Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

Genomgång: BC Luleå-Uppsala

Det lackar mot kvartsfinal mellan BC Luleå och Uppsala Basket.

Luleålaget är alldeles uppenbarligen favorit i sammanhanget. Man avslutade grundserien med 13 raka segrar och tag andraplatsen. Uppsala blev sjua.

Jag tänkte försöka bryta ner de två motståndarna i mindre bitar. Jämföra deras styrkor och svagheter. Jag har valt ut spelare som lirar över tio minuter per match för sina lag.

GUARDER, BC LULEÅ.

Toni Prostran. En bolldominant guard som trivs med bollen i sina händer. Gör sina flesta poäng från trepoängslinjen och vill spela pick och rull med Jaraun Burrows så ofta som möjligt. Är klart sämre på att hitta ut till skyttar från P&R än att lirka fram lädret till Burrows. Men trots allt: P&R med Burrows är ett otroligt svårstoppat vapen.

Hans floater är oväntat lågprocentig. Även nära ringen. Eftersom han letar trepoängsavslut hamnar han stundtals i situationer när han tvingas passa mitt under ett skott. Resulterar ofta i turnover.

Nyckelstatistik: 7,7 assist/match. 3,4 turnovers/match.

Christopher Ryan. Vindsnabb guard som antingen gör sina poäng genom coast to coast-attacker eller genom att bli framspelad vid cuts mot korgen. Få spelare i ligan hänger med i hans högerdrive.

Hamnar ofta ute i hörnen och blir spot up-skytt vilket han inte alls trivs med. Får inte heller nog med bollar under snabba uppspel och blir stundtals osynlig i BC Luleås offensiv. En stark bollförsvarare som kan försvara allt från position ett till tre. Gillar inte alls att skjuta halvdistansskott där hans procent är låg.

Nyckelstatistik: 59,2 procent på tvåpoängare. Har totalt skjutit åtta midrangeskott under säsongen. Satt tre av dem.

Adam Rönnqvist. Atletisk guard som har det bästa trepoängsskottet i ligan. Skjuter lika bra från dribbling som från catch and shoot. Tar sig relativt enkelt till ringen - men har ibland svårt att sätta dit bollen i trafik. Troligen på grund av hans längdundertag.

Har utvecklats till en bättre försvarsspelare än tidigare. Har svårt mot större och tyngre guarder som exempelvis Charles Barton.

Nyckelstatistik: Skjuter 49,7 procent från trepoängslinjen.

GUARDER, UPPSALA BASKET

Andreas Person. Mer atletisk guard än han ser ut. Har blivit en bättre trepoängsskytt genom åren och trivs med att skjuta från studs. Men i mitt tycke är han inte nog bra från trepoängslinjen för att ha det som sitt största hot. Hans spänst och snabbhet tillåter honom att ta bollen till ringen med framgång. Gör det dock alldeles för sällan.

Har hög studs och kan vara turnoverbenägen. Han har även en historia av att skada sig vilket också får anses som en svaghet.

Nyckelstatistik: 1,5 steals/match.

Jonathan Person. Riktigt bra försvarare. Främst på boll. Precis som sin bror tar han bollen till hålet med fördel. Även en helt okej midrange-skytt. Men från trepoängslinjen är han inte alls stabil vilket hämmar hans drivemöjligheter.

Person är ingen playmaker. Snarare en bollflyttare med defensiven som sin främsta kompetens.

Nyckelstatistik: Tar i snitt 7,8 tvåpoängare/match. Skjuter 21,3 procent från trean.

Mannos Nakos. En kort late bloomer som gör sin bästa säsong i basketligan. En bra trepoängsskytt som inte har problem med att ta ännu ett stag bak och avlossa. Nakos är dock i princip ofarlig innanför just trepoängslinjen. Han har längdundertag mot nästan alla i ligan och är inte atletisk nog att kunna avsluta med kontakt.

Nyckelstatistik: Skjuter 4,4 trepoängare/match. Sätter 35,8 procent av dem.

FORWARDS, BC LULEÅ

Nikita Meshcheryakov. En forward med rörligheten som sin stora styrka. Kan ta sig upp på breaks och är hyfsat användbar defensivt. Kan kliva ut på golvet och försvara samt hantera lite större spelare.

Offensivt har Meshcheryakov dock stora svagheter. Skjuter inte bra från trepoängslinjen och är otroligt vänsterhänt. Har egentligen inga moves från dribbling och är inte särskilt högprocentig runt ringen.

Nyckelstatistik: Snittar 3 fouls/match på 17 minuter i snitt.

Anton Saks. Smart forward som är lysande i spelet utan boll. Har börjat få tillbaka självförtroende efter lång frånvaro från spel och träning. En bra returtagare som kan göra lite allt möjligt. Slitvarg.

Saks har dock svårt för touchen runt ringen fortfarande. Hans attackerar från trepoängslinjen slutar sällan bra, antingen med turnover på grund av dribblingen eller felaktig fotisättning. Skjuter ojämnt från trean.

Nyckelstatistik: Snittar 7,5 poäng och 4 returer/match de senaste fyra. 

Alex Wesby. En streaky shooter som kan vända på matcher med sitt trepoängsskytte. Otroligt högprocentig när han får använda sig av floaters eller jump hooks från blocket - främst från höger sida. Kan bli lite skottglad från trean stundtals. Släpper sällan en svingpass i sidled när han har ett läge från bakom trepoängslinjen. Har bliivt stelare i sina röresler med åldern.

När det kommer till försvarsspelet tillhör han basketligans absoluta toppskikt. Men slarvar otroligt ofta med utblockeringar.

Nyckelstatistik: Skjuter 53,8 procent från högra armbågen. Snittar 18 poäng/match under mars månad.

Tim Kearney. Bra trepoängsskytt, offensiv returtagare och insideförsvarare. Har hittat sin roll och spelar den perfekt i BC Luleå.

Kan inte skapa särskilt mycket från dribbling. Är inte heller lika effektiv som försvarare ute på golvet. Saknar storlek när han ska sätta stopp defensivt för motståndarens bjässar. Men han kompensererar det med styrka.

Nyckelstatistik: Gör flest poäng under den fjärde perioden. Snittar 1 poäng i period 4.

FORWARDS, UPPSALA BASKET

Alexander Lindqvist. Mångsidig forward som kan göra poäng på alla möjliga sätt. Har blivit en grymt pålitlig trepoängsskytt och är inte rädd för att ta bollen till korgen med styrka. Smäller gärna i dunkar i trafik. Pull up-skottet kan dock bli bättre. Har inte heller någon större arsenal av dribblingsmoves.

Fullt godkänd försvarsspelare. Varken mer eller mindre i min bok.

Nyckelstatistik: Skjuter 42,6 procent från trean. 84,7 från straffkastlinjen.

Axel Nordström. Slitvargarnas slitvarg. Riktigt bra offensiv returtagare och utnyttjar sin potential till 100 procent. Oväntat bra passningsspelare och lägger gärna i bollen med kontakt. Hans drives mot korgen är raka och kraftfulla. Man vill inte stå ivägen.

Nordström har dock inte några dribblingsmoves. Han skjuter inte bra från trepoängslinjen och inte heller på straffkast. Är helt enkelt inte nog multikompetent för att vara ett andra alternativ i ett topplags anfallsspel.

Nyckelstatistik: Tar 8,2 returer/match. Skjuter 30 procent från trepoängslinjen.

Anes Zekovic. En snabb och atletisk forward med framtiden för sig. Bra på snabba uppspel och har sjyst lyft. Behöver dock utveckla sitt skott för att bli en kraft att räkna med i Sveriges högstaserie.

Jag har sett för lite av hans defensiv för att uttala mig om den.

Nyckelstatistik: Skjuter 18,2 procent från toppen av trepoängslinjen. 14,3 procent från högerkanten av trean. Gör även han flest poäng i fjärde perioden.

INSIDE, BC LULEÅ

Jaraun Burrows. Den mest mångsidige insidespelaren i ligan. Lägger i bollen med kontakt, kan skjuta treor, midrange och har utvecklat en dödlig floater på sistone. Attackerar helst från armbågarna med magen mot korgen och har bra händer.

Bra defensivt. Rörlig för sin storlek. Men han får problem mot spelare som Joakim Kjellbom på grund av längd- och tyngtundertag. Är fantastiskt bra på att undvika fouls.

Nyckelstatistik: Tar 12,9 tvåpoängare/match. Sätter 65,6 procent av dem.

Denzel Andersson. Otroligt lovande insidespelare/forward. Långa armar och grymt bra händer. Fångar allt som kommer i närheten av honom. Kan även skjuta från distans. Har en sund release och lär bara bli bättre när det gäller skottet.

En bra försvarsspelare som stör de flesta skotten. Saknar lite i fotarbetet när han ska försvara spelare på trepoängslinjen. Har i princip inga moves med bollen i dagsläget utan gör sina flesta poäng genom att ta emot bollen och lägga i den - alternativt ta emot bollen och skjuta trepoängare.

Nyckelstatistik: Skjuter 68,8 procent på tvåpoängare.

INSIDE, UPPSALA BASKET

Odin Lindell. En av de tuffaste spelarna att möta i serien. Ingen vill möta honom i en kamp under korgarna. En bra defensiv pjäs.

Däremot är han inte en särskilt bra returtagare för sin storlek. Inget hot med bollen heller.

Nyckelstatistik: Snittar 21:33 minuter/match. Tar 4,4 returer under den tiden.

Sebastian Norman. Bra storlek och hyfsad touch runt korgen. Har det svårt i defensiven mot basketligans bättre insidespelare. Behöver addera lite muskler för att klara av det jobbet bättre.

Han är ännu ingen big guy att lita på i basketligasammanhang.

Nyckelstatistik: Skjuter 63,3 procent från höger sida om korgen, innanför tresekundersområdet. 35,7 procent från vänster.

Allt som allt: BC Luleå är bättre på alla positioner. Förutom möjligtvis forwardspositionen. Med Lindqvist och Nordström har man lite mer spets - samtidigt som BC Luleå är bredare.

Hur som helst bör Peter Öqvists gäng vinna den här kvartsfinalsserien. Mitt tips är 3-1 i matcher.

//Wiik

Avslöjar: Mbemba snart klar för svensk ligaklubb

Som ni läsare vet har NSD:s basketblogg följt Rudy Mbembas återkomst nästan minutiöst.

 

För några veckor sedan berättade han, via NSD, att han kunde tänka sig spel i den svenska basketligan.

 

Och nu verkar det faktiskt bli så. Enligt uppgifter kommer Mbemba att skriva på för ett basketligalag under veckan.

 

Vilket? Det har jag faktiskt ingen aning om.

 

Men allt jag kan säga är: Grattis, Sverige.

 

29-åringen är en artist och underhåller som aldrig blir tråkig att kolla på.

 

Välkommen tillbaka, Rudy Mbemba. Basketligan har saknat dig.

 

//Wiik

BC får konkurrens - från Borås

Många trodde nog att Borås Basket och nye tränaren Jonte Karlsson i stort sett fyllt sin trupp till kommande säsong. Men riktigt så är det inte.

På västkusten hålls alla dörrar fortfarande öppna.

En sådan är isländske landslagsstjärnan Hlynur Baeringsson som BC Luleå förhandlat med en tid.

”Han finns på vår radar. Jakob Sigurdarson finns som bekant här i Borås”, säger Jonte Karlsson hemlighetsfullt.

 

Men lugn bara -  det kommer mera.

Under ett par dagar kommer till exempel den amerikanske veteranguarden James Washington III, som har ett förflutet i både Solna och Nässjö, att träna med laget.

”Han vill vara här och träna och självklart får han det. Våra jänkare har tryoutkontrakt med oss och vi får se vad som händer”, säger Karlsson.

Men toppklubben har lite mer i bakfickan.

Borås har just nu en del skadetrubbel på både Christian Maråker samt John Brändmark och då har förre Sundsvallsspelaren William Gutenius dykt upp på radarn.

”Vi har snackat med hans agent”, säger Boråstränaren

//Lindvall

 

Supertalangens debut

NSD kunde för någon vecka sedan berätta att superlöftet Felix Lemetti , 17, kommer spela i Norrköping Dolphins kommande ligasäsong.

Nu har den talangfulle guarden visat upp sig för första gången inför sin hemmapublik.

När Dolphins besegrade Malbas i en träningsmatch med 72-67 svarade Lemetti för 13 poäng.

"Kul. Jag har kommit bra in i laget redan efter ett par veckor. Det känns redan som om jag hittar folk på planen", sa Dolphinsspelaren till tidningen Folkbladet efter matchen.

//Lindvall

En poänggörare utöver det vanliga

Det var en fröjd att följa gårdagens landskamp mellan Sverige och Finland.

Dels för att streamen var högklassig. Dels tack vare det stora engagemanget på läktaren i Helsingfors. Det finska landslaget är någon som människor bryr sig om i Finland. Det är en big deal.

Men kanske framför allt för att Vedran Bosnics mannar verkligen bjöd upp till dans mot ett slagkraftigt Finland. Det blev till slut förlust med siffrorna 67-69 för svenskarna.

När Tobias Borg vilade och Ludvig Håkanson inte kom upp i nivå - ja, då tog Christopher Czerapowicz laget på sina axlar och bara körde.

24-åringen visade upp sin scoringarsenal på allvar. Det var pull up-skott, catch and shoot-treor, baseline-attacker, fade away-skott från insideposition, spinmoves efter attacker från toppen och hela faderullan.

Redan när Christopher Czerapowicz skrev på för Södertälje inför säsongen 2014/2015 twittrade jag ungefär så här: "Han har potentialen att snitta mellan 15 och 20 poäng i basketligan redan nu".

Det står jag fast vid än i dag. Även fast han inte kom upp i de siffrorna under sitt rookieår i ligan - så är jag fullt övertygad att han var kapabel till det i ett mindre slagkraftigt lag än Södertälje.

Czerapowicz har en sällsynt poänggörarmentalitet och det har han verkligen visat upp under landslagets träningsmatcher. 16 poäng och tio returer blev hans facit mot Finland.

För mig ligger mycket av hans storhet som scorer i hans mångsidighet. Du kan inte bara ta bort hans skott - då attackerar han. Du kan inte bara ta bort hans perimeterspel - så skadar han dig under korgen.

Czerapowicz är heller inte bara en okej skytt, en okej attackspelare och har ett okej midrangeskott. Han är BRA på allt detta.

Och även om Sverige hade mönstrat med full trupp, med Jerebko, Taylor, Eriksson och hela gänget, så hade Czerapowicz tillhört de bästa målgörarna i laget.

Den 201 centimeter långe forwarden inleder sin proffskarriär utomlands till hösten. Det i polska Krosno där jag förutsätter att han kommer ha en bärande roll.

Jag kan inte tänka mig annat än att det blir succé för Christopher Czerapowicz. Och om han håller sig skadefri kan jag nästan garantera att en framgångsrik Europakarriär väntar för honom.

//Wiik

Miljoncoachen

Ja, exakt så som inläggets rubrik lyder heter också det senaste avsnittet av basketpodden Två steg från Skurholmen.

Vill ni veta vad boysen surrar om den här gången? Ni får en försmak hur som helst.

* Luleå Baskets trupp - räcker den till guld? Är det verkligen byggd på rätt sätt?

* Det svenska herrlandslaget närmare sig EM-kval. Är det realistiskt att Sverige tar sig till EM?

* David "Keso" Nilsson berättar om sitt nya, ärofulla coachuppdrag.

* OS är över - och USA vann inte helt oväntat. Vi diskuterar det mest intressanta från Rio.

Lyssnar gör ni genom att klicka igång spelaren nedan eller leta upp Två steg från Skurholmen på iTunes.

//Wiik

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Umeå
Yrke: Student
Gillar: Mjölk, arraksbollar och min spinnmaskin till katt: Holger
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter

Sport

Annons

Sportbloggar

  • Hockey
  • Fotboll
  • Basket
  • Skidor
  • Innebandy
  • Handboll