Lista: Här är Norrbottens 49 bästa idrottare

Går det att jämföra olika idrotter? Kan man ställa en individuell idrottares prestation mot en lagidrottares dito? Självklart kan man det – om det sedan blir 100 procent rättvist är en fråga som i högsta grad är öppen för diskussion.

Anna Barthold.

Anna Barthold.

Foto: Kurt Engström

Norbotten/NSD-medaljen2015-12-23 10:00

Vi började med hundratals namn. Vi sållade, vi jämförde, vi diskuterade och vi bråkade. Nu har vi plockat fram de 50 bästa i länet under 2014.

Kriterierna för att belönas med en plats på listan är enkla: Idrottaren ska representera en klubb i länet och tävla på seniornivå.

Här är de, enligt NSD-sportens medarbetare och Norrbottens idrottsförbund, 49 bästa idrottarna i länet under 2015. I julaftonstidningen presenterar vi ettan på listan – som tilldelas den traditionstyngda NSD-medaljen som delats ut sedan 1941. Läs, njut och diskutera hela helgen – det är vad listor är till för:

2) Sofia Mattsson, brottning (5)

I historiens första European Games, inte EM utan snarare ett mini-OS för Europa, bytte hon viktklass från 53 kilo till 55 kilo – sen brottade hon hem guldet efter en förkrossande finalseger. I VM blev det silver, som vanligt efter finalförlust mot "omöjliga" japanskan Saori Yoshida. Den här gången pressade dock Mattsson Yoshida – rejält.

3) Faith Ikidi, fotboll (32)

Hon har i många år tillhört den exklusiva skaran av världens bästa backar i världens största sport. Efter en liten svacka i fjol kom hon tillbaka starkt denna säsong – och då fick hon också sin belöning. Hon var den lysande stjärnan när Piteå IF skrällde sig till en tredjeplats och på Fotbollsgalan fick hon sen ta emot priset som bästa back.

4) Josefin Vesterberg, Luleå Basket (ny)

Hon har varit med om silverbesvikelsen, hon drog iväg på ett Europaäventyr – och kom hem för att göra det som klubben gjort året innan: Ta SM-guld. Det lyckades Vesterberg med och hon spelade så bra så bra i match efter match och tog i somras plats i den svenska EM-truppen.

5) Marcus Hellner, skidor (2)

Hade en lång och snårig väg fram till VM-formen men veckorna innan hemmamästerskapet började det lossna. Väl på plats blev det en snöplig fjärdeplats på 15 fritt – men på stafetten kom medaljrevanschen. Hellner tog hand om den tredje sträckan när det svenska herrlaget körde hem ett VM-silver i Falun.

6) Elina Öhman, skotercross (7)

Älvsbyföraren dominerar fullständigt skotercrossen i Europa och när hon i höstas valde att bli proffs i USA hade hon inte förlorat en tävling på nästan tre år. Under början av året vann Öhman både Europas största tävling Arctic Cat Cup samt SM-guld.

7) Ingela Lundbäck, bordtennis (10)

Det blev en fin avslutning på året för Lundbäck. I oktober åkte hon till pingis-EM i parasport i Danmark – och hon återvände till Luleå med två medaljer. I singelspelet blev det ett brons och i lag med Anna-Carin Ahlquist spelade hon hem guldet.

8) Alexander Majorov, konståkning (3)

Det blev en rejäl kamp mot EM-klockan på grund av en krånglande hälsena. Men dagarna innan hemmamästerskapet kom beskedet att Majorov kommer till start. I Globen blev det en elfteplats och på VM i Shanghai slutade han 23:a.

9) Anna Barthold, Luleå Basket (4)

En gigant – fortfarande. Kapten Barthold har lett klubben till två raka SM-guld och hon har varit med om ett historiskt Europaavancemang. Hon är lagkaptenen, slitvargen, inspiratören och tryggheten som banar väg och gång på gång visar att allt är möjligt.

10) Emma Nordin, Luleå Hockey (ny)

Luleå Hockey/MSSK har tagit riksserien med storm – mycket tack vare stjärnvärvningen från Modo. Nordin och hennes radarpartner Michelle Karvinen har öst in poäng under hösten och med 27 mål och 25 assists leder Nordin seriens poängliga, på samma poäng som sin finska vapendragare.

11) Michelle Karvinen, Luleå Hockey (ny)

Luleå Hockey/MSSK har tagit riksserien med storm – mycket tack vare värvningen av Europas bästa forward. Karvinen och hennes radarpartner Emma Nordin har öst in poäng under hösten och med 21 mål och 31 assist ligger Karvinen tvåa i seriens poängliga, på samma poäng som sin svenska vapendragare.

12) Katie Bussey, Luleå Basket (15)

Amerikanskan sätter de stora skotten i de stora matcherna. Var glödhet i finalserien mot Udominate när klubben säkrade sitt andra raka SM-guld och hon gjorde en brutalt bra insats när Luleå Basket la grunden för ett Europaavancemang.

13) Pauline Hammarlund, fotboll (ny)

16 mål och navet i Piteå IF:s offensiv. Hammarlund blev bästa svenska i skytteligan och trea totalt och hade stor del i att klubben länge utmanade om en Champions League-plats.

14) Joel Lassinantti, ishockey (ny)

Vilket genombrott det blev för målvakten. Hade stor del i att Luleå Hockey i våras pressade Frölunda i kvartsfinalspelet och efter klubbens uttåg kallades han in av förbundskaptenen Pär Mårts och fick landslagsdebutera. Har haft en skadefylld höst men har levererat på slutet.

15) Hanna Olofsson, trav (ny)

Nionde maj tog hon karriärens första V75-seger med hästen Quattro Lane i Umeå – men det är hela årets prestationer som imponerar mest. Som första kvinnliga kusk vann hon banchampionatet i Boden, dessutom körde hon in nästan 2,5 miljoner kronor som tränare.

16) Sandra Eriksson, trav (13)

Hon blev historisk när hon som första kvinnliga kusk försvarade ett championat på en permanent bana (Skellefteå) i Sverige. Dessutom tog hon karriärens hittills största seger när hon körde hem Dam-SM med Rutger Gigant.

17) Johanna Mattsson, brottning (6)

Kunde inte upprepa fjolårssuccén då det blev EM-guld direkt i comebacken efter långvariga knäskadan. Nu åkte hon ut i kvartsfinal i European Games och föll sen i bronsmatchen i VM – men bara för nån vecka sen blev det officiellt att hon är klar för OS i Rio till sommaren.

18) Johanna Nilsson, löpning (29)

Morjärvslöparen ådrog sig tidigare i år en fotfraktur – men det har inte hindrat henne från att leverera. På det lokala planet har hon staplat segrar på hög men den prestation som imponerar mest är den i New York. I världens största maratonlopp slutade hon 28:a, slog nytt personbästa och blev etta i sin åldersgrupp.

19) Emma Eliasson, ishockey (11)

Hon valde att ta en timeout från landslagsspel efter OS i Sotji och missade hemma-VM i våras. Nu är Eliasson tillbaka i blågult och i klubblaget har hon, som hon alltid gör, levererat. Luleå Hockeys lagkapten leder backarnas poängliga överlägset och hon har stor del i att laget utmanar om seriesegern.

20) Emil Johansson, fotboll (ny)

IFK Luleå utmanade rejält om en kvalplats till superettan – men laget föll på mållinjen. Trygge mittbacken Emil Johansson hade en stor del i att klubben hängde med i toppen och IFK ska vara glada att de nu får behålla honom.

21) Lucas Wallmark, ishockey (ny)

Ett starkt slutspel, sen blev det landslagsdebut och en ganska lång blågul vår. Belönades med ett NHL-kontrakt, lånades ut av Carolina och kom hem till Luleå – och under hösten har han lyft sitt spel flera nivåer. Har burit norrbottningarnas offensiv, öst in passningspoäng och fick en plats i Channel One Cup.

22)Nina Eriksson, styrkelyft (ny)

Kiruna AK-lyftaren har längtat länge efter en internationell seniormedalj, nu behöver hon inte vänta längre. I maj lyfte Eriksson, som tävlade i 57-kilosklassen, personligt rekord med 135 kilo och knep ett brons i bänkpress på VM i Sundsvall.

23) Kristoffer Thydell, fotboll (ny)

Han värvades från dåvarande allsvenska Halmstad för att etablera nykomlingen i division I. Innermittfältaren blev också tungan på vågen under säsongen. När han var fotskadad under några veckor hade Piteå IF det tungt – men han spelade tillräckligt många matcher för att kontraktet skulle säkras.

24)Jaraun Burrows, basket (ny)

Det är bara att titta i statistiken: Burrows är BC Luleås viktigaste spelare. Han gör flest poäng, han river ner flest returer och han gör också flest assists. Stjärnan måste leverera även under 2016 om BC ska få en rolig vår.

25) Ulrik Röijezon, casting (ny)

SM-guld och världsrekord – det fixade Röijezon, Piteå Sportfiskeklubb, då han slog till med 45,9 meter i trout distance med klass fem-lina i sporten flugkast. En stor prestation i en relativt liten sport – men världsrekord är alltid ett världsrekord.

26) Petter Nårsa, skotercross (ny)

Det blev ett lyckat år för Älvsbyns MS-föraren. Först satte han hela Europaeliten på plats och vann stortävlingen Artic Cat Cup, sen körde han hem ett SM-guld i Örebro.

27) Daniel Unander, bowling (ny)

Han kanske inte var bäst i Bodens BS i våras – men Kirunakillen har varit glödhet i inledningen av den här säsongen och gjort över 900 poäng i nästan varje match.

28) Alex Wesby, basket (ny)

Lagkaptenens rutin är ovärderlig för BC Luleå. Är stabiliteten själv och gör sällan en dålig match. Måste leverera bättre i ett framtida slutspel för att kunna klättra på listan nästa år.

29) Emmy Nordmark, handboll (21)

Boden Handboll hade en blytung avslutning på fjolårssäsongen – men lagets skyttedrottning levererar mål i match efter match. Det har hon även gjort under den här hösten och vintern.

30) Andreas Granberg, skytte (ny)

Piteå Pistolklubb-skytten imponerade stort när VM avgjordes i high master service revolver fyra tum. Granberg sköt bästa av alla och kammade hem ett VM-guld och var bäst av 160 deltagare. Han nådde 479 av 480 möjliga poäng.

31) Wilma Marklund, hästhoppning (ny)

17-åringen red felfritt på Consensson Corte när Piteå Ridklubb kom femma i lagtävling i stora hopp-SM. Förutom det har framtidslöftet tagit JSM-guld och kvalificerat sig för JEM, dock kan de meriterna inte räknas in på denna lista då det här är seniornivå som det handlar om.

32) Vladimir Sudar, fotboll (ny)

IFK Luleå har länge sökt en säker sista utpost – de hittade honom i Sudar. Gjorde en stabil säsong rakt igenom och bidrog starkt till IFK:s lyft i tabellen.

33) Hilda Carlén, fotboll (27)

Lyfte sig den här sommaren ytterligare ett snäpp från den succéfyllda debutsäsongen i Piteå IF. Som sista utpost låg hon bakom klubbens succéår i allsvenskan.

34) Sofia Henriksson, längdskidor (12)

Hon fick förra vintern sitt genombrott som senior i världscupen, sen kom problemen och det blev inget mer tävlande den säsongen. I Toblach i söndags var hon tillbaka på VC-startlinjen och slutade på en imponerande 13:e plats.

35) Lisa Södersten, bågskytte (ny)

September var månaden, Italien var platsen. Det var då Piteå BK-skytten gjorde succé i 3D-VM. Det blev ett individuellt VM-silver och ett brons i lag.

36) Jennie Öberg, längdskidor (ny)

Karriären har kantats av sjukdomar men veckorna innan VM så fick Piteå Elit-åkaren till det – rejält. I fristilssprinten ryska Rybinsk visade hon klass. Efter en strulig kvartsfinal så var det inget snack om saken, Öberg kontrollerade både semifinalen och finalen och tog karriärens första världscupseger.

37) Ulrik Nordberg, skidorientering (18)

Han har bytt från Bergnäsets AIK till Umeå OK den här säsongen och kan därför inte räkna in sina världscupsegrar – men när han tillsammans med Markus Lundholm slog till med ett EM-brons i stafett i januari tillhörde han ännu Baik.

38) Anton Lahdenperä, alpint (23)

Han tog ingen plats i VM-laget men i världscupen har poängen fortsatt att trilla in. Så sent som för tio dagar sen slutade han på 14:e plats, vilket var åttonde topp 15-placeringen i karriären.

39) Anna Magnusson, skidskytte (ny)

Piteåtalangen debuterade i världscupen den här säsongen och i början av december slutade hon på 40:e plats och tog karriärens första världscuppoäng. En framtidsåkare.

40) Ylva Stålnacke, alpint (41)

I Europacupen fortsätter Kirunaåkaren att plocka topplacering efter topplacering. I världscupen vill det dock inte lossna, där väntar hon ännu på det stora genombrottet.

41) Olov Englund, bandy (34)

Lagkaptenen har en nyckelroll i Kalix Bandy och han hade stor del i att klubben fixade elitseriekontraktet utan negativt kval i våras. Han fanns också med i det svenska VM-lag som tog silver efter finalförlust mot Ryssland.

42) Erik Nilsson, innebandy (ny)

Lagkapten, fartvidunder, pådrivare som i somras skrev på ett tioårskontrakt med Wibax. Nilsson hade en stor del i att Wibax som nykomling klarade sig kvar i allsvenskan i våras och att laget nu nosar på en kvalplats till superligan.

43) Rickard Johansson, skytte (30)

Morjärvsskytten hade egentligen inte råd att åka på SM i Västerås. Då sponsrade en bybo resan, och då sköt han direkt hem guldet i enkel kulkombination. Några veckor senare plockade han ännu ett SM-guld, då i Björneborg.

44) Joakim Lakso, styrkelyft (48)

Luleålyftaren fixade sitt tredje SM-guld under SM-veckan i Örebro i februari – men det var på DM i november som han fick till lyftet han har drömt om. Då satte han nytt svenskt rekord i marklyft med 327,5 kilo.

45) Karolina Baehrenz, handboll (ny)

Isländsk landslagsspelare och viktig för Boden Handboll. Rekryteringen av högersexan till den här säsongen har fallit väl ut för klubben.

46) Elina Rönnqvist, styrkelyft (ny)

Hon vann SM-guld i styrkelyft och det är det som ger listplaceringen. Att hon sen slog till med JEM-guld och utsågs till mästerskapets bästa lyftare blir bara en stjärna i kanten.

47) Joel Elenius, kanot (ny)

Han hade aldrig varit på pallen i världscupen – fram till tävlingen i Köpenhamn i juni vill säga. Då slutade Elenius och hans lagkamrater tvåa i K4 200 meter. Under SM blev det i vanlig ordning ett medaljregn.

48) Ludwig Ingerskog, bowling (ny)

Nämn jämnhet och Ingerskog är ett ansikte som dyker upp. Han var stabil i våras, han har varit stabil under hösten och vintern och han är en viktig kugge i Bodens BS.

49) Henrik Strand, kanot (ny)

Under SM paddlade Luleå KK-kanotisten hem elva medaljer, varav tre guld. Men det är disciplinbytet som imponerar mest: Strand paddlade några maratonlopp i träningssyfte – och vips slog han sig in i VM-truppen. Där blev det dock ingen rolig mästerskapsdebut.

50) Martina Stålvant, basket (ny)

Varit bofast i landslaget och spelade EM. Var en av de viktigaste spelarna när Northland Basket – nu Luleå Basket – tog andra raka SM-guldet i våras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!