Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

Genomgång: BC Luleå-Uppsala

Det lackar mot kvartsfinal mellan BC Luleå och Uppsala Basket.

Luleålaget är alldeles uppenbarligen favorit i sammanhanget. Man avslutade grundserien med 13 raka segrar och tag andraplatsen. Uppsala blev sjua.

Jag tänkte försöka bryta ner de två motståndarna i mindre bitar. Jämföra deras styrkor och svagheter. Jag har valt ut spelare som lirar över tio minuter per match för sina lag.

GUARDER, BC LULEÅ.

Toni Prostran. En bolldominant guard som trivs med bollen i sina händer. Gör sina flesta poäng från trepoängslinjen och vill spela pick och rull med Jaraun Burrows så ofta som möjligt. Är klart sämre på att hitta ut till skyttar från P&R än att lirka fram lädret till Burrows. Men trots allt: P&R med Burrows är ett otroligt svårstoppat vapen.

Hans floater är oväntat lågprocentig. Även nära ringen. Eftersom han letar trepoängsavslut hamnar han stundtals i situationer när han tvingas passa mitt under ett skott. Resulterar ofta i turnover.

Nyckelstatistik: 7,7 assist/match. 3,4 turnovers/match.

Christopher Ryan. Vindsnabb guard som antingen gör sina poäng genom coast to coast-attacker eller genom att bli framspelad vid cuts mot korgen. Få spelare i ligan hänger med i hans högerdrive.

Hamnar ofta ute i hörnen och blir spot up-skytt vilket han inte alls trivs med. Får inte heller nog med bollar under snabba uppspel och blir stundtals osynlig i BC Luleås offensiv. En stark bollförsvarare som kan försvara allt från position ett till tre. Gillar inte alls att skjuta halvdistansskott där hans procent är låg.

Nyckelstatistik: 59,2 procent på tvåpoängare. Har totalt skjutit åtta midrangeskott under säsongen. Satt tre av dem.

Adam Rönnqvist. Atletisk guard som har det bästa trepoängsskottet i ligan. Skjuter lika bra från dribbling som från catch and shoot. Tar sig relativt enkelt till ringen - men har ibland svårt att sätta dit bollen i trafik. Troligen på grund av hans längdundertag.

Har utvecklats till en bättre försvarsspelare än tidigare. Har svårt mot större och tyngre guarder som exempelvis Charles Barton.

Nyckelstatistik: Skjuter 49,7 procent från trepoängslinjen.

GUARDER, UPPSALA BASKET

Andreas Person. Mer atletisk guard än han ser ut. Har blivit en bättre trepoängsskytt genom åren och trivs med att skjuta från studs. Men i mitt tycke är han inte nog bra från trepoängslinjen för att ha det som sitt största hot. Hans spänst och snabbhet tillåter honom att ta bollen till ringen med framgång. Gör det dock alldeles för sällan.

Har hög studs och kan vara turnoverbenägen. Han har även en historia av att skada sig vilket också får anses som en svaghet.

Nyckelstatistik: 1,5 steals/match.

Jonathan Person. Riktigt bra försvarare. Främst på boll. Precis som sin bror tar han bollen till hålet med fördel. Även en helt okej midrange-skytt. Men från trepoängslinjen är han inte alls stabil vilket hämmar hans drivemöjligheter.

Person är ingen playmaker. Snarare en bollflyttare med defensiven som sin främsta kompetens.

Nyckelstatistik: Tar i snitt 7,8 tvåpoängare/match. Skjuter 21,3 procent från trean.

Mannos Nakos. En kort late bloomer som gör sin bästa säsong i basketligan. En bra trepoängsskytt som inte har problem med att ta ännu ett stag bak och avlossa. Nakos är dock i princip ofarlig innanför just trepoängslinjen. Han har längdundertag mot nästan alla i ligan och är inte atletisk nog att kunna avsluta med kontakt.

Nyckelstatistik: Skjuter 4,4 trepoängare/match. Sätter 35,8 procent av dem.

FORWARDS, BC LULEÅ

Nikita Meshcheryakov. En forward med rörligheten som sin stora styrka. Kan ta sig upp på breaks och är hyfsat användbar defensivt. Kan kliva ut på golvet och försvara samt hantera lite större spelare.

Offensivt har Meshcheryakov dock stora svagheter. Skjuter inte bra från trepoängslinjen och är otroligt vänsterhänt. Har egentligen inga moves från dribbling och är inte särskilt högprocentig runt ringen.

Nyckelstatistik: Snittar 3 fouls/match på 17 minuter i snitt.

Anton Saks. Smart forward som är lysande i spelet utan boll. Har börjat få tillbaka självförtroende efter lång frånvaro från spel och träning. En bra returtagare som kan göra lite allt möjligt. Slitvarg.

Saks har dock svårt för touchen runt ringen fortfarande. Hans attackerar från trepoängslinjen slutar sällan bra, antingen med turnover på grund av dribblingen eller felaktig fotisättning. Skjuter ojämnt från trean.

Nyckelstatistik: Snittar 7,5 poäng och 4 returer/match de senaste fyra. 

Alex Wesby. En streaky shooter som kan vända på matcher med sitt trepoängsskytte. Otroligt högprocentig när han får använda sig av floaters eller jump hooks från blocket - främst från höger sida. Kan bli lite skottglad från trean stundtals. Släpper sällan en svingpass i sidled när han har ett läge från bakom trepoängslinjen. Har bliivt stelare i sina röresler med åldern.

När det kommer till försvarsspelet tillhör han basketligans absoluta toppskikt. Men slarvar otroligt ofta med utblockeringar.

Nyckelstatistik: Skjuter 53,8 procent från högra armbågen. Snittar 18 poäng/match under mars månad.

Tim Kearney. Bra trepoängsskytt, offensiv returtagare och insideförsvarare. Har hittat sin roll och spelar den perfekt i BC Luleå.

Kan inte skapa särskilt mycket från dribbling. Är inte heller lika effektiv som försvarare ute på golvet. Saknar storlek när han ska sätta stopp defensivt för motståndarens bjässar. Men han kompensererar det med styrka.

Nyckelstatistik: Gör flest poäng under den fjärde perioden. Snittar 1 poäng i period 4.

FORWARDS, UPPSALA BASKET

Alexander Lindqvist. Mångsidig forward som kan göra poäng på alla möjliga sätt. Har blivit en grymt pålitlig trepoängsskytt och är inte rädd för att ta bollen till korgen med styrka. Smäller gärna i dunkar i trafik. Pull up-skottet kan dock bli bättre. Har inte heller någon större arsenal av dribblingsmoves.

Fullt godkänd försvarsspelare. Varken mer eller mindre i min bok.

Nyckelstatistik: Skjuter 42,6 procent från trean. 84,7 från straffkastlinjen.

Axel Nordström. Slitvargarnas slitvarg. Riktigt bra offensiv returtagare och utnyttjar sin potential till 100 procent. Oväntat bra passningsspelare och lägger gärna i bollen med kontakt. Hans drives mot korgen är raka och kraftfulla. Man vill inte stå ivägen.

Nordström har dock inte några dribblingsmoves. Han skjuter inte bra från trepoängslinjen och inte heller på straffkast. Är helt enkelt inte nog multikompetent för att vara ett andra alternativ i ett topplags anfallsspel.

Nyckelstatistik: Tar 8,2 returer/match. Skjuter 30 procent från trepoängslinjen.

Anes Zekovic. En snabb och atletisk forward med framtiden för sig. Bra på snabba uppspel och har sjyst lyft. Behöver dock utveckla sitt skott för att bli en kraft att räkna med i Sveriges högstaserie.

Jag har sett för lite av hans defensiv för att uttala mig om den.

Nyckelstatistik: Skjuter 18,2 procent från toppen av trepoängslinjen. 14,3 procent från högerkanten av trean. Gör även han flest poäng i fjärde perioden.

INSIDE, BC LULEÅ

Jaraun Burrows. Den mest mångsidige insidespelaren i ligan. Lägger i bollen med kontakt, kan skjuta treor, midrange och har utvecklat en dödlig floater på sistone. Attackerar helst från armbågarna med magen mot korgen och har bra händer.

Bra defensivt. Rörlig för sin storlek. Men han får problem mot spelare som Joakim Kjellbom på grund av längd- och tyngtundertag. Är fantastiskt bra på att undvika fouls.

Nyckelstatistik: Tar 12,9 tvåpoängare/match. Sätter 65,6 procent av dem.

Denzel Andersson. Otroligt lovande insidespelare/forward. Långa armar och grymt bra händer. Fångar allt som kommer i närheten av honom. Kan även skjuta från distans. Har en sund release och lär bara bli bättre när det gäller skottet.

En bra försvarsspelare som stör de flesta skotten. Saknar lite i fotarbetet när han ska försvara spelare på trepoängslinjen. Har i princip inga moves med bollen i dagsläget utan gör sina flesta poäng genom att ta emot bollen och lägga i den - alternativt ta emot bollen och skjuta trepoängare.

Nyckelstatistik: Skjuter 68,8 procent på tvåpoängare.

INSIDE, UPPSALA BASKET

Odin Lindell. En av de tuffaste spelarna att möta i serien. Ingen vill möta honom i en kamp under korgarna. En bra defensiv pjäs.

Däremot är han inte en särskilt bra returtagare för sin storlek. Inget hot med bollen heller.

Nyckelstatistik: Snittar 21:33 minuter/match. Tar 4,4 returer under den tiden.

Sebastian Norman. Bra storlek och hyfsad touch runt korgen. Har det svårt i defensiven mot basketligans bättre insidespelare. Behöver addera lite muskler för att klara av det jobbet bättre.

Han är ännu ingen big guy att lita på i basketligasammanhang.

Nyckelstatistik: Skjuter 63,3 procent från höger sida om korgen, innanför tresekundersområdet. 35,7 procent från vänster.

Allt som allt: BC Luleå är bättre på alla positioner. Förutom möjligtvis forwardspositionen. Med Lindqvist och Nordström har man lite mer spets - samtidigt som BC Luleå är bredare.

Hur som helst bör Peter Öqvists gäng vinna den här kvartsfinalsserien. Mitt tips är 3-1 i matcher.

//Wiik

Toppar och floppar

Bloggen har festat i dagarna två, skålat i champagne och firat SM-guldet utdelat av Borås Baskets tränare Jonte Karlsson.
Men ingen är att bättre än sitt senaste blogginlägg och nu är det "back to business" som gäller.
Dagens rubrik ämne är toppar och floppar - och vi börjar med damligan.


3 TOPPAR

Udominate
"Jag vågar - nästan - slå fast följande: Umeålaget kommer gå obesegrat genom grundserien och inte vinna någon match med under 15 poäng. Så bra, brett och vasst är laget".

 

Klara Lundqvist, Alvik
"Hur sjukt är detta? Den 17-åriga guarden snittar 21 poäng, 8 returer och 4 assist."

 

Norrköping Dolphins
"En import, en hyfsad finsk insidespelare och några juniorer. Det är i stora drag mixen i Norrköping som gett fem segrar på sex matcher. Jobbet som tränaren Jesper Sundberg gjort går inte att vifta bort".

 

3 FLOPPAR

Uppsala Basket
"Hur går det till när en basketklubb över en sommar missköts så till den mild grad att den förvandlas från en guldutmanare till ett lag som, i ren självbevarelsedrift, borde dra sig ur landets högsta serie? Här borde borde detvges ut någon sorts instruktionsfilm hur en elitklubb INTE ska jobba".

 

464.75
"Det är åskådarsiffran som Udominate lyckas locka till sin hemmahall och då fattar alla att något är fel. Inte på publiken - men på klubben som inte lyckas övertyga gemene man om sin produkt. Om klubben på den sportsliga sidan är högklassig finns det massor att göra organisatoriskt".

 

Luleå Basket
"För bara fem-sex månader sedan satt mästarklubben med alla trumf på hand men av detta lyckades man göra noll och intet. Istället flydde stjärnorna Luleå och nu har laget förlorat två av sju matcher samt tappat flera hundra i publiksnitt.".

//Lindvall

Omgångens tips

Två matcher i kväll, fredag, och en lördag. Det är ligamenyn för dagen.
Här är Bloggens tips.


Borås-Norrköping 1
Kvällens höjdare mellan två lag som förväntas vara topp-fyra när säsongen ska summeras. Norrköping fick ett kvitto på att laget ligger rätt när Luleå besegrades förra veckan och Borås var bara några bollinnehav från att knäcka mästarlaget Södertälje på bortaplan. Nu tror jag hemmaplan blir en tung faktor samt att Borås har rätt pjäser för att matcha upp Joakim Kjellbom.

 

Malbas-Jämtland 2
Östersundslaget är förstås fläskig favorit och kommer vinna det här till sist. I fjärde perioden blir det till sist Jämtlands spets som kommer fälla avgörandet. Malbas säsong kommer bli lång. Mycket lång.


Nässjö-Södertälje 2
(Lördag)
Segern i Europa mot belgiska Mons-Hainaut var det sista beviset på att mästarklubben Södertälje, precis som de senaste fyra-fem åren, är laget att slå den här säsongen. Om nu någon tvivlat. Visst kommer Nässjö, som jag tycker saknar lite spets, streta på men i långa loppet finns det bara en utgång på den här matchen.
//Lindvall

Omgångens tips

Två matcher i kväll, fredag, och en lördag. Det är ligamenyn för dagen.
Här är Bloggens tips.


Borås-Norrköping 1
Kvällens höjdare mellan två lag som förväntas vara topp-fyra när säsongen ska summeras. Norrköping fick ett kvitto på att laget ligger rätt när Luleå besegrades förra veckan och Borås var bara några bollinnehav från att knäcka mästarlaget Södertälje på bortaplan. Nu tror jag hemmaplan blir en tung faktor samt att Borås har rätt pjäser för att matcha upp Joakim Kjellbom.

 

Malbas-Jämtland 2
Östersundslaget är förstås fläskig favorit och kommer vinna det här till sist. I fjärde perioden blir det till sist Jämtlands spets som kommer fälla avgörandet. Malbas säsong kommer bli lång. Mycket lång.


Nässjö-Södertälje 2
(Lördag)
Segern i Europa mot belgiska Mons-Hainaut var det sista beviset på att mästarklubben Södertälje, precis som de senaste fyra-fem åren, är laget att slå den här säsongen. Om nu någon tvivlat. Visst kommer Nässjö, som jag tycker saknar lite spets, streta på men i långa loppet finns det bara en utgång på den här matchen.
//Lindvall

Uppsala har skjutit sig självt i foten

Uppsala Basket har inlett säsongen med två raka segrar i basketligan herr.

Först mot Malbas med krossiffror.

Och sedan en relativt komfortabel historia mot Umeå.

Man kan inte önska sig en mycket bättre start.

Men på läktaren har det varit allt annat än succé. I dagsläget har laget ett publiksnitt på 536 personer när det är hemmamatch.

Det är, när vi snackar om Uppsala - en stad och ett lag med stark baskettradition, patetiskt uselt. På bara två säsonger har klubben gått från att spela SM-final till att ha bland de sämsta publiksnitten i hela serien.

Och i takt med detta har fansskaran sjunkit.

I fjol vet jag inte riktigt varför läktarna gapade tomma. Men den här säsongen har det sin förklaring. Uppsala har nämligen gjort en hiskelig prishöjning av matchbiljetter.

Den billigaste biljetten du hittar till en Uppsala-match går just nu på 100 kronor. Och det är ståplats. Det är många potentiella besökare som inte kommer att stå en hel match. Barnfamiljer och pensionärer exempelvis - som faktiskt utgör en stor del av svenska basketpubliker.

Ska du sitta, ja, då kostar det från 120 till 245 kronor. Det billigaste alternativet innebär att du sitter bortkörd längst bak i något hörn. Typ.

Ja, ni förstår ju. Svenskar betalar inte 245 spänn per match för att se på basket. Så är det bara. Speciellt inte när det gäller en klubb som redan tappat massor vad gäller publik.

I det här läget måste man värna om sina supportrar. Både fans och utomstående spelare har sågat klubben i sociala medier. Och jag förstår dem. Summorna är hutlösa.

Föreningen har på egen hand kört bort sina fans från hallen. Man har, för att använda ett klassiskt uttryck, skjutit sig själv i foten.

Sänk priserna, får mer folk till hallen, visa att det fortfarande spelas en frejdig publikbasket i stan. Det kommer att löna sig eftersom. Tro mig.

I dag gick klubben ut med att den är konkurshotad. Det nämns inga exakta siffror men det är lätt att förstå att läget är prekärt för Uppsala Basket.

Med tanke på de skrala publiksiffrorna, de senaste säsongernas spel utan importer och vad jag hört ryktesvägen är det tyvärr inte oväntat.

Det kommer förmodligen att krävas massor för att Uppsala ska kunna ha ett herrlag i basketligan framöver. Men ärligheten, hur klyschigt det än låter, varar alltid längst.

Nu har Uppsala i alla fall gjort ett rätt: Förklarat läget för alla utomstående.

Vädja till fans, vädja till sponsorer, nyttja er av media på rätt sätt och nå ut med ert budskap, vänd på alla stenar. Men framför allt: SÄNK BILJETTPRISERNA.

Man tjänar alltid i längden på att ha mycket folk på läktaren.

Svensk basket behöver ett lag från Uppsala i basketligan herr. Se nu till att fixa det här.

Uppsala Basket har försökt bota en infarkt med alvedon. Men vad som behövs är egentligen en hjärtstartare.

Jag är bara rädd att det redan är för sent.

//Wiik

EXTRA: Uppsala Basket konkurshotat

Nu kommer det tunga ekonomiska nyheter från Uppsala levererat av Upsala Nya Tidning.

Uppsala Basket hotas av konkurs och klubben har satt in ett åtgärdsprogram för att undvika rekonstruktion.

”Vi har gjort besparingar på 2,5 miljoner kronor de senaste två åren och har en god kostnadskontroll, men vi har inte lyckats knyta till oss tillräckligt med sponsorer och externa finansiärer som krävs för att bedriva en elitverksamhet utan förlust”, säger Uppsala Baskets ordförande Staffan Persson till UNT.

Orsakerna till krisen är flera med den tydligaste är flytten från Fyrishov till toppmoderna IFU Arena.

” Vi gjorde sent klart med IFU Arena och kom därför sent ut med försäljningen inför säsongen, eftersom vi inte visste om vi skulle sälja Fyrishov eller IFU Arena”, säger Persson.

//Lindvall

 

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Umeå
Yrke: Student
Gillar: Mjölk, arraksbollar och min spinnmaskin till katt: Holger
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter

Sport

Annons

Sportbloggar

  • Hockey
  • Fotboll
  • Basket
  • Skidor
  • Innebandy
  • Handboll