Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

Genomgång: BC Luleå-Uppsala

Det lackar mot kvartsfinal mellan BC Luleå och Uppsala Basket.

Luleålaget är alldeles uppenbarligen favorit i sammanhanget. Man avslutade grundserien med 13 raka segrar och tag andraplatsen. Uppsala blev sjua.

Jag tänkte försöka bryta ner de två motståndarna i mindre bitar. Jämföra deras styrkor och svagheter. Jag har valt ut spelare som lirar över tio minuter per match för sina lag.

GUARDER, BC LULEÅ.

Toni Prostran. En bolldominant guard som trivs med bollen i sina händer. Gör sina flesta poäng från trepoängslinjen och vill spela pick och rull med Jaraun Burrows så ofta som möjligt. Är klart sämre på att hitta ut till skyttar från P&R än att lirka fram lädret till Burrows. Men trots allt: P&R med Burrows är ett otroligt svårstoppat vapen.

Hans floater är oväntat lågprocentig. Även nära ringen. Eftersom han letar trepoängsavslut hamnar han stundtals i situationer när han tvingas passa mitt under ett skott. Resulterar ofta i turnover.

Nyckelstatistik: 7,7 assist/match. 3,4 turnovers/match.

Christopher Ryan. Vindsnabb guard som antingen gör sina poäng genom coast to coast-attacker eller genom att bli framspelad vid cuts mot korgen. Få spelare i ligan hänger med i hans högerdrive.

Hamnar ofta ute i hörnen och blir spot up-skytt vilket han inte alls trivs med. Får inte heller nog med bollar under snabba uppspel och blir stundtals osynlig i BC Luleås offensiv. En stark bollförsvarare som kan försvara allt från position ett till tre. Gillar inte alls att skjuta halvdistansskott där hans procent är låg.

Nyckelstatistik: 59,2 procent på tvåpoängare. Har totalt skjutit åtta midrangeskott under säsongen. Satt tre av dem.

Adam Rönnqvist. Atletisk guard som har det bästa trepoängsskottet i ligan. Skjuter lika bra från dribbling som från catch and shoot. Tar sig relativt enkelt till ringen - men har ibland svårt att sätta dit bollen i trafik. Troligen på grund av hans längdundertag.

Har utvecklats till en bättre försvarsspelare än tidigare. Har svårt mot större och tyngre guarder som exempelvis Charles Barton.

Nyckelstatistik: Skjuter 49,7 procent från trepoängslinjen.

GUARDER, UPPSALA BASKET

Andreas Person. Mer atletisk guard än han ser ut. Har blivit en bättre trepoängsskytt genom åren och trivs med att skjuta från studs. Men i mitt tycke är han inte nog bra från trepoängslinjen för att ha det som sitt största hot. Hans spänst och snabbhet tillåter honom att ta bollen till ringen med framgång. Gör det dock alldeles för sällan.

Har hög studs och kan vara turnoverbenägen. Han har även en historia av att skada sig vilket också får anses som en svaghet.

Nyckelstatistik: 1,5 steals/match.

Jonathan Person. Riktigt bra försvarare. Främst på boll. Precis som sin bror tar han bollen till hålet med fördel. Även en helt okej midrange-skytt. Men från trepoängslinjen är han inte alls stabil vilket hämmar hans drivemöjligheter.

Person är ingen playmaker. Snarare en bollflyttare med defensiven som sin främsta kompetens.

Nyckelstatistik: Tar i snitt 7,8 tvåpoängare/match. Skjuter 21,3 procent från trean.

Mannos Nakos. En kort late bloomer som gör sin bästa säsong i basketligan. En bra trepoängsskytt som inte har problem med att ta ännu ett stag bak och avlossa. Nakos är dock i princip ofarlig innanför just trepoängslinjen. Han har längdundertag mot nästan alla i ligan och är inte atletisk nog att kunna avsluta med kontakt.

Nyckelstatistik: Skjuter 4,4 trepoängare/match. Sätter 35,8 procent av dem.

FORWARDS, BC LULEÅ

Nikita Meshcheryakov. En forward med rörligheten som sin stora styrka. Kan ta sig upp på breaks och är hyfsat användbar defensivt. Kan kliva ut på golvet och försvara samt hantera lite större spelare.

Offensivt har Meshcheryakov dock stora svagheter. Skjuter inte bra från trepoängslinjen och är otroligt vänsterhänt. Har egentligen inga moves från dribbling och är inte särskilt högprocentig runt ringen.

Nyckelstatistik: Snittar 3 fouls/match på 17 minuter i snitt.

Anton Saks. Smart forward som är lysande i spelet utan boll. Har börjat få tillbaka självförtroende efter lång frånvaro från spel och träning. En bra returtagare som kan göra lite allt möjligt. Slitvarg.

Saks har dock svårt för touchen runt ringen fortfarande. Hans attackerar från trepoängslinjen slutar sällan bra, antingen med turnover på grund av dribblingen eller felaktig fotisättning. Skjuter ojämnt från trean.

Nyckelstatistik: Snittar 7,5 poäng och 4 returer/match de senaste fyra. 

Alex Wesby. En streaky shooter som kan vända på matcher med sitt trepoängsskytte. Otroligt högprocentig när han får använda sig av floaters eller jump hooks från blocket - främst från höger sida. Kan bli lite skottglad från trean stundtals. Släpper sällan en svingpass i sidled när han har ett läge från bakom trepoängslinjen. Har bliivt stelare i sina röresler med åldern.

När det kommer till försvarsspelet tillhör han basketligans absoluta toppskikt. Men slarvar otroligt ofta med utblockeringar.

Nyckelstatistik: Skjuter 53,8 procent från högra armbågen. Snittar 18 poäng/match under mars månad.

Tim Kearney. Bra trepoängsskytt, offensiv returtagare och insideförsvarare. Har hittat sin roll och spelar den perfekt i BC Luleå.

Kan inte skapa särskilt mycket från dribbling. Är inte heller lika effektiv som försvarare ute på golvet. Saknar storlek när han ska sätta stopp defensivt för motståndarens bjässar. Men han kompensererar det med styrka.

Nyckelstatistik: Gör flest poäng under den fjärde perioden. Snittar 1 poäng i period 4.

FORWARDS, UPPSALA BASKET

Alexander Lindqvist. Mångsidig forward som kan göra poäng på alla möjliga sätt. Har blivit en grymt pålitlig trepoängsskytt och är inte rädd för att ta bollen till korgen med styrka. Smäller gärna i dunkar i trafik. Pull up-skottet kan dock bli bättre. Har inte heller någon större arsenal av dribblingsmoves.

Fullt godkänd försvarsspelare. Varken mer eller mindre i min bok.

Nyckelstatistik: Skjuter 42,6 procent från trean. 84,7 från straffkastlinjen.

Axel Nordström. Slitvargarnas slitvarg. Riktigt bra offensiv returtagare och utnyttjar sin potential till 100 procent. Oväntat bra passningsspelare och lägger gärna i bollen med kontakt. Hans drives mot korgen är raka och kraftfulla. Man vill inte stå ivägen.

Nordström har dock inte några dribblingsmoves. Han skjuter inte bra från trepoängslinjen och inte heller på straffkast. Är helt enkelt inte nog multikompetent för att vara ett andra alternativ i ett topplags anfallsspel.

Nyckelstatistik: Tar 8,2 returer/match. Skjuter 30 procent från trepoängslinjen.

Anes Zekovic. En snabb och atletisk forward med framtiden för sig. Bra på snabba uppspel och har sjyst lyft. Behöver dock utveckla sitt skott för att bli en kraft att räkna med i Sveriges högstaserie.

Jag har sett för lite av hans defensiv för att uttala mig om den.

Nyckelstatistik: Skjuter 18,2 procent från toppen av trepoängslinjen. 14,3 procent från högerkanten av trean. Gör även han flest poäng i fjärde perioden.

INSIDE, BC LULEÅ

Jaraun Burrows. Den mest mångsidige insidespelaren i ligan. Lägger i bollen med kontakt, kan skjuta treor, midrange och har utvecklat en dödlig floater på sistone. Attackerar helst från armbågarna med magen mot korgen och har bra händer.

Bra defensivt. Rörlig för sin storlek. Men han får problem mot spelare som Joakim Kjellbom på grund av längd- och tyngtundertag. Är fantastiskt bra på att undvika fouls.

Nyckelstatistik: Tar 12,9 tvåpoängare/match. Sätter 65,6 procent av dem.

Denzel Andersson. Otroligt lovande insidespelare/forward. Långa armar och grymt bra händer. Fångar allt som kommer i närheten av honom. Kan även skjuta från distans. Har en sund release och lär bara bli bättre när det gäller skottet.

En bra försvarsspelare som stör de flesta skotten. Saknar lite i fotarbetet när han ska försvara spelare på trepoängslinjen. Har i princip inga moves med bollen i dagsläget utan gör sina flesta poäng genom att ta emot bollen och lägga i den - alternativt ta emot bollen och skjuta trepoängare.

Nyckelstatistik: Skjuter 68,8 procent på tvåpoängare.

INSIDE, UPPSALA BASKET

Odin Lindell. En av de tuffaste spelarna att möta i serien. Ingen vill möta honom i en kamp under korgarna. En bra defensiv pjäs.

Däremot är han inte en särskilt bra returtagare för sin storlek. Inget hot med bollen heller.

Nyckelstatistik: Snittar 21:33 minuter/match. Tar 4,4 returer under den tiden.

Sebastian Norman. Bra storlek och hyfsad touch runt korgen. Har det svårt i defensiven mot basketligans bättre insidespelare. Behöver addera lite muskler för att klara av det jobbet bättre.

Han är ännu ingen big guy att lita på i basketligasammanhang.

Nyckelstatistik: Skjuter 63,3 procent från höger sida om korgen, innanför tresekundersområdet. 35,7 procent från vänster.

Allt som allt: BC Luleå är bättre på alla positioner. Förutom möjligtvis forwardspositionen. Med Lindqvist och Nordström har man lite mer spets - samtidigt som BC Luleå är bredare.

Hur som helst bör Peter Öqvists gäng vinna den här kvartsfinalsserien. Mitt tips är 3-1 i matcher.

//Wiik

Låt oss tala om Svensson

Vi har i flera blogginlägg hyllat det svenska U20-landslag som utan flera av de stora stjärnorna gjorde succé i EM och gick hela vägen till åttondelsfinal.

Under resan har förstås BC Luleås Denzel Andersson hyllats för sitt smarta insidespel och Andreas von Uthman för sina allroundskills som passar i alla lag.

Men låt oss prata om den tredje BC-spelaren. Låt oss tala om Joel Svensson, 20.

Före turneringen kunde jag knappt se honom göra en enda kvalitétsminut men när vi i dag sitter med facit i hand kan vi se hur jäkla fel jag hade.

Som backup bakom stjärnan och spelfördelaren Sheriff Drammeh har Svensson klivit fram som det självklara alternativet och svarat för klockren insats. Hans mogna och balanserade pg-spel har gett Joel Svensson mer än 15 minuters speltid i fem av sex EM-matcher och ett snitt på 4 poäng och 2 assist.

Det ska bli intressant att se om han kan hitta en roll som ger spelminuter i BC Luleå kommande säsong - bakom stjärnor som Adam Rönnqvist och Brandon Rozzel?

//Lindvall

Det talar för Wright

För en stund sedan slängde jag ut det allra senaste kring BC Luleås spelarjakt och det handlar om Sundsvall Dragons förre stjärnforward Akeem Wright som är en av de spelare som klubben kikar på.

Vad ska vi då tycka om detta?

Helt, okej. Till och med alldeles utmärkt.

Den 31-årige tvåmetersforwarden har varit med länge i branschen, har enorm rutin och är en spelare som kan göra lite av varje på planen, både defensivt och offensivt. Det finns dock en hel del att önska när det gäller Wrights skytte utifrån vilket komplicerar saker och ting.

Om BC Luleå väljer Wright-spåret måste klubbens insidevärvning ha skyttekompetens - annars blir det inget med USA-spelaren.

Med andraa ord: Skriver Hlynur Baeringsson på - då talar mycket, inte allt,  för Akeem Wright

//Lindvall

Stjärnan vill tillbaka till Sverige

De flesta lagen börjar att bygga på sina trupper rätt bra nu. Amerikaner värvas hit och dit och de flesta svenska spelarna sitter på kontrakt.

De flesta alltså. Inte alls.

Men det finns fortfarande luckor att fylla - exempelvis i BC Luleå. Där har basketligaikonen Alex Wesby lämnat ett stort hål som förstås måste ersättas på något sätt.

En spelare som jag hade kunnat tänka mig där är Jermont Horton. Ni vet, guard/forwarden som var med och tog Norrköping Dolphins till SM-final för några år sedan (2013/2014).

Han är en bra skytt, poänggörare - och kan framför allt stoppa sin motståndare. Han är en riktigt vass försvarsspelare faktiskt.

Nu öppnar dessutom Horton, 33, för att återvända till Sverige.

"Jag älskar Sverige. Jag gillar verkligen landet i stort och skulle kunna tänka mig att komma tillbaka", säger Jermont Horton.

BC Luleå? Skulle det kunna vara något?
"Absolut. Jag har hört att det är lite kallt där uppe men det stör mig inte alls. Jag minns när vi var där uppe med Norrköping att fansen verkligen är insatta i basket. Det är riktigt bra".

Den 198 centimeter långe guard/forwarden spelade den senaste säsongen i Charleville i franska andraligan. Där var han lagkamrat med förre Borås Basket-spelaren Christopher McKnight och snittade tio poäng och fyra returer på 25 minuter per match.

//Wiik

En annan åsikt

Bloggen analyserade för några dagar sedan Luleå Baskets lagbygge och pekade på en avgörande svaghet: Det saknas en etablerad guard, möjligtvis två-trea, i pusslet för att kunna utmana Udominate kommande säsong.Tesen var att stjärnorna Katie Bussey och Dakota Whyte skulle tvingas slita alldeles för mycket hund kommande vinter och att i ett kommande slutspel ha slut kräm i benen.


Klart vi då slog en pling för den som ansvarig, det vill säga guldmakare David Visscher, för att få han syn på saken.
Och föga överraskande var han av en avvikande åsikt.
"Om vi ska förstärka laget ytterligare under säsongen tror jag det blir med en stor spelare", sa han.
Utveckla?
"Vi har sex guarder och spelare som Sofia Hägg, Rebecca Garderyd samt Kristin Seman passar perfekt i vårt sätt att spela. Snabbt och med mycket press", sa Visscher.


Men det finns ändå en öppning på bakplan och den stavas Frida Aili. Hon finns fortfarande med i bilden.
"Jag ska nog ringa henne ganska snart och då får vi se vad som händer. Kanske vill hon avvakta ett tag till".
Slut på den lägesrapporten.
//Lindvall

Kvalfyllt för Kings

Mästarlaget Södertälje Kings drömmer om spel i nybildade Champions league och vägen dit går via två kvalomgångar.

I dag lottades kvalet och som Bloggen ser det har Kings alla chanser att ta sig vidare till steg två.

För motståndet i två matcher står nämligen finska Kataja.

Kvalet startar 27 september.

//Lindvall

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Luleå
Yrke: Frilansjournalist
Gillar: Mjölk, arraksbollar och min spinnmaskin till katt: Holger
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter

Sport

Annons

Sportbloggar

  • Hockey
  • Fotboll
  • Basket
  • Skidor
  • Innebandy
  • Handboll