höll, om sanningen ska fram, erbarmlig nivå men ingen skugga ska falla över Luleå som gjorde hantverket från minut ett.

I går vann LBBK mot holländska Royal Eagles.

Helgen i Lettland avslutas i morgon,söndag, med match mot turkiska Bornova Becker.

Luleås poäng: Anna Barthold 16+13 returer, Adrianne Motley 16, Katie Frerking 15+7 returer, Jessica Thomas 14+8returer, Chioma Nnamaka 10+10 returer, Fanny Mosesson 2, Felicia Visscher 2.

//Lindvall

Sensationellt, Nnamaka

Japp. Då har vi fått se Luleå Basket för första gången i halvskarpt läge när laget premärspelade mot holländska Royal Eagles i EEWBL-gruppspelet och vann med 85-64.

Det väl inte den vackraste upplevelse man skådat men laget är nytt, Allis Nyström är sjuk och ringrosten monumental.

Men vi börjar med det positiva och sällan har det varit med enkelt att hitta den detaljen: Chioma Nnamaka.
32-åringen har inte spelat en match på fyra år och var lagets bäste spelare på alla sätt och vis. Smart och högprocentig vilket gav 20 poäng. Imponerande att se - även om motståndet såg ut att vara på ganska medelmåttigt.

Vad som såg knöligt ut för Visschers gäng var, precis som förra säsongen, trepoängsskyttet. USA-duon Jessica Thomas/Adrienne Motley var 0/8 och det bådar förstås inte gott. Men som sagt: Saker och ting kan förändras under en vinter.

Allroundforwarden Katie Frerking var precis det jag väntat mig. En allt-i-allo-spelare som ger det som behövs för dagen. Däremot oroade hennes straffkastskytte.

Italienskan Silvia Favento är urtypen för en riv-och-slit-spelare. Kommer vara nyttig men när Allis Nyström är frisk lär veteranens roll vara en tydlig back up-variant.
Bra så.
//Lindvall

Luleåtränare får toppjobb

Det har spekulerats en hel del i basketsverige om vem som kommer få jobbet på Svenska Basketbollförbundet som landslagsansvarig.  Nu är det klart:

Det blir Fredrik Joulamo, 43.

"Svensk landslagsbasket gör en massa bra saker men självklart finns det utvecklingsområden. Däremot tror jag inte att vi i Sverige ska ha någon som går in och styr och ställer med järnhand, det krävs ett lagarbete med hårt och långsiktigt arbete där vi sätter talangernas förutsättningar att lyckas i fokus", säger Joulamo.

Joulamo har de senaste åren verkat på basketgymnasiet i Luleå, varit huvudtränare för BC Luleå och även haft uppdraget som assisterande tränare för herrlandslaget.

Han börjar sin tjänst i januari 2018.

//Lindvall

God dag, Europa

På torsdagskvällen tog ett Europaäventyr slut - nämligen BC Luleås i kvalet till Champions league.

I dag är det dags för Luleå Basket att kasta sig in i den internationella hetluften för första gången den här säsongen när gruppspelet i Eastern european women basketball leage, EEWBL, startar.
Luleå Basket är just nu på plats i Liepaja, Lettland, och spelar sin första match redan 11.00 i dag.

Det handlar om tre gruppspel under vintern där den svenska mästarklubben kommer ställas mot Royal Eagles, Holland, Liepajas, Lettland, Kibirkstis, Litauen, Horizont, Vitryssland, Good Angels, Slovakien, Bornova Becker, Turkiet, och Al-Riyadi, Libanon. Fyra lag av dessa går vidare till ett slutspel under säsongen.

Luleå Basket har väl inte direkt gödslat sina olika kanaler med info om helgens matcher men efter sms-kontakt med tränaren David Visscher har jag fått veta att landslagsforwarden Allis Nyström är sjuk och inte spelar i helgen.

Så här spelar Luleå Basket:

Fredag 22 september
Luleå Basket.-Royal Eagles, Holland.

Lördag 23 september
Luleå Basket-Horizont, Vitryssland

Söndag 24 september
Luleå Basket-Bornova Becker, Turkiet

Om allt funkar tekniskt kan inte bloggen lova men här verkar Luleå Baskets matcher webb-tv-sändas:
http://eewbl.eu/live-tv/http://eewbl.eu/live-tv/

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter