Förra året hade Adidas domarkläder för kvinnor i sitt sortiment. Det säger Stefan Abelsted, kund- och säljansvarig på svenska fotbollförbundet. Han säger också att det såldes väldigt lite domarkläder för kvinnor.

Därför har det tagits bort ur sortimentet till den här säsongen.

– När man köper sina kläder i Sverige är Intersport officiell försäljningskanal för fotbollsdomarkläder. Historiskt sett har den här frågan inte funnits. Den kom upp och till oss för några veckor sedan, säger Stefan Abelsted.

Flera kvinnliga domare är öppet kritiska i intervjuer med NSD.

Abelsted säger:

– Att de är besvikna är en fråga mellan oss, Adidas, Intersport och domarklubbarna. Det fanns i sortimentet förra året, men det sålde ingenting.

Så nu finns det inte kvar i sortimentet?

– Nej. Men vi har tagit upp diskussionen igen. Vi måste få in ett underlag på hur stort behovet är. Det har inte varit en fråga tidigare och det behöver inte vara en fråga. Det fanns förra året och då såldes det ingenting.

Kan det vara så att fjolårets kläder sålde dåligt på grund av att det inte informerades om kläderna?

– Så kan det vara. Det är något vi får ta till oss.

Flera gånger kommer Stefan Abelstedt in på att den dåliga försäljningen förra året gjorde att domarkläder för kvinnor togs bort.

– Men vi är absolut inte emot det. Damlandslagets tröjor finns att köpa till exempel. Bara det finns underlag och efterfrågan och försäljning på det, så kommer det finnas i sortimentet.

Tycker du att det finns något konstigt i att domarkläder för damer inte finns i sortimentet?

– Det som finns i sortimentet baseras på försäljning och efterfrågan. Det känns som att frågan blossat upp från noll till hundra på ett par veckor. Den diskussionen som finns nu, fanns inte förra året.

Men hur ska en kvinna som börjar döma fotboll i år göra då?

– Unisex-storlekar är det en tajt passform på. Det är inte herrkläder man pratar om.

En kvinna som jag pratat med säger att hon är normalbyggd men att hon drunknar i en small?

– Då finns det extra small.

Ska en normalbyggd kvinna drunkna i en tröja i storlek small om det är unisex?

– Det är fel, så klart. Självklart. Men vi är inte motståndare och håller inte emot. Samtidigt är det en affär bakom det här för Adidas, som är vår leverantör av domarkläderna. Om efterfrågan finns så är det klart att det kommer finnas i sortimentet.

Abelstedt menar att ett faktiskt faktaunderlag hade kunnat lösa mycket.

– Vi har pratat med domarklubbarnas talesman nu och vi måste ta in ren fakta. Så här många damdomare finns det, så här många herrdomare finns det. Om vi har det underlaget så kan vi ge det till Adidas och Intersport. Den här diskussionen har påbörjats, vi har haft den hela januari.

Om ni kommer fram till att det finns så x antal kvinnliga domare över 15 år, men Adidas tycker att det är för få och inte kommer tillverka några damtröjor. Vad gör ni då?

– Det får vi ta ställning till då. Men det kommer... Jag kan inte svara på det nu. Men jag tycker och tror att underlaget är så stort att de inte skulle återkomma så på den frågan.

NSD har sökt representanter för Adidas för en kommentar.