Matchen var en repris på SM-finalen från i våras men inledningsvis såg det inte ut som att det skulle bli någon större dramatik. Luleå inledde matchen på bästa sätt och såg stundtals numret större ut än Södertälje. Det mesta gick Luleås väg, skotten satt och Södertäljes offensiv havererade. Brandon Rozzel levererade 11 poäng och det såg ut som att Luleå bara hade fortsatt på samma sätt som man avslutade förra säsongen.

Adam Rönnqvist var också pigg och satte en trepoängare på slutsignalen av halvleken och Luleås ledning var 48-30.

Även inledningsvis i tredje perioden gick det Luleås väg och laget hade ledningen med 52-30 när det var som bäst.

Artikelbild

Men sedan vände det, på ett brutalt sätt.

Luleå föll ihop som ett korthus.

Södertälje anfördes av återvändaren Tobias Borg, som halvvägs i matchen spelat en anonym roll, växte ut till en jätte. Och när Borg kom igång så lyfte han sina lagkamrater också. Nick Spires, Martin Phalmblad och Toni Bizaca började hitta korgen i varenda anfall. Samtidigt havererade Luleås offensiv totalt. Det var bara Yannick Anzuluni som kunde göra poäng ett tag och det håller givetvis inte.

Brandon Rozzel symboliserade Luleås insats. I första halvlek elva poäng, i andra halvlek noll.

Artikelbild

Sporten försökte efteråt få en intervju med stjärnguarden om insatsen, men trots dubbla förfrågningar så blev det ingen intervju.

Luleåcoachen Peter Öqvist samlade laget direkt efter matchen i omklädningsrummet och det hördes genom dörren till omklädningsrummet att spelarna fick en lång utskällning.

Öqvist var givetvis besviken när han skulle sammanfatta matchen nästan en timme efter slutsignalen.

– Vi gör en jättebra första halvlek där vi håller en bra nivå. Men vi släpper också fram Södertälje till en del öppna skott som vi pratade om i halvtid att de kommer att sätta skotten i andra om vi fortsätter så.

Och visst blev det så, Södertäljes skytte var avsevärt mycket bättre i andra halvlek.

– Det regnade in bollar där ett tag, vi vet ju att de skjuter bra på hemmaplan, säger Öqvist.

Han hade lätt att hitta förklaringar till genomklappningen.

– Vi tappade vår aggressivitet i försvarsspelet. Sen blir vi statiska i vårt anfallsspel. Vi börjar gå mycket en mot en.

– Ikväll fick vi lära oss hur vi ser ut om vi är bra, och hur dåligt det ser ut när vi inte kommer upp i de sista procenten som behövs.