I helgen har Luleå KK gästat Hofors i helgen och efter resultatet där kan nu Henrik Strand och Joel Elenius blicka fram mot EM om två veckor (14-16 juli).

– Jag körde allt i helgen, egentligen är jag mer en medel–långdistanskille, men jag körde till och med K1 200 meter. Och det gick bra, säger Henrik Strand.

Han kom in som tvåa bakom oslagbare Martin Nathell, Ängelholm och en ringrostig Joel Elenius kom in som trea i K1 200 meter.

Artikelbild

| Toppen. "Det är svårt att toppa formen för flera mästerskap så även om vi vill ha bra tider på EM så är VM det stora målet i år", säger Joel Elenius.

– Jag insåg att jag inte har kört stillastående start på K1 på över en månad, på världscupen körde vi bara besättning, så att det stämde så pass bra som det gjorde är jag grymt nöjd med.

Nu är duon Strand och Elenius kvar i Hofors för upptaktsläger mot EM där man kommer att köra K4 500 meter tillsammans.

– Vi har inte suttit i samma besättning på mästerskap sedan juniortiden så det kommer att bli riktigt kul.

Det är två K2 besättningar som slås ihop till en K4, Joel Elenius och Erik Sandbacka från Vaxholm samt Henrik Strand och Johnny Blixt, Bråvikens Kanotklubb. Förutom K4 kommer också Joel Elenius att köra K2 200 meter.

–  Jag är sjukt taggad på båda loppen, men just nu i och med att distansen K2 200 meter håller på att plockas bort så känns det motiverande att få köra detta utan någon som helst press.

K2 200 meter har plockats bort som OS-distans och istället är det just K4 500 meter som man kommer att lägga mycket fokus på i framtiden.

Är detta året då medaljerna ska komma?

– Hmm, det är jättesvårt att säga.

Var inte så ödmjuk!

– (skratt) Jag är inte ödmjuk, bara realistisk. Man är så fokuserad på vad man själv gör och vad man kan göra bättre. Det är du mot dig själv liksom och man gör allt för att slå sig själv. Ingen klarar av att fokusera på alla andra och man kan inte påverka de andra banorna. Men absolut jag och Joel siktar på världseliten.

Något som han säger är ny mark för Luleåkanotister.

– Att vara på nationell högsta nivå det har folk från Luleå gjort tidigare. Men att nu ta det verkligen vidare och vara riktigt bra eller till och med bäst på internationell nivå det är något nytt och då får man vara nöjd med varje litet steg man kan ta.Det var dock inte bara Luleå KK:s toppnamn som hade en bra helg.

– Allmänt har det varit en fin och kul tävling för hela klubben. Jäkligt bra prestationer av de unga killarna och tjejerna. En riktigt bra klubblagsinsats, säger Henrik Strand.

Han är tränare för juniorkillarna och har anammat rollen som förebild.

Du och Joel får skärpa upp er nu?

– (skratt) Jamen så är det, eller ja kanske inte skärpa upp sig, men det blir verkligen så att man tar rollen som ledare och är själv tränare för de här killarna så det känns jättekul att de tycker det är roligt och trivs i klubben.