Pelle Johansson

K-märkt

Världen är så stor, så stor

Luleå Lasse Johansson lämnar Skellefteå.

Det här är spännande, på grund av två saker.

 

1) Hur klarar sig Skellefteå utan honom?

 

2) Vars tar Johansson vägen nu?

 

Johansson är mannen bakom Skellefteås framgångar de senaste åren, detta är inte föremål för diskussion utan bara fakta. Nu ska Sveriges mest framgångsrika klubb klara sig utan arkitekten – och det kan faktiskt sluta precis hur som helst. Det vore väl fan om inte klubben hade en handlingsplan för det här scenariot – men ska vi vara ärliga så såg det inte sådär jättebra ut pre-Lasse Johansson. Jag vet att det finns många som oroar sig för att Skellefteå ska sno Jonas Rönnqvist, säkerligen skulle klubbledningen gärna se en sån lösning men inget jag hör talar för att det kommer att bli aktuellt från Rönnqvists sida. Jag är inte säker på att han tränar Luleå i framtiden – men jag tror att han definitivt kommer att finnas med som en grå eminens i environgerna.

 

Så, vars ska Lasse? Vi skulle kunna bygga upp en bild av en infekterad konflikt efter att han hindrades från att dra till Ryssland i vintras, att Johansson nu ska göra sitt yttersta för att sänka sin forna klubb (jag har hört såna tankegångar) men vad jag hört stämmer inte det. Snarare handlar det om att han fått ett finfint tränarjobb i ett centraleuropeiskt land med kanonlön och schyssta levnadsförhållanden. Vi får se vad som händer härnäst – och framför allt ser jag fram emot att se vem som ska försöka leva upp till Johanssons standard.

 

Den personen kommer att få hockey-Sveriges tuffaste jobb.

Final call

Luleå Så tryggt, så säkert, så stabilt. Laget BC Luleå spelar inte på toppen av sin förmåga – men det finns alltid någon spelare som gör det.

Snart blir det final. Det var på tiden.

 

Det här var inte någon vacker basketmatch, inte den här heller, men det får man ha viss förståelse för. Uppsala, plågat av skador – Gaddefors – och sjukdom – Nnamaka – kom med kort rotation och skyhög arbetsmoral. BC Luleå? De kom som om de vunnit två raka och förväntade sig att vinna en tredje.

Peter Öqvist har skapat ett lag med hög lägstanivå och tur är väl det. Det slarvades en del, missades mycket och Uppsalas spelare slet som om det var den sista matchen de spelade i sina liv.

 

Det var det inte – men viktig var den.

 

Med underläge 0-2 var Uppsala mer eller mindre tvunget att tvinga fram en bortaseger för att skapa nerv i serien, de gjorde det bra, men hur det nu än var så hittade BC Luleå en väg att vinna. Tydligare tecken på bra lag är svåra att hitta – de vinner, trots att man inte nödvändigtvis spelar på topp.

 

BC Luleå har så många potentiella matchvinnare att det nästan är löjligt, som motståndarcoach måste varje Öqvist-byte kännas som att se Pandora öppna sin ask. Är det inte Anton Saks som stänger igen butiken bakåt så är det Yannick Anzuluni som spelar Allan Ballan-basket. Om han har en sämre dag skjuter Tom Lidén eller Adam Rönnqvist kanske sönder defensiven eller så glider Brandon Rozzell genom försvarsmuren som en vattenödla genom ett stenbrott.

I dag? Det var väl egentligen ingen som överglänste någon annan – men varje gång som Uppsala var på väg att kämpa sig till en matchavgörande ledning såg någon till att gummibandet som höll kvar BC i tredje semifinalen aldrig brast.

 

I slutet av tredje, Uppsala hade 57-54: Adam Rönnqvist missar en trea, sätter nästa försök i anfallet efter. Följer upp med att springa slalom genom hela Uppsalaförsvaret och lägga i två enkla. Istället för hemmaunderläge stod det 59-57 inför sista.

 

Med sex minuter kvar, Uppsala hade 64-61: Först ålade sig Rozzell igenom tre spelare och dunkade. Sedan en spelvändning och alleyoop av Yannick Anzuluni, på pass av Denzel Anderson. Det är inte poäng man vill ha emot sig när man är på väg ifrån.

 

Med en och en halv minut kvar, Uppsala hade 70-68: BC Luleå tvingade fram ett platsbyte i Uppsalas försvar, vilket gjorde att Rozzell ställdes mot jätten Carl Engström. Det resulterade i fem raka Rozellpoäng till hemmaledning 73-70.

 

När inte Uppsala klarar av att utnyttja de där små halvchanserna att dra ifrån, att skaffa sig en större ledning, ett bättre läge inför avslutningen går det som det går. När Lukas Friberg missar sina två straffar med 25 sekunder kvar och Rozzell sätter båda sina bara sekunder senare avgörs matcher – och semifinalserier.

BC Luleå har nu fyra matchbollar för sin första final sedan Norrköping 2010.

 

Att det här laget ska sumpa det läget finns inte ens på kartan.

Boork majeure

Luleå Jaha. Sverige har just åkt på dyngstryk mot Finland och det är väl inte mycket att säga om. Det är som det ska vara, det är som det varit de senaste säsongerna.

 

Finland är ett betydligt bättre lag än Sverige. Inga som helst konstigheter.

 

Det som däremot stör mig är att detta faktum understundom behandlas som någon slags force majeur, omständigheter som ingen kunnat styra över, som om Finland plötsligt fått sjutton supertalanger i en skänk från ovan, ackompanjerad av himmelska trumpeter och basuner.

 

Det är ju inte riktigt så idrott fungerar.

 

Finland har, konsekvent och målmedvetet – och det här arbetet var redan igång när Pasi Mustonen tog över landslaget 2014 – sökt i första hand efter talang. Snabbhet, skicklighet, spelsinne, oavsett spetskompetens har nationens hockeypopulation dammsugits på råmaterial.

När den väl var på plats – i vissa fall genom att övertala spelare som faktiskt slutat att börja om, i vissa fall genom att samtidigt med satsningen låta spelarna dela fokus med annat som de tyckte var viktigt – har det verkliga jobbet inletts. Dels med att förstärka de svaga sidorna hos de skickliga spelarna, dels med att jobba in det system som skulle leda landslaget och finsk damhockey in i framtiden.

Finland ska spela ett puckorienterat spel, offensivlustan och kreativiteten ska ges stort utrymme, man ska skapa egna chanser eftersom det spelet både är roligare att spela och faktiskt mer utvecklande, och efter att ha gnuggat det spelsättet i ett par år är man nu faktiskt oerhört nära att hota Kanada och USA. Inte genom att packa ihop framför en fantastisk målvakt, inte genom att spela snålt och misstagsminimerat – utan genom att utmana dem på sina egna premisser. Fart. Fantasi. Frihet.

 

Låt oss nu spegla det mot, tja, låt oss säga… Sverige?

 

Ett genuint destruktivt spelsätt med en enda uppenbar tanke: Släng in pucken i motståndarnas zon och åk efter. Offensiva spelare som tvingas in i trånga taktiska kostymer. Skickliga spelare som inte är välkomna i landslaget på lösa grunder. Allt uppbackat av en förbundsledning som antingen anser att det är rätt väg att gå eller – vilket vore ännu värre – inte bryr sig.

 

Bakom giganterna Kanada och USA har Sverige och Finland historiskt sett slagits om tredjeplatsen. Den tiden är sedan länge förbi, Finland har försvunnit i fjärran och under det här världsmästerskapet har det pratats mycket om hur roligt det är att sporten breddas, att fler nationer går framåt. Det är roligt men också problematiskt. För samtidigt som resten av världen går framåt står Sverige – i bästa fall – stilla och stampar.

Det är ingen naturlag som ligger till grund för det. Det är bara så det blir när inkompetenta verksamheter tävlar mot kreativa, moderna organisationer.

Det här är fakta: Sverige har sin skickligaste, snabbaste, spetsigaste och mest vältränade generation hockeydamer någonsin.

Det här är också fakta: Inte en enda av dem blir ens lite bättre när de sätter på sig landslagströjan.

Det säger något om ledarskapet och arbetsmiljön som finns i Damkronorna.

Jag vågar inte slå fast att en ny huvudansvarig skulle ge några snabba resultat – men så länge Leif Boork är förbundskapten kan jag garantera att ingenting kommer att förändras.

 

Nu är det upp till hockeyförbundet att visa att det tar sin damverksamhet på allvar.

Porten till det förgångna

Luleå Det finns en dörr. Den ligger under läktarna i det som förr hette Pontushallen och leder in till det allra heligaste. Spelarnas omklädningsrum, ligalagens kanslier, journalisternas fikabås och salen där presskonferenser hålls. Där har jag sett SM-guld firas, förlorartårar torkas, där har jag sett Jens Tillman både grina som ett barn och äta skinkmackor. Koden till dörren är 2007 – det senaste året som Plannja tog SM-guld.

 

Låt oss kalla den porten till det förgångna.

 

Jag stod där på parketten och funderade på vad den första seriesegern på 11 år egentligen var värd. Jag såg Adam Rönnqvist pusta ut, lika avslappnad som vore arenan hans eget vardagsrum. Jag såg Bryce Massambas jätteflin, jag såg Lars Mosesson jubla mest av alla, jag såg Tom Lidéns skägg studsa förbi på väg hem till filosofiska fakulteten vid Heidelbergs universitet.

 

Jag såg Peter Öqvist. Han drack läsk ur ett guldfärgat sugrör.

 

Det är ju nu en gång för alla så att i den här stan är vi vana vid betydligt större vinster än grundseriesegrar – och vi har lärt oss den hårda vägen att de inte heller spelar särskilt stor roll när väl slutspelet drar igång.

Så: Kan BC Luleå bryta ännu en barriär? Kan något annat herrlag än Plannja vinna guld i den här stan?

 

Det är svårt att se BC få ett bättre läge än i år.

 

Södertälje är svagare än någonsin under demoncoachen Vedran Bosnic. Norrköping har Jocke Kjellbom – och han är fortfarande Jocke Kjellbom, tro inget annat – men kanske inte så där överdrivet mycket mer. Det är två ytterst habila och kompetenta lag – men motståndet känns ändå mer överkomligt än på mången god dag, och högst sannolikt mer överkomligt än nästa säsong.

Vad som kan stoppa? Mycket, naturligtvis. Men den stora tveksamheten är den som basketoraklet Lindvall framfört många gånger redan: Håller Peter Öqvists spelidé för slutspel?

 

Det handlar, om jag förstått saken rätt, om fantasi kontra struktur. Öqvist vill spela med fart, att hans spelare ska få springa med bollen, lösa de offensiva situationerna lite på uppstuds. I ett slutspel, hävdar Lindvall, tippar spelet ofta över åt andra hållet, blir mer strukturerat och långsamt.

 

Öqvist själv?

- Ha! Jag har hört att jag varit sönderscoutad sedan 2008, sen tog vi guld 2009 och 2011.

 

…fast jag tror inte att det är det som Lindvall är inne på, egentligen.

- Nä, jag vet, det handlar väl om ”motion” och ”set plays”? Grejen är ju att det inte är det som avgör. Det som avgör är andra saker, som i fjol, mot Uppsala, när Brandon blir ostoppbar i en mot en. Eller när Norrköping packar ihop tillsammans med Kjellbom under korgen och vi inte får  i våra skott utifrån. Det är förresten ett bra exempel – fråga Lindvall om vad som höll på att vända den matchserien för oss! Då börjar han harkla sig…

 

Vad var det, då?

- Motion! Rörelse! Vi satte in fem små killar, körde ”small ball” och sa åt dem att springa livet ur sig. Vi sköljde över Norrköping i match fyra, fem – och var extremt nära att göra det i sjätte också. Som sagt, det handlar om andra saker. Vi har fått slita hårt under den här säsongen, men vi har fått ihop det. Sånt är viktigt.

Oavsett vem som har rätt - det var länge sedan man såg fram mot ett basketslutspel på herrsidan så här mycket. Det är ett skönt gäng med fina profiler och ett på gränsen till extremt underhållande spel. Dessutom vinner de - ibland på helt sinnessjuka sätt.

Chansen finns där.

 

Till sist: I dag, när vi skulle ner och ta en kopp kaffe i pausen, försökte kollega Stålnacke öppna den där dörren, men slog hela tiden fel kod: 2017. Det är ännu oklart ifall det ska ses som ett omen.

Två hötappar, en åsna

Luleå Jag vill på en gång poängtera att åsnan från rubriken inte är Niklas Olausson.

Det är jag.

Jag vet nämligen inte riktigt vilket ben jag ska stå på kring den här värvningen.

 

Å ena sidan: En hel, fulltränad Niklas Olausson tillför saker som precis samtliga SHL-lag kan ha nytta av, eftertraktar.

Å andra sidan: Men hur står det egentligen till med Olaussons fysiska status?

 

Dels har jag fått intrycket, genom att prata med människor i hockeybranschen, att han inte tränat ihjäl sig under sejouren nere i Schweiz. Dels har han varit långtidsskadad under senaste säsongen i Finland - och jag får inte intrycket att Olausson, vid skador, är spelaren som låser in isg i gymmet och inte kommer ut igen förrän han är hel. Vi vet att han inte var allsvenskans bäst tränade spelare när han kom till Luleå första gången, vi vet att han jobbade hårt för att rätta till det då - men har han kvar det brinnet?

Där har ni min invändning mot värvningen.

I övrigt är den felfri.

 

Olausson vet vad "Bulan" (vi antar väl fortfarande att det är han som tränar Luleå nästa säsong, va?) vill ha av honom och vad spelsystemet kräver av honom. Olausson är, så länge han är skadefri, en spelare som kan lösa de svåraste powerplayknutar nästan oavsett fysisk status. Olausson har ett briljant spelsinne och fantastiska handleder. Det finns alltså gott om anledningar till varför Luleå skulle hugga på den här värvningen.

Den största är dock den här: Även om Olausson är något av en chansning så är han en billig sådan.

 

"Skuggan" och Engman har fått en före detta och möjligtvis framtida landslagscenter till kraftigt rabatterat pris. Det kommer att kosta dem - nästa säsong, ifall han gör succé. Men gör han inte det så är det inget större vågspel, Olausson kan fortfarande spela powerplay och offensiva fasta situationer utan några problem, nästan oavsett träningsgrad. Nyckeln ligger i att värva rätt centrar framöver.

 

Med Falk, Olausson och - låt oss säga, enbart för att namnet nämnts och det är ungefär den spelartyp som Luleås lagbygge behöver - Chris Abbott skulle Luleå Hockey ha tre centrar som i praktiken kan spela allt från första till fjärde kedjan utan att på något sätt skämma ut sig. Då borde "Skuggan" och Engman verkligen ha pengar kvar för att kunna jaga en spetscenter till förstakedjan. Dessutom finns redan en hyfsad kompetens i truppen, med flera potentiella akutersättare i Forsberg, Harju, Emanuelsson och Lundeström, som kan täcka upp för skador eller ifall spetsvärvningen skiter sig och duon måste ge sig ut på transferfönstershopping.

 

Kort sagt: Jag gillar värvningen av spelaren Olausson mer än vad jag trodde att jag skulle göra förra veckan - egentligen endast beroende på priset. Jag tror inte att han kommer att vara förstacenter - men om "Skuggan" och Engman sköter sina lagbyggeskort rätt ska han i praktiken bara behöva spela fem-tio minuter fem mot fem per match och sedan koncentrera sig på powerplay.

Personen Olausson? Det finns inte ett omklädningsrum i världen som inte mår bättre av den sköningen.

Åk till Boden

Luleå ”Det finns inte några planer överhuvudtaget”. Niklas Nordström var tydlig i dagens NSD, och för åtminstone det ska han ha heder.

”Vi måste lära oss att åka över kommungränsen”, säger Nordström, och tycker att IFK Luleå gott kan spela i Boden.

 

Året är 2017 och Luleå kommun har – trots lägenhetsaffärer i miljardklassen och 143 miljoner i vinst 2016 – det uppenbarligen så skralt ställt att det inte ens går att drömma om en modern arena för fotboll.

Jag hade förstått om Nordström sagt att ”visst ska fotbollen ha förutsättningar att fungera, men det finns inte plats i budgeten just nu, när det ska byggas bostäder och badhus”, men han säger bara nej.

För mig är det inte ett ledarskap som andas visioner, framtidstro eller regional stolthet. Jag blir irriterad – och jag har inte ens en halt åsna med i det här loppet. Tänk er då hur fotbollsmänniskorna känner sig.

För två år sedan var IFK Luleå ett mål från kval till superettan. Det kan mycket väl hända igen, det kan till och med gå ännu bättre, det kan vara så att sommaren 2018spelar Luleås representationslag i landets näst högsta serie. Arenan (nåja) de spelar på håller på att gå sönder, det är stora sprickor i betongläktaren och den är inte ens nära att uppfylla förbundets krav för spelplatser i Superettan.

Men Luleå kommuns beredskap är god.

 

Planen lyder: ”Åk någon annan stans.”

 

Det är nu, en gång för alla, inte så att det finns någon person som krävt en splitter ny arena med allsvensk standard. Visst har det funnits förhoppningar, eller snarare utopiska drömmar, hos fotbollsfolket – men innerst inne har de naturligtvis insett sin plats i näringskedjan. Det är ingen som gapat över mycket, snarare tvärt om, och det hade gått att tillfredsställa väldigt många viljor med relativt enkla medel. En upprustning av Skogsvallen skulle, enligt fritidschefen Helen Wiklund Wårell, gå på 26 miljoner, troligtvis mer för att nå upp till Superettanstandard, och ett par uppvärmda konstgräs bredvid huvudplanen hade inte gjort ont. Säg, i runda slängar, 40 miljoner – en gigantisk summa pengar, men ändå en investering för framtiden.

Sanningen är ju att det behövs fler och bättre, inte färre och sämre, ytor för fotboll.

 

Ett offensivt signalspråk hade inte heller gjort ont.

 

Norrbotten har 250 000 invånare. Island har 330 000. Visst finns det skillnader, visst är det kanske att måla med journalistikens allra bredaste pensel, men ändå. Om nu Island kan ta sig till kvartsfinal i Europamästerskapen – borde inte Norrbotten åtminstone kunna få fram spelare till ett lag i superettan?

Självklart.

Så vad fan fattas?

Det finns två saker som sticker ut.

Det är viss skillnad på klimatet, men inte jättestor. Precis som Norrbotten har Island lidit av sitt hårda klimat vintertid – men inte längre. Island har sju fullstora inomhushallar som samtliga är fullständigt dedikerade till fotboll.  Norrbotten har en – och där hålls det mässor, flygs modellplan och anordnas bågskyttetävlingar. Till hösten ska Piteås nya övertryckshall invigas, vilket avlastar en del av trycket på Arcus men långt ifrån tillräckligt för att alla som vill in där ska få plats.

Men det räcker inte där. Island har också 150 mindre inomhushallar med konstgräs, 36 uppvärmda 11-mannaplaner utomhus, 76 småplaner med konstgräs och dessutom 148 planer med naturgräs på sommaren.

Klart fan de spelar fotboll.

Klart fan att norrbottnisk ekonomi inte skulle tåla en sån satsning, det vore inte försvarbart.

 

Men något litet steg på vägen, i alla fall?

 

Det skulle i sin tur skapa förutsättningar för nästa steg på utvecklingsstegen – och det är till och med viktigare: Att få bättre tränare.

Island har i stort sett inte en enda outbildad tränare, från fyraårsåldern upp till seniornivå, och de allra flesta har Uefas b-licens, den tredje högsta som finns i det nya systemet. Det är klubbarnas ansvar att slussa ut föräldrar och andra glada amatörer ur verksamheten – Luleå Hockey är ett föredöme här – och istället få in utbildade, kunniga och drivna instruktörer från tidig ålder.

Med goda infrastrukturella förutsättningar skulle det vara lättare att locka sponsorer och publik till fotbollen. Det skulle ge mer pengar och bättre förutsättningar att låta drivna människor få utlopp för sin passion – istället för att slåss mot väderkvarnar, flugfiskemässor och loppmarknader.

Så skapar man en kontinuerligt fungerande och förbättrande verksamhet.

 

Inte genom att säga åt dem att åka till Boden om de vill spela fotboll.

Pelle Johansson bloggar om allt som händer i, utanför eller lite på sidan av den norrbottniska idrottsvärlden.

Fakta om Pelle
Född: 1978
Bor: Luleå
Yrke: Sportkrönikör
Gillar: Idrott, mat och skägg.

Kontakt: pelle.johansson@nsd.se
  • Twitter
  • K-märkt
  • Instagram