Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

Genomgång: BC Luleå-Uppsala

Det lackar mot kvartsfinal mellan BC Luleå och Uppsala Basket.

Luleålaget är alldeles uppenbarligen favorit i sammanhanget. Man avslutade grundserien med 13 raka segrar och tag andraplatsen. Uppsala blev sjua.

Jag tänkte försöka bryta ner de två motståndarna i mindre bitar. Jämföra deras styrkor och svagheter. Jag har valt ut spelare som lirar över tio minuter per match för sina lag.

GUARDER, BC LULEÅ.

Toni Prostran. En bolldominant guard som trivs med bollen i sina händer. Gör sina flesta poäng från trepoängslinjen och vill spela pick och rull med Jaraun Burrows så ofta som möjligt. Är klart sämre på att hitta ut till skyttar från P&R än att lirka fram lädret till Burrows. Men trots allt: P&R med Burrows är ett otroligt svårstoppat vapen.

Hans floater är oväntat lågprocentig. Även nära ringen. Eftersom han letar trepoängsavslut hamnar han stundtals i situationer när han tvingas passa mitt under ett skott. Resulterar ofta i turnover.

Nyckelstatistik: 7,7 assist/match. 3,4 turnovers/match.

Christopher Ryan. Vindsnabb guard som antingen gör sina poäng genom coast to coast-attacker eller genom att bli framspelad vid cuts mot korgen. Få spelare i ligan hänger med i hans högerdrive.

Hamnar ofta ute i hörnen och blir spot up-skytt vilket han inte alls trivs med. Får inte heller nog med bollar under snabba uppspel och blir stundtals osynlig i BC Luleås offensiv. En stark bollförsvarare som kan försvara allt från position ett till tre. Gillar inte alls att skjuta halvdistansskott där hans procent är låg.

Nyckelstatistik: 59,2 procent på tvåpoängare. Har totalt skjutit åtta midrangeskott under säsongen. Satt tre av dem.

Adam Rönnqvist. Atletisk guard som har det bästa trepoängsskottet i ligan. Skjuter lika bra från dribbling som från catch and shoot. Tar sig relativt enkelt till ringen - men har ibland svårt att sätta dit bollen i trafik. Troligen på grund av hans längdundertag.

Har utvecklats till en bättre försvarsspelare än tidigare. Har svårt mot större och tyngre guarder som exempelvis Charles Barton.

Nyckelstatistik: Skjuter 49,7 procent från trepoängslinjen.

GUARDER, UPPSALA BASKET

Andreas Person. Mer atletisk guard än han ser ut. Har blivit en bättre trepoängsskytt genom åren och trivs med att skjuta från studs. Men i mitt tycke är han inte nog bra från trepoängslinjen för att ha det som sitt största hot. Hans spänst och snabbhet tillåter honom att ta bollen till ringen med framgång. Gör det dock alldeles för sällan.

Har hög studs och kan vara turnoverbenägen. Han har även en historia av att skada sig vilket också får anses som en svaghet.

Nyckelstatistik: 1,5 steals/match.

Jonathan Person. Riktigt bra försvarare. Främst på boll. Precis som sin bror tar han bollen till hålet med fördel. Även en helt okej midrange-skytt. Men från trepoängslinjen är han inte alls stabil vilket hämmar hans drivemöjligheter.

Person är ingen playmaker. Snarare en bollflyttare med defensiven som sin främsta kompetens.

Nyckelstatistik: Tar i snitt 7,8 tvåpoängare/match. Skjuter 21,3 procent från trean.

Mannos Nakos. En kort late bloomer som gör sin bästa säsong i basketligan. En bra trepoängsskytt som inte har problem med att ta ännu ett stag bak och avlossa. Nakos är dock i princip ofarlig innanför just trepoängslinjen. Han har längdundertag mot nästan alla i ligan och är inte atletisk nog att kunna avsluta med kontakt.

Nyckelstatistik: Skjuter 4,4 trepoängare/match. Sätter 35,8 procent av dem.

FORWARDS, BC LULEÅ

Nikita Meshcheryakov. En forward med rörligheten som sin stora styrka. Kan ta sig upp på breaks och är hyfsat användbar defensivt. Kan kliva ut på golvet och försvara samt hantera lite större spelare.

Offensivt har Meshcheryakov dock stora svagheter. Skjuter inte bra från trepoängslinjen och är otroligt vänsterhänt. Har egentligen inga moves från dribbling och är inte särskilt högprocentig runt ringen.

Nyckelstatistik: Snittar 3 fouls/match på 17 minuter i snitt.

Anton Saks. Smart forward som är lysande i spelet utan boll. Har börjat få tillbaka självförtroende efter lång frånvaro från spel och träning. En bra returtagare som kan göra lite allt möjligt. Slitvarg.

Saks har dock svårt för touchen runt ringen fortfarande. Hans attackerar från trepoängslinjen slutar sällan bra, antingen med turnover på grund av dribblingen eller felaktig fotisättning. Skjuter ojämnt från trean.

Nyckelstatistik: Snittar 7,5 poäng och 4 returer/match de senaste fyra. 

Alex Wesby. En streaky shooter som kan vända på matcher med sitt trepoängsskytte. Otroligt högprocentig när han får använda sig av floaters eller jump hooks från blocket - främst från höger sida. Kan bli lite skottglad från trean stundtals. Släpper sällan en svingpass i sidled när han har ett läge från bakom trepoängslinjen. Har bliivt stelare i sina röresler med åldern.

När det kommer till försvarsspelet tillhör han basketligans absoluta toppskikt. Men slarvar otroligt ofta med utblockeringar.

Nyckelstatistik: Skjuter 53,8 procent från högra armbågen. Snittar 18 poäng/match under mars månad.

Tim Kearney. Bra trepoängsskytt, offensiv returtagare och insideförsvarare. Har hittat sin roll och spelar den perfekt i BC Luleå.

Kan inte skapa särskilt mycket från dribbling. Är inte heller lika effektiv som försvarare ute på golvet. Saknar storlek när han ska sätta stopp defensivt för motståndarens bjässar. Men han kompensererar det med styrka.

Nyckelstatistik: Gör flest poäng under den fjärde perioden. Snittar 1 poäng i period 4.

FORWARDS, UPPSALA BASKET

Alexander Lindqvist. Mångsidig forward som kan göra poäng på alla möjliga sätt. Har blivit en grymt pålitlig trepoängsskytt och är inte rädd för att ta bollen till korgen med styrka. Smäller gärna i dunkar i trafik. Pull up-skottet kan dock bli bättre. Har inte heller någon större arsenal av dribblingsmoves.

Fullt godkänd försvarsspelare. Varken mer eller mindre i min bok.

Nyckelstatistik: Skjuter 42,6 procent från trean. 84,7 från straffkastlinjen.

Axel Nordström. Slitvargarnas slitvarg. Riktigt bra offensiv returtagare och utnyttjar sin potential till 100 procent. Oväntat bra passningsspelare och lägger gärna i bollen med kontakt. Hans drives mot korgen är raka och kraftfulla. Man vill inte stå ivägen.

Nordström har dock inte några dribblingsmoves. Han skjuter inte bra från trepoängslinjen och inte heller på straffkast. Är helt enkelt inte nog multikompetent för att vara ett andra alternativ i ett topplags anfallsspel.

Nyckelstatistik: Tar 8,2 returer/match. Skjuter 30 procent från trepoängslinjen.

Anes Zekovic. En snabb och atletisk forward med framtiden för sig. Bra på snabba uppspel och har sjyst lyft. Behöver dock utveckla sitt skott för att bli en kraft att räkna med i Sveriges högstaserie.

Jag har sett för lite av hans defensiv för att uttala mig om den.

Nyckelstatistik: Skjuter 18,2 procent från toppen av trepoängslinjen. 14,3 procent från högerkanten av trean. Gör även han flest poäng i fjärde perioden.

INSIDE, BC LULEÅ

Jaraun Burrows. Den mest mångsidige insidespelaren i ligan. Lägger i bollen med kontakt, kan skjuta treor, midrange och har utvecklat en dödlig floater på sistone. Attackerar helst från armbågarna med magen mot korgen och har bra händer.

Bra defensivt. Rörlig för sin storlek. Men han får problem mot spelare som Joakim Kjellbom på grund av längd- och tyngtundertag. Är fantastiskt bra på att undvika fouls.

Nyckelstatistik: Tar 12,9 tvåpoängare/match. Sätter 65,6 procent av dem.

Denzel Andersson. Otroligt lovande insidespelare/forward. Långa armar och grymt bra händer. Fångar allt som kommer i närheten av honom. Kan även skjuta från distans. Har en sund release och lär bara bli bättre när det gäller skottet.

En bra försvarsspelare som stör de flesta skotten. Saknar lite i fotarbetet när han ska försvara spelare på trepoängslinjen. Har i princip inga moves med bollen i dagsläget utan gör sina flesta poäng genom att ta emot bollen och lägga i den - alternativt ta emot bollen och skjuta trepoängare.

Nyckelstatistik: Skjuter 68,8 procent på tvåpoängare.

INSIDE, UPPSALA BASKET

Odin Lindell. En av de tuffaste spelarna att möta i serien. Ingen vill möta honom i en kamp under korgarna. En bra defensiv pjäs.

Däremot är han inte en särskilt bra returtagare för sin storlek. Inget hot med bollen heller.

Nyckelstatistik: Snittar 21:33 minuter/match. Tar 4,4 returer under den tiden.

Sebastian Norman. Bra storlek och hyfsad touch runt korgen. Har det svårt i defensiven mot basketligans bättre insidespelare. Behöver addera lite muskler för att klara av det jobbet bättre.

Han är ännu ingen big guy att lita på i basketligasammanhang.

Nyckelstatistik: Skjuter 63,3 procent från höger sida om korgen, innanför tresekundersområdet. 35,7 procent från vänster.

Allt som allt: BC Luleå är bättre på alla positioner. Förutom möjligtvis forwardspositionen. Med Lindqvist och Nordström har man lite mer spets - samtidigt som BC Luleå är bredare.

Hur som helst bör Peter Öqvists gäng vinna den här kvartsfinalsserien. Mitt tips är 3-1 i matcher.

//Wiik

Stjärnan ska knäröntgas

I går kunde NSD och Bloggen rapportera att BC Luleås stjärnguard Brandon Rozzell fått känningar i sitt knä igen efter skadan han drog på sig för ett par veckor sedan.

I dag undersöktes han av ortopeden Tomas Isaksson.

"Det handlar om en påverkan på det inre sidoledbandet", säger han.

Rozzell ska magnetkameraröntgas på lördag.

"Men jag tror inte det ska vara någon fara", säger Isaksson.

//Lindvall

Damligatipset: Mittens rike

 

Bloggen fortsätter med sin damligaranking och har landat i mittens rike.

 

5) Telge

Tränare: Viktor Bengtsson (ny).

Fjolårsplacering: Femma i grundserien. Ut i kvartsfinal mot Alvik.

Nyckelspelare: Landslagsmeriterade guarden Ellen Åström.

Kommentar: Kanske är det ett glädjetips att placera Telge bland de fem bästa men det finns tradition i klubben och en förmåga att få unga spelare att blomstra. Nya tränaren Viktor Bengtsson har mycket att jobba på när tunga namn som Josefin Olheim lämnat.

 

6) Norrköping

Tränare: Jesper Sundberg.

Fjolårsplacering: Åtta i grundserien. Ut mot Luleå i kvartsfinal.

Nyckelspelare: Centern Sofia Pelander.

Kommentar: Det sportsliga förfallet som Norrköping lyckats med de senaste åren är inte roligt att se och i dag handlar allt om trolla med knäna, matcha in unga spelare och förhoppningsvis knipa en slutspelsplats. Laget lär säkert lyckas med det sistnämnda – dock inte tack vare egen slagstyrka.

 

7) Mark

Tränare: Robin Sandberg (ny).

Fjolårsplacering: Sexa i grundserien. Ut mot Sallén i kvartsfinal.

Nyckelspelare: Landslagsforwarden Elin Ljunggren.

Kommentar: Mest spännande blir förstås hur den unge och Luleåfostrade nye tränaren Robin Sandberg, 23, ska hantera jobbet som huvudtränare på elitnivå. Det lär bli en utmaning. Som lag betraktat är Mark mycket svårbedömt men fortsätter Elin Ljunggrens utveckling kanske vintern kan bli uthärdlig.

//Lindvall

Ligaranken: 9-7

Nu kan ingen hävda att det är länge kvar tills basketligan herr drar igång. Jag tycker det är brukligt att vi gör precis som i fjol och rankar lagen i serien.

Från botten - till toppen. Så här tror vi att ligan slutar säsongen 2016/2017.

9) Malbas.

Styrkor: Det här är en ung trupp med massor av fart och energi. Det är bara ett fåtal spelare i laget som haft bärande roller i basketligan förut vilket gör Malbas ganska oförutsägbart. Svårscoutat om du så vill. Jag räknar med att spelarna i Malmögänget kommer jobba arslet av sig varje match. Mycket ungdomlig entusiasm. Och faktiskt ganska många spelare med bra storlek.

Svagheter: Rutin. Precis som jag nämnde ovan kommer Malbas att ställa upp med många oprövade kort i ligasammanhang. Jag sätter också ett frågetecken framför lagets skytte utifrån. De har ingen riktig dead-eye-shooter vad jag kan se.

Nyckelspelare: Jordan Peltier (guard), Fredrik Larsson (forward), Adrian Rodgers (guard) och Jake Zuilhof (center).

Kommentar: Skånesonen Carl Engström är det största tappet för Malbas. Han hade en lysande säsong i fjol och mycket av Malmölagets spel byggde på den 216 centimeter långe landslagsmannen. Gustav Sundström och Niklas Sellin som också var viktiga komponenter kommer inte att spela med ligalaget i år. Jag kan inte se något annat än att Malbas är ett bottenlag den här säsongen.

8) Umeå BSKT.

Styrkor: Den här säsongens upplaga av Umeå kommer att ha riktigt bra size. Eller vad sägs om André Nilsson (209), Josh Wolfram (209), George Valentine (205) och Johan Rönström (205)? Alla lag i ligan kommer få det kämpigt att brottas med det här gänget under korgarna. Dessutom spelar Umeå alltid med massor av hjärta. Det finns en jäkla aldrig ge upp-mentalitet i den där klubben.

Svagheter: Jag saknar den där absoluta spetsen. Tänk Toni Bizaca i Södertälje, Christian Maråker i Borås eller typ Brandon Rozzell i BC Luleå. Någon som på egen hand kan avgöra matcher. För några år sedan hade Umeå både Omar Krayem och Germain Jordan som båda två var riktiga stjärnor i den här ligan. Det återstår att se vilken nivå lagets importer håller när säsongen drar igång på allvar.

Nyckelspelare: Josh Wolfram (forward), Gerald Williams (guard), Egal Saleman (forward), Johan Pierre (guard).

Kommentar: Förra säsongens stora stjärnskott Nathan Dawit KAN missa hela säsongen efter en knäskada. Bara det är ett gigantiskt tapp för Umeå. Hur ersatts han? Ska han ens ersättas? Kanadensaren Josh Wolfram ser spännande ut med sin storlek, rörlighet och skytte. Men räcker det för att Umeå ska vara mer än ett bottenlag i år igen? Jag är tveksam. Med det sagt: En åttonde plats räcker till slutspel - och där kan allt hända.

7) Uppsala.

Styrkor: Försvarsspelet är en av Uppsalas stora styrkor om ni frågar mig. Det börjar med bröderna Person på bakplan (och Rickard Eriksson för all del), som sätter en enorm bollpress och spelar över som om deras liv stod på spel, och fortsätter sedan i ett sammansvetsat lagförsvar. Uppsala har dessutom en uppsjö av atletiska och explosiva spelare vilket gör att man kan spela en snabb och attraktiv basket.

Svagheter: Insidespelet. Det är under korgarna som Uppsala kommer att få det som jobbigast. Inget ont om Odin Lindell och hans armbågar - men han är inte en toppspelare i den här ligan. Sebastian Norman är inte heller det. Alexander Lindqvist har tagit kliv defensivt men ska helst kanske inte försvara insidebjässar.

Nyckelspelare: Alexander Lindqvist (forward), Jonathan Person (guard), Andreas Person (guard), Axel Nordström (forward).

Kommentar: Jag blev mäkta imponerad av Uppsalas insats mot BC Luleå i kvartsfinalsserien i våras. De bjöd upp till dans på allvar och vägrade ge upp. Nu är Anton Gaddefors är typ tillbaka. Men jag vågar inte räkna med honom med tanke på hans skadehistorik. Han är en sådan spelare som kan vinna matcher på egen hand när han är i form. Man har också adderat Rickard Eriksson vilket ger en annan bredd på bakplan. Jag tror att plats 5-7 kommer bli ett riktigt getingbo. Här har jag bara gått på känsla egentligen. Och känslan säger mig att den nya importregeln gynnar lag som faktiskt värvar importer. Fler amerikaner brukar innebära bättre lag. Men jag kan ha fel.

//Wiik

Damligatipset: Bottenlagen

Visst känner ni att det börjar närma sig? På torsdag smäller det för Luleå Basket och det handlar om ligapremiär mot rivalen Udominate i Luleå energi arena.

Som traditionen bjuder levererar Bloggen ett ligatips som vi kommer lägga ut under de närmaste dagar.

Vi startar från botten av tabellen. Håll till godo:

 

8) Östersund

Tränare: Alberto Garcia (ny).

Fjolårsplacering: Från superettan till damligan.

Nyckelspelare: USA-guarden Taylor Wurtz.

Kommentar: Alltid svårt att betygsätta en nykomling men Östersund verkar, i motsats till många andra damklubbar, ha en plan och en vilja att göra något. Sitter på ett spännande svenskt material men för att säsongen ska bli riktigt kul måste importerna, med stjärnan Taylor Wurtz, i spetsen leverera.

 

9) Eos

Tränare: Johanna Ericsson.

Fjolårsplacering: Från superettan till damligan.

Nyckelspelare: Veteranen Simona Barkova och USA-importerna Antionette Thompson samt Vee Young.

Kommentar: Stommen av spelare hittar vi från förra säsongens division I-lag och det är svårt att se Eos undvika någon av bottenplatserna i tabellen: Men: Har klubben prickat hundraprocentigt rätt med sina importvärvningar kan kanske Lundalaget överraska då och då.

 

10) Uppsala

Tränare: Kelly Grant.

Fjolårsplacering: Trea i grundserien. Ut mot Udominate i kvartsfinal.

Nyckelspelare: Veteranen Christy Bacon.

Kommentar: Uppsala, eller Sallén som tidigare var klubbens namn, är en förening som vinglar betänkligt. Under många år har det varit ett topplag att räkna med – men utan pengar och huvudsponsor verkar klubbens inriktning vara att bedriva någon sorts ungdomsverksamhet utan några som helst sportsliga ambitioner.

//Lindvall

Stjärnans uppdrag: Kommunicera

Guarden Brandon Rozzell var en av de spelarna som imponerade mest på mig under helgens träningsturnering i Umeå.

Hans naturliga poänggöraraura framför allt. Men det har jag redan skrivit nog om.

Jag tog ett snack med den amerikanske guarden efter lördagens seger över Jämtland. Det fanns den del att vara nöjd med - men också bitar som behöver förbättas. Däribland kommunikationen ute på planen.

"I första halvlek var vi ganska tysta. Vårt största fokus från och med nu är att vi måste snacka. Framför allt i försvaret. Om vi snackar och spelar tillsammans så kommer det att hjälpa oss i anfall också. Kommunikation är viktigt", säger Brandon Rozzell.

Var det något som tränare Peter Öqvist tog upp i halvtid, eller?
"Ja, men jag tror att vi kände till det själva också. Det är så vi ska spela och spelar på träning. Med massor av snack. Men jag tror att vi var lite nervösa nu ".

Är du en spelare som snackar mycket? Gillar du att ha den rollen?
"Absolut. Jag pratar på bänken. Om jag sitter där och märker att det är för tyst så börjar jag att snacka och försöker få igång dem. Det är vad vi måste göra".

//Wiik

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Umeå
Yrke: Student
Gillar: Mjölk, arraksbollar och min spinnmaskin till katt: Holger
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter

Sport

Annons

Sportbloggar

  • Hockey
  • Fotboll
  • Basket
  • Skidor
  • Innebandy
  • Handboll