Efter kvaltriumfer mot turkiska storlaget Galatasaray och grekiska Paok var det dags för premiär i Europa Leagues gruppspel för Östersund.

Matchen mot Luhansk spelades i Lviv i västra Ukraina på grund av kriget i de östra delarna av landet – på 110 mils avstånd fågelvägen. Arenan med plats för 35 000 åskådare var av förklarliga skäl ödslig och publiksiffran "bara" 5 097.

Efter en mållös första halvlek med bara några halvchanser att redovisa fick Östersund en drömstart efter halvtid. Ken Sema vann boll och bröt fram centralt med sedvanliga kliv. Yttern serverade en framstormande Saman Ghoddos som ensam med målvakten placerade in 1–0 i den 50:e minuten.

Ribbskott av Luhansk

Östersunds specielle målskytt i kvalet – Ghoddos två mål i returen mot Paok tog ÖFK till huvudturneringen – slog alltså även till i gruppspelet.

Luhansk replikerade nästan omgående. Vänsteryttern Maksym Lunov avlossade ett vasst skott från distans som Aly Keita inte kunde nå men bollen tog i ribban och ned i gräset.

Graham Potter gick över till fyrbackslinje för att stävja den ukrainska ligasjuans framfart. Ett drag som gav effekt.

Östersund leder gruppen

Östersund var nära att dubbla ledningen flera gånger om. Gabriel Somi fick två chanser på mindre än en minut men målvakten kom ut snabbt och avvärjde båda gångerna. Hosam Aiesh försökte med ett akrobatiskt avslut men när målvakten var på väg tillbaka i position efter Somis avslut stod i stället en täckande försvarare i vägen.

I den 94:e minuten stängde Östersund definitivt matchen med ett kanonskott från Alhaji Gero. Ett inkast från Aiesh hamnade hos Gero, som lät bollen studsa med honom i vändningen och dundrade upp 2–0 i krysset.

Östersund, det lägst rankade laget i turneringen, toppar grupp J efter att Hertha Berlin och Athletic Bilbao spelat 0–0 i den tyska huvudstaden. Närmast väntar två hemmamatcher för ÖFK. På Jämtkraft arena höll laget nollan under kvalet.