Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

Genomgång: BC Luleå-Uppsala

Det lackar mot kvartsfinal mellan BC Luleå och Uppsala Basket.

Luleålaget är alldeles uppenbarligen favorit i sammanhanget. Man avslutade grundserien med 13 raka segrar och tag andraplatsen. Uppsala blev sjua.

Jag tänkte försöka bryta ner de två motståndarna i mindre bitar. Jämföra deras styrkor och svagheter. Jag har valt ut spelare som lirar över tio minuter per match för sina lag.

GUARDER, BC LULEÅ.

Toni Prostran. En bolldominant guard som trivs med bollen i sina händer. Gör sina flesta poäng från trepoängslinjen och vill spela pick och rull med Jaraun Burrows så ofta som möjligt. Är klart sämre på att hitta ut till skyttar från P&R än att lirka fram lädret till Burrows. Men trots allt: P&R med Burrows är ett otroligt svårstoppat vapen.

Hans floater är oväntat lågprocentig. Även nära ringen. Eftersom han letar trepoängsavslut hamnar han stundtals i situationer när han tvingas passa mitt under ett skott. Resulterar ofta i turnover.

Nyckelstatistik: 7,7 assist/match. 3,4 turnovers/match.

Christopher Ryan. Vindsnabb guard som antingen gör sina poäng genom coast to coast-attacker eller genom att bli framspelad vid cuts mot korgen. Få spelare i ligan hänger med i hans högerdrive.

Hamnar ofta ute i hörnen och blir spot up-skytt vilket han inte alls trivs med. Får inte heller nog med bollar under snabba uppspel och blir stundtals osynlig i BC Luleås offensiv. En stark bollförsvarare som kan försvara allt från position ett till tre. Gillar inte alls att skjuta halvdistansskott där hans procent är låg.

Nyckelstatistik: 59,2 procent på tvåpoängare. Har totalt skjutit åtta midrangeskott under säsongen. Satt tre av dem.

Adam Rönnqvist. Atletisk guard som har det bästa trepoängsskottet i ligan. Skjuter lika bra från dribbling som från catch and shoot. Tar sig relativt enkelt till ringen - men har ibland svårt att sätta dit bollen i trafik. Troligen på grund av hans längdundertag.

Har utvecklats till en bättre försvarsspelare än tidigare. Har svårt mot större och tyngre guarder som exempelvis Charles Barton.

Nyckelstatistik: Skjuter 49,7 procent från trepoängslinjen.

GUARDER, UPPSALA BASKET

Andreas Person. Mer atletisk guard än han ser ut. Har blivit en bättre trepoängsskytt genom åren och trivs med att skjuta från studs. Men i mitt tycke är han inte nog bra från trepoängslinjen för att ha det som sitt största hot. Hans spänst och snabbhet tillåter honom att ta bollen till ringen med framgång. Gör det dock alldeles för sällan.

Har hög studs och kan vara turnoverbenägen. Han har även en historia av att skada sig vilket också får anses som en svaghet.

Nyckelstatistik: 1,5 steals/match.

Jonathan Person. Riktigt bra försvarare. Främst på boll. Precis som sin bror tar han bollen till hålet med fördel. Även en helt okej midrange-skytt. Men från trepoängslinjen är han inte alls stabil vilket hämmar hans drivemöjligheter.

Person är ingen playmaker. Snarare en bollflyttare med defensiven som sin främsta kompetens.

Nyckelstatistik: Tar i snitt 7,8 tvåpoängare/match. Skjuter 21,3 procent från trean.

Mannos Nakos. En kort late bloomer som gör sin bästa säsong i basketligan. En bra trepoängsskytt som inte har problem med att ta ännu ett stag bak och avlossa. Nakos är dock i princip ofarlig innanför just trepoängslinjen. Han har längdundertag mot nästan alla i ligan och är inte atletisk nog att kunna avsluta med kontakt.

Nyckelstatistik: Skjuter 4,4 trepoängare/match. Sätter 35,8 procent av dem.

FORWARDS, BC LULEÅ

Nikita Meshcheryakov. En forward med rörligheten som sin stora styrka. Kan ta sig upp på breaks och är hyfsat användbar defensivt. Kan kliva ut på golvet och försvara samt hantera lite större spelare.

Offensivt har Meshcheryakov dock stora svagheter. Skjuter inte bra från trepoängslinjen och är otroligt vänsterhänt. Har egentligen inga moves från dribbling och är inte särskilt högprocentig runt ringen.

Nyckelstatistik: Snittar 3 fouls/match på 17 minuter i snitt.

Anton Saks. Smart forward som är lysande i spelet utan boll. Har börjat få tillbaka självförtroende efter lång frånvaro från spel och träning. En bra returtagare som kan göra lite allt möjligt. Slitvarg.

Saks har dock svårt för touchen runt ringen fortfarande. Hans attackerar från trepoängslinjen slutar sällan bra, antingen med turnover på grund av dribblingen eller felaktig fotisättning. Skjuter ojämnt från trean.

Nyckelstatistik: Snittar 7,5 poäng och 4 returer/match de senaste fyra. 

Alex Wesby. En streaky shooter som kan vända på matcher med sitt trepoängsskytte. Otroligt högprocentig när han får använda sig av floaters eller jump hooks från blocket - främst från höger sida. Kan bli lite skottglad från trean stundtals. Släpper sällan en svingpass i sidled när han har ett läge från bakom trepoängslinjen. Har bliivt stelare i sina röresler med åldern.

När det kommer till försvarsspelet tillhör han basketligans absoluta toppskikt. Men slarvar otroligt ofta med utblockeringar.

Nyckelstatistik: Skjuter 53,8 procent från högra armbågen. Snittar 18 poäng/match under mars månad.

Tim Kearney. Bra trepoängsskytt, offensiv returtagare och insideförsvarare. Har hittat sin roll och spelar den perfekt i BC Luleå.

Kan inte skapa särskilt mycket från dribbling. Är inte heller lika effektiv som försvarare ute på golvet. Saknar storlek när han ska sätta stopp defensivt för motståndarens bjässar. Men han kompensererar det med styrka.

Nyckelstatistik: Gör flest poäng under den fjärde perioden. Snittar 1 poäng i period 4.

FORWARDS, UPPSALA BASKET

Alexander Lindqvist. Mångsidig forward som kan göra poäng på alla möjliga sätt. Har blivit en grymt pålitlig trepoängsskytt och är inte rädd för att ta bollen till korgen med styrka. Smäller gärna i dunkar i trafik. Pull up-skottet kan dock bli bättre. Har inte heller någon större arsenal av dribblingsmoves.

Fullt godkänd försvarsspelare. Varken mer eller mindre i min bok.

Nyckelstatistik: Skjuter 42,6 procent från trean. 84,7 från straffkastlinjen.

Axel Nordström. Slitvargarnas slitvarg. Riktigt bra offensiv returtagare och utnyttjar sin potential till 100 procent. Oväntat bra passningsspelare och lägger gärna i bollen med kontakt. Hans drives mot korgen är raka och kraftfulla. Man vill inte stå ivägen.

Nordström har dock inte några dribblingsmoves. Han skjuter inte bra från trepoängslinjen och inte heller på straffkast. Är helt enkelt inte nog multikompetent för att vara ett andra alternativ i ett topplags anfallsspel.

Nyckelstatistik: Tar 8,2 returer/match. Skjuter 30 procent från trepoängslinjen.

Anes Zekovic. En snabb och atletisk forward med framtiden för sig. Bra på snabba uppspel och har sjyst lyft. Behöver dock utveckla sitt skott för att bli en kraft att räkna med i Sveriges högstaserie.

Jag har sett för lite av hans defensiv för att uttala mig om den.

Nyckelstatistik: Skjuter 18,2 procent från toppen av trepoängslinjen. 14,3 procent från högerkanten av trean. Gör även han flest poäng i fjärde perioden.

INSIDE, BC LULEÅ

Jaraun Burrows. Den mest mångsidige insidespelaren i ligan. Lägger i bollen med kontakt, kan skjuta treor, midrange och har utvecklat en dödlig floater på sistone. Attackerar helst från armbågarna med magen mot korgen och har bra händer.

Bra defensivt. Rörlig för sin storlek. Men han får problem mot spelare som Joakim Kjellbom på grund av längd- och tyngtundertag. Är fantastiskt bra på att undvika fouls.

Nyckelstatistik: Tar 12,9 tvåpoängare/match. Sätter 65,6 procent av dem.

Denzel Andersson. Otroligt lovande insidespelare/forward. Långa armar och grymt bra händer. Fångar allt som kommer i närheten av honom. Kan även skjuta från distans. Har en sund release och lär bara bli bättre när det gäller skottet.

En bra försvarsspelare som stör de flesta skotten. Saknar lite i fotarbetet när han ska försvara spelare på trepoängslinjen. Har i princip inga moves med bollen i dagsläget utan gör sina flesta poäng genom att ta emot bollen och lägga i den - alternativt ta emot bollen och skjuta trepoängare.

Nyckelstatistik: Skjuter 68,8 procent på tvåpoängare.

INSIDE, UPPSALA BASKET

Odin Lindell. En av de tuffaste spelarna att möta i serien. Ingen vill möta honom i en kamp under korgarna. En bra defensiv pjäs.

Däremot är han inte en särskilt bra returtagare för sin storlek. Inget hot med bollen heller.

Nyckelstatistik: Snittar 21:33 minuter/match. Tar 4,4 returer under den tiden.

Sebastian Norman. Bra storlek och hyfsad touch runt korgen. Har det svårt i defensiven mot basketligans bättre insidespelare. Behöver addera lite muskler för att klara av det jobbet bättre.

Han är ännu ingen big guy att lita på i basketligasammanhang.

Nyckelstatistik: Skjuter 63,3 procent från höger sida om korgen, innanför tresekundersområdet. 35,7 procent från vänster.

Allt som allt: BC Luleå är bättre på alla positioner. Förutom möjligtvis forwardspositionen. Med Lindqvist och Nordström har man lite mer spets - samtidigt som BC Luleå är bredare.

Hur som helst bör Peter Öqvists gäng vinna den här kvartsfinalsserien. Mitt tips är 3-1 i matcher.

//Wiik

Hypen var på riktigt - Mbemba är magisk

I somras började hypen om Rudy Mbemba att sprida sig runtom i basket-Sverige. Det snackades om att han var i superform, att han tränat sanslöst hårt under över ett års tid för att komma tillbaka och att han hade mognat efter avstängningen.

Jag fick ta del av imponerande dunkvideor och han berättade själv om hur han specialtränat med ligalegendaren George "Gee" Gervin.

Men alla trodde inte på hypen.

Folk sa att han inte skulle vara lika bra som förut.

De sa att han aldrig skulle komma tillbaka.

Att han hade bränt alla sina broar.

Folk hade fel. Riktigt jäkla fel.

Rudy Mbemba var allt vi hade drömt om - och lite till faktiskt.

I sin återkomst till svensk basket var han minst sagt fenomenal. Mbemba började på bänken för Umeå, lät matchen komma till honom - och fullkomligt exploderade i den andra perioden.

Tuffa trepoängare och makalösa bakom ryggen passningar. Men också ett stundtals moget guardspel.

Det var den Rudy Mbemba som jag minns. Och för ett tag kändes det som att han aldrig hade varit borta.

Umeå BSKT tog säsongens andra seger med siffrorna 104-80 mot Malbas. Det mesta kan onekligen tillskrivas den tidigare landslagsguarden.

26 poäng och fyra assist blev 29-åringens facit på 23 minuter. Bara det vittnar om att han fortfarande är en fantastisk basketspelare.

Att Mbemba kommer bli ovärderlig för Umeå BSKT kan vi konstatera redan nu.

Men det bästa av allt: Hypen som började spridas i sommar var sann. Rudy Mbemba är precis lika magiskt som förut.

//Wiik

 

"Vi måste våga prata om det"

Exakt de orden, som ni ser i inläggets rubrik, yttras i det senaste avsvnittet av basketpodden Två steg från Skurholmen.

Om du vill veta exakt vad vi måste prata om - tja, då får du helt enkelt lyssna på avsnittet.

Över det avhandlas bland annat följande ämnen:

* Los Angeles Lakers fortsatta framgångar i NBA. Från strykgäng - till slutspelslag?

* Rudy Mbemba är tillbaka i basketligan herr. Vad kommer han att ge Umeå BSKT?

* Jämnheten bland topplagen i basketligan herr.

Detta och mycket annat, så klart. Ratta igång spelaren nedan för att lysna eller leta upp "Två steg från Skurholmen" på iTunes.

//Wiik

Omgångens tips

Fyra matcher på menyn där två är superintressanta möten är av toppnatur och ett kommer kanske avgöra bottenstriden.
Här är tipset för dagen.

Uppsala-Södertälje    2
Oj, vad spännande det här ska bli. Väloljande helsvenska Uppsala, med stjärnan Alexander Lindqvist i spetsen, som spelat stor basket hela säsongen mot mästaren Kings som letar efter stabilitet men vid några tillfällen visat sin höga kapacitet. Det här blir en nagelbitare.


Nässjö-Norrköping      2
Nässjö blev uppkäkat av Södertälje häromsistens och det börjar bli dags att hitta en stabilitet i spelet nu. Kanske kan nye pg:n Reginald Johnson, som gör debut i kväll, hjälpa till? Norrköping gnuggar på med sitt metodiska spel men har fortfarande lite att göra. Fyra förluster på elva matcher är någon för mycket.


Borås-BC Luleå            2
Det finns inte mycket att klaga på när det gäller BC den här vintern men Peter Öqvists lag saknar fortfarande en riktigt tung seger på bortaplan för att laget ska kännas helt om ni förstår vad jag menar. Borås har vinglat fram och tillbaka från dag ett, mycket på grund av skador, men hemma är laget alltid livsfarligt


Malbas-Umeå               2
Rudy Mbemba är tillbaka i svensk basket igen och jag tror det räcker som energiboost för Umeå som i och med en vinst lägger sig i vinnarhålet för den åttonde och sista slutspelsplatsen.
//Lindvall

I kväll visas vilka som är bäst i ligan

Bortaplan.

Det har varit alla basketligalags stora mardröm under den första halvan av säsongen.

Topplagen, eller åtminstone de förväntade topplagen, har slagit varandra till höger och vänster. BC Luleå har slagit Södertälje, Södertälje har slagit BC Luleå, Norköping körde över Södertälje och Borås vann lekande lätt över Norrköping.

Det har svängt mer än dörrarna på din genomsnittliga vilda västern-bar. Men en sak har varit konstant: Topplagen har haft det otroligt svårt mot varandra på bortaplan.

I kväll har både BC Luleå och Södertälje Kings chansen att ändra på det.

Det förstnämnda laget lirar borta mot seriens kanske hittills ojämnaste gäng - Borås Basket. Det sistnämnda gästar nygbyggda IFU Arena och askungesagan till lag i form av Uppsala Basket.

Mitt tips: Dubbla bortasegrar. Det är nu som Luleå och Södertälje visar att de är basketligan herrs två bästa lag.

Borås utan Christian Maråker borde passa ganska bra för BC Luleå. Ja, pånyttfödde Mike Palm har frälst Sjuhäradslaget under de senaste matcherna. Men med Luleålagets atletism på forwardspositionerna borde de kunna matcha upp honom perfekt.

Han håller mest till ute på trepoängslinjen nuförtiden. Och där gör han enorm skada. Men samtidigt lär vi knappast se några attackerar från perimetern av Palm.

Att hålla nere hans produktion blir A och O för Peter Öqvists mannar.

Uppsala Basket är en desto svårare nöt att knäcka för Södertälje. Här har vi en väloljad lagmaskin som man bara måste älska att titta på.

Men det går inte att bortse från Alexander Lindqvist. Den svenske landslagsmannen går från klarhet till klarthet. Och som jag sagt många gånger förut: Det som imponerar mest med honom är hur lite tid med bollen han behöver för att vara dominant.

Lindqvist är fantastisk direkt från catch vilket gör honom svår att försvara. Jabbsteg - attack. Skottfint - attack. Eller skott direkt.

Om jag var Södertälje Kings skulle jag trivas allra bäst om Alexander Lindqvist inte ens fick chansen att röra bollen. Utöver det måste mästarlaget utnyttja övertaget under korgarna. Delvon Johnson och Nick Spires borde dominera i treskundersområdet.

Det kan bli riktigt jämna matcher. Det kan till och med avgöras under de absoluta slutminuterna. Men i kväll kommer BC Luleå och Södertälje Kings att visa vilka som är bäst i basketligan herr.

//Wiik

Mästarklubbens vägval

Matchen i går i eurocup mot franska Carolo hade förstås noll betydelse för Luleå Basket. Allt det handlade om var hur stor förlusten skulle bli och den här gången landade den vid 28.

 

Nästa vecka avslutas Europaspelet mot Udominate, förlustsiffrorna för Luleå i den matchen kommer landa någonstans mellan 15-25 poäng och sedan tror jag spelarna drar en suck av lättnad att mardrömmen är över för den här gången.

 

Den här säsongen hade inte Luleå Basket materialet för att orka göra en enda jämn match i Europa men någonstans måste man i alla fall inbilla sig att spelarna lärt sig något av äventyret. Helt bortkastat är det aldrig att matcha mot ett övermäktigt motstånd.

Bra så.

 

Därmed kan vi koncentrera oss på resten av säsongen och ska sanningen fram startar egentligen allt nästa vecka för mästarlaget.

Den närmaste tiden ska tränaren David Visscher tillsammans med ledningen i klubben sätta sig ned, utvärdera sitt spelarmaterial och titta över vilka ekonomiska muskler som finns. Det sistnämnda har jag aning om men jag kan tänka mif att Luleåtränarens förslag går ut på ungefär följande:

För att kunna vinna en SM-final mot Umeå: Avsluta kontraktet med Dakota Whyte, hitta en ny guard (vi snackar en av ligans bästa i så fall), förläng med Jelena Antic om inte skadorna stör för mycket och värva in en scorande smallforward. 

För att kunna gör en jämn match med Umeå: Avsluta kontraktet med Dakota Whyte, hitta en ny guard av superkvalité, förläng med Jelena Antic om inte skadorna stör för mycket. Om inte annat: Hitta en USA-forward av toppklass som ersätttare.

För att kanske gå till SM-final men sedan bli överkört av Udominate: Gör ingenting.

Det ska bli intressant att se vilken väg klubben väljer. 

//Lindvall 

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Umeå
Yrke: Student
Gillar: Mjölk, arraksbollar och min spinnmaskin till katt: Holger
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter