Stockholmslaget Skånela är nykomlingar i elitserien och Boden Handboll fick oavgjort mot dem hemma i fjolårets allsvenska.

Bodentjejerna hade i helgen en bekväm väg till finalen med lätta segrar mot Hammarby och mot Kiruna under lördagen.

Igår var det två jämna finallag som möttes om pokal och förstaprisets 15 000 kronor även om det var Skånela som inledde klart bäst. Efter fem minuter hade gästerna ledningen med 4–1 men mer än så blev det inte.

Artikelbild

| Boden bjöd på bra anfallsspel i finalen.?Foto: Mats Engfors/Fotographic

Fick gå för fullt

Anförda av Emmy Nordmark och Carin Bergdahl knappade man in i målprotokollet och med åtta minuter kvar av halvleken stod det 10 –10.

– För första gången den här säsongen fick vi gå för fullt, sa Annica Sundqvist. Det var två riktigt taggade lag som möttes och det här är väl ett kvitto på att vi har skött försäsongsträ–ningen på ett bra sätt.

Den andra halvleken inledde Boden Handboll bäst. Pausledningen med ett mål drygades snabbt ut till 15–12 men det svänger fort i handboll och även om hemmatjejerna hade ledningen hela halvleken så var Skånela bara målet efter vid ett par tillfällen.

Artikelbild

| En variant av guldhatt. Carin Bergdahl är påhittig.?Foto: Mats Engfors

Kommer bli bättre framöver

– Skånela var ett riktigt tungt lag att möta och det kändes som en riktig seriematch, sade Annica också.

Artikelbild

| Här är mästarlaget. Boden Handboll tog hem segern i Lappen Cup efter seger över elitserielaget Skånela i en riktig rysarfinal.?Foto: Mats Engfors/Fotographic

De sista minuterna blev onödigt dramatiska och inte ens thrillerregisören Alfred Hitchcock hade haft mycket att invända. Med sju minuter kvar och vid ställningen 25–24 räddar rumänskan Olivia Nanu (tidigare Costache) en straff. Med två minuter kvar sätter finalmatchens suverän Carin Bergdahl en straff till 27–25. En ledning som reduceras till 27–26 och med sekunder kvar bränner Skånela ytterligare en straff och Bodensegern är ett faktum.

– Det kommer att bli bättre ändå, lovade Björne Mohlin. Vi var bra i försvaret idag och våra bägge målvakter gjorde avgörande insatser. Det finns fortfarande en hel del att slipa på. Nu är jag förstås tacksam för att det inte blev förlängning.

Artikelbild

?ANDERS HJORTENKLEV