Sedan ett par år tillbaka är det Adidas som tillverkar domarkläderna som fotbollsdomarna i Sverige använder. I år har det kommit en helt ny kollektion.

En kollektion som nu får kraftig kritik från flera kvinnliga domare i Norrbotten.

Bland annat i en sluten grupp på Facebook. NSD har fått ta del av skärmdumpar som visar kritiken som framförs mot de nya kläderna.

Artikelbild

”Bara det faktum att man som tjej inte får på sig overallbyxorna på grund av de är för smala över höfterna är riktigt tråkigt – man kan ju inte använda dem! (...) Det är tråkigt, jag tycker inte att det känns professionellt att döma i kläder som sitter så illa att det ser ut som att man lånat dem ur sin pappas garderob”, skriver en domare.

En annan domare skriver:

”(...) Shortsen sitter tajt i höfterna men väldigt långa och tröjorna är som tält även fast man har S. Är det tänkt att man ska behöva vara stor för att kunna vara damdomare?”.

NSD har pratat med flera domare som är öppet kritiska mot domarkollektionen.

Artikelbild

| Röt ifrån. Amelia Mauritzon var väldigt kritisk till att det inte fanns domarkläder för kvinnor.

– Det såg ut som en klänning. Small är det minsta – men det måste vara herr-small. Jag är normalstor, men ärmarna på tröjan täcker mina fingrar. Så lång är den, säger Eva Svärdsudd.

Eva Svärdsudd dömer i division 1 för damer och division 4 för herrar. Hon fortsätter sin kritik av årets domarkollektion:

Artikelbild

– Det är så dåligt, för det finns ingen mudd längst ner på tröjan heller. Så ärmarna är svåra att vika upp, säger hon och fortsätter:

– Det är lite komiskt. De pratar alltid om att vi ska ha stil och profil – men det är svårt att ha när man ser ut som ett tält.

Artikelbild

Sara Wiinikka, Piteå Domarklubb, dömer i år sin första säsong i allsvenskan för damer.

I helgen var hon på domarkurs för Sveriges elitdomare. Då fick hon se specialframtagna domarkläder som bara elitdomarna har tillgång till.

Artikelbild

– Nu har jag fått se kläderna själv. De dammodeller som de fått fram har sett bra ut, men det är konstigt att inte alla kan få ta del av de kläderna. Det hela hade varit mycket enklare om man inte hade dam- och herrkläder, utan hade unisex-kläder i mindre storlekar också.

Hur känner du med dina kollegor, som varken får eller kan köpa de här damkläderna?

Artikelbild

– Det är inte roligt, speciellt inte när man är liten, att man har alldeles för långa armar och måste sy in kläderna för att se representabel ut på planen.

Wiinikka fortsätter med att poängtera att hon inte vet hur mycket specialframtagna kläder hon som domare i allsvenskan kommer att få:

Artikelbild

– Det är trist för ens egen skull också eftersom man inte får alla kläderna som man hade velat ha. Jag kanske får dem till sist. Men det är synd att det ska vara så besvärligt. Det mest jämställda vore att bara ha en unisex-storlek. Då hade det varit domarkläder – inte kläder för män eller kvinnor.

Domaren Amelia Mauritzon fyller i:

Artikelbild

– Det känns skitdåligt. Vi kvinnliga domare måste hävda oss lite mer för att få respekt, tycker jag. Då är kläderna en viktig sak. Det hjälper att få respekt om man ser professionell ut. Vi måste redan hävda oss mer än vad män behöver göra. Eftersom vi ser ut som en påse potatis i domarkläderna blir det inte enklare direkt.

Känns det som att tillverkarna anser att bara män dömer fotboll?

Artikelbild

– Ja, annars skulle det ha funnits dammodeller.

Mauritzon fortsätter:

– Eftersom genusfrågan är en viktig samhällsfråga blir det indirekt ett sätt att säga att kvinnor inte ska döma. Jag tar det inte så personligen, men det är tråkigt att de säger att det inte finns någon förfrågan. Om det handlar så jävla mycket om pengar – kan de inte ta in beställningar då? Då slipper de göra ett enda plagg i onödan.

Hon tycker att förra årets modell ”inte var så dålig”. När NSD fotograferar henne i Arcushallen dömer hon också i fjolårets modell.

– Årets modell sitter förjävligt. Det är som att de tagit ett steg tillbaka. Det är synd.