Det var under tisdagen som den norska längdchefen Torbjörn Skogstad sa till VG att Petter Northug bara kommer köra långlopp nästa år – och ingen världscup.

Tidningen skriver att Norges skidförbund gett Northug ett ultimatum: Tävla för landslaget eller bryt samarbetet med sponsorn Coop. Då Northug själv säger att han inte tänker bryta sitt avtal med sponsorn menar Skogstad att det är färdigdiskuterat.

– Det har blivit signalerat till mig att Petter ska gå långlopp, och då finns det inte mer att diskutera (om avtalet). Då behöver vi inte lägga tid på det, säger Torbjörn Skogstad.

Artikelbild

En som synar Northugs plan är Marcus Hellner.

– Jag tycker jämt det är spekulationer i om han åker eller hur han ska göra. Det har väl varit snack många gånger att han ska åka långlopp, han gjorde ju något försök för två år sedan, säger Hellner till NSD.

Gällivarestjärnan tror på en världscupsatsning för Petter Northug.

– Jag tror han gör dumt i om han ska lägga ner världscupsäsongen. Det tror jag mer är en förhandlingsgrej för honom gentemot förbundet. Det är nog smart av honom att åka världscup, han har mer att hämta där.

Vill du ha med honom världscupen?

– Ja, det är klart att jag vill.

Petter Northug vann fyra VM-guld i Falun och Marcus Hellner blev imponerad av norrmannens insats.

– Jag tyckte han gjorde det jävligt bra, framför allt under femmilen, säger Hellner.

Men påpekar samtidigt att Johan Olsson hade vunnit om föret varit bättre.

– Johan var ju väldigt pigg och hade väldigt bra skidor. I det där föret gick det ju inte att gå löst och det gynnar ju Petter. Då kan han köra på den taktiken som han brukar.

Med bättre före hade Johan Olsson vunnit?

– Jag tror att Johan hade hängt av honom faktiskt. Men han (Northug) gjorde det grymt bra på slutet. Han är en jäkel på att komma tillbaka. Och sen att gå hela vägen och ta guldet, det är imponerande. Han har ett jäkla avslut. Det har man ju respekt för, säger Hellner.